SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Projesi Askıda'

A- A+ PAYLAŞ

Corio, Türkiye'de yürüttüğü, toplam 79,5 milyon Euro değerindeki Akkoza ve Akasya alışveriş merkezi geliştirme projelerini iptal ederek bu projeleri mevcut proje portföyünden çıkardığını duyurdu. Söz konusu grup Malatya'da da, belediyeden satın aldığı eski hal binası yerine alışveriş merkezi yapma projesini ise askıya aldı.

Corio'dan yapılan açıklamaya göre, şirketin Türkiye'deki yatırım stratejisi, geliştirme projeleri yerine belli başlı şehirlerde kurulu operasyon merkezlerine odaklanıyor. Çoğunluk hissesine sahip olmadığı yatırımlarda yer almamayı tercih eden Corio, bu strateji kapsamında, Akkoza ve Akasya alışveriş merkezi projelerini geliştiren şirketlerle görüşerek, söz konusu geliştirme projelerine Corio'nun katılımının iptali yönünde bir anlaşmaya vardı.

Corio, Acteeum Grubuyla olan işbirliği faaliyetlerini de yeniden yapılandırma yönünde ortak karar aldı. Corio, Tarsus ve Malatya alışveriş merkezi projelerine ilişkin geliştirme çalışmalarını da kendisi sürdürecek.

Akkoza, Corio'nun portföyünde yer alan 73,4 milyon Euro değerinde bir projeydi. Akasya da, şirketin sabit proje portföyünde yer almaktaydı ve bu projeye şimdiye dek 6,1 milyon Euro yatırım yapılmıştı. Gelecekteki özsermaye katkıları ise henüz planlanmamış durumdaydı. Yönetimde ve projenin kiralanması sürecinde kontrol sahibi olmayı tercih eden Corio, yukarıda belirtilen alışveriş merkezi geliştirme projelerindeki yüzde 25 (geliştirme sırasında ve yüzde 50 teslimat üzerine) ve yüzde 7 oranındaki payından feragat etmeye karar verdi. Her iki projeden de feragat edilmesinin Corio'ya getirdiği toplam maliyet 3 milyon Euro. Bu masraflar Corio'nun 2009 yılına ilişkin dolaylı faaliyet sonuçlarına yansıtılacak.

Corio ve Acteeum Grubu, imzalamış oldukları Genel Geliştirme Sözleşmesini feshederek işbirliği faaliyetlerini yeniden yapılandırma yönünde ortak bir karar aldılar. Corio, Tarsus ve Malatya alışveriş merkezi geliştirme projelerine ilişkin geliştirme çalışmalarını kendisi sürdürme kararı aldı. Bu doğrultuda, Corio süreci yönetecek, Acteeum ise takip eden on ay içinde hizmetlerini sunacak. Malatya'daki proje, şirketin proje portföyünün bir parçası ve bu kapsamda, daha iyi piyasa koşulları beklentisiyle geçici olarak askıya alındı.

Şirketin taahhüt edilmiş sabit proje portföyünde yer alan Tarsus'taki Tarsu Alışveriş Merkezi için ise ön geliştirme çalışmaları tamamlanmak üzere ve kiralama çalışmaları sürüyor. Konsepti Kaliforniya merkezli Altoon & Porter design firmasına ait olan projenin inşaat işleri 2010 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak ve tesisin tahminen 2011 ortalarında açılmaya hazır olması bekleniyor.

Corio, Tarsu alışveriş merkezi için, Avrupa'da yeşil binaları değerlemede yaygınca kullanılan BREEAM Geliştirme Sertifikası'na da başvurdu. Merkezin "çok iyi" kategorisinde değerlendirilmesi bekleniyor. Tarsu Alışveriş Merkezi koridorlarında ve mağaza içlerinde "Doğal Havalandırma" yöntemini kullanan Türkiye'deki ilk alışveriş merkezi olacak ve bu yolla tasarruf sağlanacak.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Corio Türkiye CEO'su Koray Özgül, "Türkiye'de çoğunluk hissesine sahip olmadığımız projelerde yer almamayı tercih ediyoruz. Akkoza ve Akasya projeleri de Corio olarak çoğunluk hissesine sahip olmadığımız ve dolayısıyla mağaza karması, kiralama ilkeleri gibi önemli konularda üzerinde kendi stratejilerimizi gereken hızda uygulayamayacağımız projelerdi. Türkiye'deki çalışmalarımızda daha etkin olacağımız projelere odaklanabilmek için çoğunluk hissesine sahip olduğumuz projelere ağırlık vermeye karar verdik. Tarsus ve Malatya projelerinde de daha aktif olabilmek amacıyla Acteeum Grubu ile işbirliği faaliyetlerimizi yeniden yapılandırmaya karar verdik. Bu projelere ilişkin geliştirme çalışmalarını bundan böyle kendimiz yürüteceğiz. Tarsus'taki Tarsu projesinde geliştirme çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. 2010 ilkbaharda inşasına başlayıp, AVM'yi 2011 sonbaharına doğru açmayı hedefliyoruz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız