SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Ranta Kurban Edildi"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:11:30
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz, 2014 yılının tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da ciddi sıkıntıların yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek “ 2014 yılı, hem ilimiz hem de Türkiye için kayıplarla geçen bir yıl oldu. Türkiye’de yaşanılan pek çok olay Malatya’yı da yakından etkiledi. Tarihin en büyük yolsuzluk operasyonu, Soma’da ki maden faciası, Gezi olaylarının yıldönümü gibi tüm toplumda derin izler bırakan olayları yaşadık. Üreticilerimiz, esnafımız, eğitimcilerimiz, sağlık emekçileri 2014 yılını unutulmayacak bir yıl olarak hatırlayacaklar”  dedi.

CHP İl Teşkilatı, Avşar Otel’de basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. CHP Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Abduhvahap Ayzabar, CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Banu Sevil, Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında İl Başkanı Enver Kiraz, 2014 yılını değerlendirdi.

Malatya’nın eğitimden sağlığa, ekonomiden işsizliğe kadar birçok alanda kayıp bir yıl daha geçirdiğini kaydeden CHP İl Başkanı Enver Kiraz, “2014 yılında Malatya büyükşehir olmadı ama sorunları büyüdü” diye konuştu.  

CHP İl Başkanı Enver Kiraz’ın 2014 yılı değerlendirmesine ilişkin öne çıkan başlıklar şöyle:

“ Üreticilerimiz önce don, sonra AKP felaketiyle sarsıldı”

“ 30-31 Mart tarihlerinde meydana gelen don olayı Malatya’nın son 100 yılda yaşadığı en büyük felaket oldu. Başta kayısı olmak üzere, Malatya’da üretilen tüm tarım ürünleri yok oldu.  Doğal felaketin ardından üreticiler bir de AKP felaketiyle karşılaştılar. Tüm Malatya’nın ortak çağrısı olan ‘üreticilere destek verilmesi’ talebine kulaklarını kapatan Hükümet, Malatya’yı bir kez daha sahipsiz bıraktı. Borçlarını ödeyemeyen Malatyalı üreticiler ya hayvanlarını satmak ya kayısı ağaçlarını kesmek veya icra daireleriyle tanışmak zorunda kaldı.”

İçme ve sulama suyu sorunları

“Malatya 2014 yılında su sorunlarını konuştu. Ağaçlarını sulayamayan üreticilerin kanalizasyon sularıyla ağaç sulamak zorunda kalması, kanalizasyon suyu bile bulamayınca eylemler yapması yaygın basında yer aldı. Malatya’nın hemen hemen tümünde en temel ihtiyaç olan su konusunda yaşanılan sorunlar insanları çileden çıkardı.”

“Esnaf kan ağladı”

Kayısının Malatya için ne kadar önemli bir gelir  kaynağı olduğunu en fazla hisseden bir kesim de esnaflarımız oldu. 2014 yılı esnaf için tam anlamıyla siftahsız geçen bir yıl oldu. Resmi açıklamalara göre 16 Bin işyerinin, işçilerinin sigortalarından kaynaklı, 18 bin esnafın ise Bağ-Kur’dan kaynaklı SGK’ya prim borcu olduğu ortaya çıktı. Esnaf temsilcilerinin açıklamalarıyla ortaya çıkan bir başka gerçek ise; 2014 yılında esnafların işlerini kurtarabilmek için krediye sarılmaları oldu.

“İşsizlik-yoksulluk”

“Üretici esnaf derken her gün artan işsizliği, Malatyalıların üzerine çöken yoksulluğu da unutmamak gerekir. 2014 yılında işsizlik ve yoksulluk birçok sosyal sorunu da beraberinde getirdi. Suç oranlarında ve psikolojik rahatsızlıklarındaki artış bunun en güzel göstergesidir.”

“Eğitim emekçileri büyük kayıp yaşadı”

“AKP’nin yap-boza çevirdiği eğitim sistemi tüm Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da büyük sorunlar yarattı.4+4+4 sisteminin sorunları sürerken, AKP’nin okul müdürlerini ve yardımcılarını kendi yandaşlarından yapma çabası yeni ve içinden çıkılmaz bir kaos ortamı ortaya çıkarmıştır. Böylece 2015 yılına okul müdürleri, öğretmenlerin özlük hakları, servis problemleri gibi birçok sorunla girilmiş oldu.”

“Sağlığımız Allah’a emanet”

“AKP, dünyada benzeri olmayan bir uygulamayı Malatya’da gerçekleştirdi. Pek çok şehirden daha fazla nüfusa sahip 300 bin nüfuslu Battalgazi İlçesi yeni yıla devlet hastanesi olmadan girdi.”

“TOKİ’ye kıyak üstüne kıyak”

“TOKİ’ye rant sağlamak için kendi vatandaşlarının sağlığını tehlikeye atan AKP, eski SSK Hastanesi ve devlet hastanesi yerlerinin imar planı değişikliğine göz yumdu. Şehrin en güzel yerlerini TOKİ’ye verip, yerine 1 devlet hastanesi yaptırmak da ancak bu hükümetin aklına gelirdi.”

“Malatya ranta kurban edildi”

“Rant demişken, akarsuları HES’lere, meraları özel şirketlere, köy arazilerini maden ve taş ocaklarına kurban eden bir zihniyetten bahsettiğimiz unutulmamalıdır. Yakında nefes aldığımız havayı kiralarlarsa da şaşırmayın.”

“Yeşil Malatya beton Malatya oldu”

“Trafiği rahatlatmak için ağaç kesip yol yaptıklarını söyleyenler, trafiği içinden çıkılmaz bir hale getirdikleri gibi, Malatya’nın yeşil dokusunu da yok ettiler. Yeşil Malatya’yı beton Malatya yapanları bu halk unutmayacak. Kernek gibi Malatya’nın güzide bir yerini beton ve merdivenlere hapsettiler. Çevreyolunda alt geçidin üzerini demir yığınına çevirip halkın can güvenliğini tehlikeye attılar. Sadece bu iki örnek bile, 2015’de Malatya’nın nelerle karşılaşabileceğinin göstergesidir.”

“Sanal açılışlar memleketi”

“3-4 bin kişiyle 1 yıl önce hizmete giren yeni devlet hastanesinin otoparkında başbakana 44 tesisin açılışı gerçekleştirildi. Açılışların tamamı sanal açılışlardı. Yaptığımız basın açıklamalarıyla 44 tesisin açıklanmasını istedik. İstediğimize pişman ettiler. Anlaşıldı ki TC Başbakanına özel sektörün et kesim tesisini, reçel yapım makinesini, çerez paketleme makinesi alım projelerinin açılışını-ne demekse- yaptırmışlar. Malatya’yı bir kez daha tüm Türkiye’ye rezil ettiler.”

Şehrimiz değil ama sorunlar büyüdü

“Kısaca özetlemeye çalıştığımız gibi Malatya 2014 yılını da kayıplarla kapattı. AKP’nin Türkiye’de en çok oy aldığı illerden birini nasıl cezalandırdığına hep beraber şahit olduk.Büyükşehir olan Malatya köylerini mahalleye çevirirken, beldelerini tarihe gönderirken gelişmeyi hayal etmişti. Ama tam tersi bir kentle karşılaştı. Kimin hangi görevi yaptığı hala belirsizliğini koruyan belediye yönetimi Malatya’yı içinden çıkılmaz sorunlarla baş başa bıraktı.”

“Malatya’nın sesi olmaya devam edeceğiz”

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak şehrimize yapılan tüm güzelliklerin destekçisiyiz. Ancak bu kentin ilerlemesine engel olan herkesin de karşısında olacağız. Malatya’da yaşanılan tüm gelişmeleri takip ediyor, gündeme getiriyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kentin tüm sorunlarını ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Malatya’nın sesi olmaya devam edeceğiz.”

Parti genel merkezimiz tarafından Malatya’ya büyük önem veriliyor.2014 yılında  Sayın Genel Başkanımız 2 kez Malatya’ya gelerek, Malatyalılarla buluştu. 30 un üzerinde PM Üyesi ve milletvekilimiz Malatya’da çeşitli etkinliklere katıldı.

Partimizin iktidara ilerlerken bu yolda emeklerini esirgemeyen Genel Başkan Yardımcımız, Milletvekilimiz Veli Ağbaba’ya, il ve ilçe  örgütlerimize, belediye başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, kadın ve gençlik kollarımıza ve tüm partililerimize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız