SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Sağlıklı Gelişen Bir Şehir"

0
Güncellendi - 2018-04-27 01:13:37
A- A+ PAYLAŞ

 Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın yolları, bulvarları, alt yapı yatırımları, kültür - sanat ve enerji yatırımlarıyla gelişmiş bir kent konumuna geldiğini söyledi. Kuşak yollarından çevre yoluna, imar sınırlarında master planlarına kadar kent merkezinde çok önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Başkan Çakır “Malatya’nın gelişmesini, sağlıklı bir alanın, yeşil alanların, tarım alanlarının ve bir de şehrin önümüzdeki 30-40 yıllık gelişim sürecinin de sağlıklı bir şekilde planlamaları yapıldı Dolayısıyla sağlıklı gelişen bir şehir konumuna ulaştı” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 8 yıllık görev süresince yaptığı yatırımları projeleri basın mensuplarına anlattı.  Çakır, beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, çok sayıda daire başkanı ve basın mensuplarıyla birlikte Yeniköy mevkiindeki Hayvan Barınağı, Çevre Entegre Tesisi, Turgut Özal Tabiat Parkı, MASKİ Genel Müdürlüğü’nü gezdi. Söz konusu yerlerde yapımı devam eden veya tamamlanan çalışmaları yerinde inceledi, projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Hayvan barınağı

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu’nun gözetiminde basın mensuplarına ilk olarak Yeniköy Mevkiinde 128 dönüm alana kurulu Hayvan Barınağı gezdirildi. Veteriner hekimler tarafından heyete ayrıntılı bilgiler aktarıldı. 6.5 milyona mal olan hayvan barınağında 14’ü kedi geri kalanı sokak köpekleri olma üzere 404 hayvanın barındığı belirtildi. Kuduz hayvanlar için rehabilatasyon ve tedavi merkezinin de yer aldığı barınakta, sahiplenmeyi bekleyen hayvanlar için doğal yaşam alanı da bulunuyor.

Çevre Entegre Tesisi

Basın mensuplarının ikinci durağı Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan, il genelindeki katı atıkların 4 ayrı prosesten geçirilerek bertaraf edildiği ve ayrıca 60 bin konutun ve 310 bin nüfusun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak şekilde çöpten enerji üretimi yapılan Malatya Çevre Entegre Projesi oldu. Tesiste basın mensuplarına ayrıntılı sunum yapıldı.

Basın gezisinin üçüncü durağı Turgut Özal Tabiat Parkı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da burada katıldığı inceleme gezisinde, 50 türden 500'e yakın hayvanın ve farklı ağaç ile bitkilerin yer alacağı alanın, vatandaşların nefes alacağı yeni bir çekim merkezi olacağını söyledi.

Turgut Özal Tabiat Parkı içerisinde kır kahvesi, tırmanma ve seyir terasları, endemik ve diğer bitkilerin tanıtıldığı park, botanik bahçesi, gezinti ve tanıtım alanları, lokanta ve büfeler, şelale ve süs havuzları, çocuk oyun alanları, kamelyalar, yürüyüş yolları, yaya kaldırımları, bisiklet yolları, meydanlar, piknik üniteleri, piknik ve oturma masaları, tuvaletler, çeşme ve bulaşık yıkama yerleri, geçit ve köprüler, gölete uygun su aktiviteleri ve mini hayvanat bahçesi yapılıyor.

MASKİ’ye gezi

Büyükşehir Belediyesi’nin gezisindeki son durak MASKİ Genel Müdürlüğü oldu. Başkan Çakır ve basın mensuplarını MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir ve MASKİ personeli karşıladı.  MASKİ’nin yeni hizmet binasını gezen heyete,  merkez ve ilçelerde içme suyu, kanalizasyon ve artıma tesisi yatırımları ile Akreditasyon Laboratuvarı hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.

Basın gezisi MASKİ toplantı salonunda yapılan sunumla sona erdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje ve yatırımları sinevizyon eşliğinde izlendi.

“Gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakmak istiyoruz”

Sunumdan önce Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarına ilişkin bilgiler aktaran Başkan Ahmet Çakır, Malatya’nın büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini söyledi. Gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakmak istedikleri ve Malatya’nın hafif raylı sistem planlamalarının çalışmalarının da yürütüldüğünü ifade eden Çakır şunları söyledi:

“Daha önce de basınımızla birlikte buna benzer geziler düzenledik ve yapılan çalışmaların yerinde inceledik. Yapılacak olan sunumda MASKİ’nin çalışmaları, belediye çalışmaları, ilçeler, yollar, açılan fuarlar, kültür merkezleri gibi birçok faaliyetler yer alacak. Aslında Malatya bunlarla büyük bir dönüşüm yaşadı. Birkaç tesisi de birlikte gezdik. Belki yüzlerce proje içerisinde sadece 4 projeyi gezmiş olduk. Yeni açılan Kuşak yolumuzdan, çevreyolumuza, oradaki alanların genişletmeleri, imar sınırları, kamulaştırmalar gibi birçok yatırımlar yapıldı. Merkezde bulvarlarıyla, caddeleriyle, Malatya gelişmiş kent konumuna geldi. Dolayısıyla sağlıklı gelişen bir şehir konumuna ulaştı.  Yapılan çalışmaların her biri ayrı bir sunum gerektiriyor. 50 bin ölçekli plan çalışması ile Ulaşım Master Planı çalışması tamamlandı. Yani Ulaşım Master planlarıyla hafif raylı sistemlerin hangi güzergâhtan geçeği konusunda 2-3 alternatifimiz var. Onları Master planı içerisinde yer alıyor. Bunların sayımları da yapıldı. Karayolları ve daha doğrusu Ulaştırma Bakanlığımıza müracaatlarımızı yaptık, hazırladık. Dolayısıyla bizler de Ulaştırma Bakanlığının Raylı Sistem yatırımlarının içerisinde Malatya’mızı da katmak istiyoruz.”

“Malatya’nın 40 yıllık gelişim süreci planlandı”

Malatya’nın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yeşil alanların, tarım alanlarının ve bir de şehrin önümüzdeki 30-40 yıllık gelişim sürecinin de sağlıklı bir şekilde planlamalarının yapıldığını hatırlatan Başkan Çakır,  “Jeolojik etüt planlamaları tamamlandı. Bizler her boyutuyla Malatya’yı Sağlık bölgeleri, kentsel gelişim alanları, sanayi bölgelerinin kentin nerelerinde olacağı dâhil olmak üzere bütün çalışmalarımızı 1/ 50 binlik plan içerisinde tasarladık. Bizim amacımız, bütün bu çalışmaların kamuoyu tarafından bilinmesi ve sahiplenilmesi. Hem STK’larımızın bu ziyaretler içerisinde olması, basın mensuplarının olması ve kanaat önderlerimiz ile farklı oda ve birliklerimizin temsilcilerimizin bu tür çalışmalarda düşünce ve önerilerini almak, onlardan istifade etmek en büyük gayemiz. Çünkü Malatya hepimizin şehri ve birlikte yaşıyoruz. Çocuklarımıza, geleceğimize sağlık bir kent bırakmak zorundayız. Bu planlamaları önümüzdeki süreç içerisinde sanayileri, küçük sanayileri ve farklı sektörlerdeki birimleri, yani buğday pazarından kerestecilere, mobilyacılara, Şire Pazarına kadar bunların sağlıklı bölgelerde kentin gelişim alanlarını etkilemeyecek ve sektörleri de ciddi manada geliştirecek çalışmalar da dâhil olmak üzere bir dizi planlamalar yapılıyor.

Özellikle sahil yolunun açılarak, regülasyon alanları, park alanları, dinlenme alanları, su sporlarına uygun alanların inşaası ile birlikte barajın Malatya'ya kazandırılması planlanan diğer çalışmalar. Çakmak Kışlası son aşamaya geldi. Çevreyolu altının tamamında yeniden bir şehir yapılması konusunda planlamasına çok önemli bir fırsat verecek” diye konuştu.

Güler HAZAR, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Cako (5 yıl önce)
    ALLAH DÜNYADA İKİ ŞEHİRE SU NASİP ETMİŞ BİRİ MEKKE YE ZEMZEM MALATYAYA ŞEHRİN TEPESİNDE İÇME SUYU 2-İLÇE 10 DAN FAZLA KÖY BİR VİLAYET İÇİYOR SUÖAMADA KULLANIYOR KİMİSİ BEDAVA KULANIR BAĞ BAHÇE YETİŞTİRİR KİMİ M3 5TL ÖDER MALATYADA OTURAN YEŞİLTEPE VE CİVARIDA ARTEZYEN SUYUNU 5 TL İÇER ESKİDEN TUVALET KUYULARIİLE MEŞHUR OLAN YERLER ŞİMDİ ARTEZYENLERİ İLE MEŞHUR ALLAH BUNLARI BİLE BİLEYAPANLARDAN SORUR İNŞALLAH.........İÇME SUYU DÖŞEMELERİNİ VERDİĞİNİZ ŞİRKETİ BELEDİYEDEN KİMLER DENETLİYOR HALKIN GÖRÜŞÜNÜ DİNLEYEN VARMI BU HALKTAN GELİP HANGİ YÜZLE OY İSTEYECEKSİNİZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    başkan bu sözleriyle ironi yapmış malatya ve sağlıklı gelişmek!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Muzaffer (5 yıl önce)
    O paslı borularda gelen sularda su içiyordu millet şimdi yazın duş alınacak sıcaklıkta kışın elini vuramıyorsun.Boruları değiştiler sanki Yerli bir MALATYA lı biri mi var başında doldurmuşlar Belediyeye Darendelilerden müdür,Kayserililer ve Nevşehirliler de onlara Müdür.Başkan cakir gittiği her yerde o boruları gösteriyor yanında götür kendi yapmadığı işler ile gurur duyuyor.Bir tane bu millete PROJE YAPTI MI .MİLLET TRAMVAYA BİNER BİZ YARİ OTOBÜS YARİ EKSPRES BENZEYEN TUHAF BİR TAŞIMA ARACINA,DAHA MALATYA YA BİR YOL YAPAMADI TOKAT 'IN NUFUSU MALATYANİN 3/1CEVRE YOLU VAR.ESENLİK ESKİDEN MİLLETE HİZMET EDERDİ FİYAT LARI İLE SİMDİ SAĞ OLUN BAKKAL STATÜSÜNDE BİR TUGLA ORMEDİNİZ BELEDİYE OLARAK AMA ÇOK KARO TAŞI SATTINIZ.BIRAKIN OKUMUŞ İLİM SAHİBİ,PROJE ÜRETEN YÖNETİCİLER GELSİN,PAZARLAMACI VE TÜCCARLAR MALINI SATSIN .YAZIK MALATYA MIZA.KAYISI 'YI DA HESABA KATMADIK DAHA ONU DA BAŞKA BİRİ YAZSIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet malatyali (5 yıl önce)
    Evet gerçekten Malatya çok iyi gelişen bir şehir haline geldi. Bu konuda başkanın katkısı uğraşı emeği inkar edilemez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin Deniz (5 yıl önce)
    Sadece Bugünü değil gelecek günleride düşünmek lazım. Ben hayvan barınağına gittim hayvanları çok sevdiğimden bayıldım. Çok iyi bi barınak olmuş. Yapilan herşey bizler için. Bunun ıçinde tşk ediyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Söyler (5 yıl önce)
    Malatyayı ilklerin ve Enlerin Şehri yapan daima hizmeti ön planda tutan değerli bir başkan 4 belediye başkanı gördüm Malatya da Ahmet Çakı dan iyisi yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Yiğit (5 yıl önce)
    Malatyayı büyümede kalkınmada ileri seviyeye çıkaran Malatyamızı Anadolunun yükselen değeri yapan Ahmet Beye teşekkür ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • HARUN (5 yıl önce)
    Yapamadıklarınızı bir de yazın kentin merkezini mahalle aralarını sanayi yaptınız oto yıkamaların gürültüsünden halk evlerinde oturamıyor yöneticiler idareciler bu işletmelere ruhsat veren zatlar GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ DENİLEN bir şey duymadınız'mı sizler nasılsa bu kirlilikten uzaksınız halkın sesine hiç bir zaman kulak asmadınız gün ola harman ola.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    Herhalde milletvekili olacak bu..soyle yaptım boyle yaptım diye ortaya ciktigina gore... eger milletvekili olursa artik milletvekili başörtülü oznur bacımız da belediye başkanı adayı olur....
    0
    0
    Yanıtla
  • Tugrul (5 yıl önce)
    Ya bu projelerin ekmeğini niye malatya halkı yiyemiyor köhnemiş trambüsü malatyaya getirip milyonlarca dolar zarar ettirmek mi malatyaya hizmet oluyor Bu milletin vergisini siz .israf ettiniz aptalca projelerle bu milletin dediklerini yapmadınız.. Restorasyon yapmak ve kendinize saray yapmaktan tekelleri kapatmaktan başka birşey yapmadınız. Sürekli proje resimleri gösteriyorsunuz ama yaptıgınız projelerin karşılıgı gerçekte yok maleseft. Eskişehirde deniz var mı kardeşim yok Niye Eskişehir Başkanı Yılmaz Büyükerşeni örnek almıyorsun niye şu şehrin karakayasına kalesine bir yapay plaj yapmıyorsun niye baskil battalgazi yoluna sahil yapmıyorsun şu şehrin su kaynakları gayet bol niye turistik şeyleri bu şehre getirmiyorsun biz gayet nedenini biliyoruz sen bir projesin proje ama bu projeyi malatya yaratmadı sen malatyayı bitirmek için bu şehre geldin....
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (5 yıl önce)Tugrul isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Tuğrul bey,yorumunuzda neden Eskişehir'i örnek almıyorsunuz şeklinde bir cümle kullanmışsınız.Olurmu ,Eskişehir AKP'li olsa belki alabilirlerdi.Eskişehir B.Şehir Belediyesi CHP'li .CHP'li belediyeleri örnek almazlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yiğit (5 yıl önce)Tugrul isimli kullanıcı yorumuna
    Bunları yazmak in kimden emir aldın kimin proje olduğu gayet ortada maşanı tutanlara söyle malatya için gecesini gündüzüne katmış birini kimselere yedirmeyiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir maşa olan sürekli kandırılan sizlersiniz bunu da bil ? anladın mı Ben Türkçüyüm Turancıyım Atatürkçüyüm her vakit Türk düşmanlarına da Türk milletinin vergisini kendi ceplerine indirenlerede düşman oldum Bireyim ben maşa değilim Helede kimseden de talimat almadım... Ben Malatya halkının korkudan söyleyemedigi doğru şeyleri söylüyorum malatyaya çık Meydanda sor AHMET ÇAKIRIN TEK İCRAAT HER SENE KALDIRIM YAPMAKTIR BUNU HERKES SANA DİYECEKTİR... MALATYANIN EN AKP LİSİ BİLE BU BELEDİYELERE OY VERMEYECEKTİR BUNU KAFANA SOK... ANLADIN MI HADİ SELAMETLE...
    0
    0
    Yanıtla