SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Sikkesi de Var!

A- A+ PAYLAŞ

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde kazı ile açığa çıkarılan "Sürekli Definesi", Mardin Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde kanalizasyon kazısı sırasında ortaya çıkarılan 424 adet eser, Mardin Valisi Hasan Duruer ve Artuklu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın da katıldığı bir törenle ziyaretçilere açıldı.

Vali Hasan Duruer, Sürekli köyünde Mardin Müzesi arkeologları tarafından ortaya çıkarılan definenin Kırk Haramiler'e ait olabileceğini söyledi. Mardin'de 25 medeniyetin hüküm sürdüğüne dikkat çeken Vali Duruer, "Bu kadar medeniyete ev sahipliği yapan bir kentin her yerinden tarih fışkırır. Bu defineler sayesinde ilimizin tanıtımını daha iyi şekilde yapabiliriz" dedi.

Ortaya çıkarılan define hakkında bilgi veren Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Sürekli Definesi'ni müzede herkesin görebileceği bir yerde ziyaretçilere açtıklarını söyledi.

Erdoğan, Sürekli Köyü hakkında şu bilgileri verdi:

"Mardin ilinin güneybatısında yer alan Sürekli köyü tarihi İpek Yolu güzergahında bulunuyor. Bu önemli konumu ve yüzey üzerinde toplanan malzemeye bakıldığında erken dönemlerden itibaren iskan alanı olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Köyde halen kalıntıları mevut olan kiliseler, köyün Orta Çağ'a kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Sürekli köyünde altyapı çalışmaları için başlatılan hafriyatta köyün kuzeydoğusundaki bir kanal kazısında çeşitli altın sikkelerine rastlanılmıştı. Küpler içinde altın ve gümüş eserler açığa çıkarılmıştı. 6 gün boyunca sürdürülen kazılar sonucunda 4 adet pişmiş toprak kabın içinde 524 adet eser bulunmuştur.

Tarihlenmesi yapılabilen toplam 336 adet sikkenin dönemsel değerlendirmesi sonucunda 216 adedinin İlhanlılar (1256-1336), 38 adedinin Eyyübiler (1171-1348), 35 adedinin Memlükler (1250-1517), 7 adedinin Bizans Venedik (476-1453), 6 adedinin Anadolu Selçuklu (1092-1307), 3 adedinin Zengiler (1127-1259) 1 adedinin Artuklu (1102-1408) dönemine ait olduğu anlaşılmıştır.

Altın ve gümüş sikkelerin okunabilen yüzlerinde basım yerleri olarak Cürcan, Tebriz, Sebzevar Kasan, Merv ve Şehristan (İran şehirleri), Bağdat, Musul, Basra (Irak kentleri), İskenderiye, Kahire (Mısır), Dimaşk, Halep (Suriye kentleri) ve ayrıca Anadolu'nun değişik şehirleri Mardin, Malatya, Erzurum, Hısın (Hasankeyf), Harran, Ani (Kars), Samasota (Adıyaman) Erzincan, Samsun, Sivas, Alanya, Amasya ve Tokat olduğu anlaşılmıştır.

Eserlerin basım yerlerinin çeşitliliği ve alanın İpek Yolu üzerinde bulunması bölgenin ticari ve siyasi ağının ne kadar gelişkin ve harekeli olduğunu göstermektedir."

Müze Müdürü Erdoğan, İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyu kervan soyarak geçimini sağlayan aşiretlerin varlığını Sürekli köyüne 5 kilometre mesafedeki Çıldız (Kırk Hırsız Haramı) köyünde isim olarak halen yaşatıldığına dikkat çekerek söz konusu gömünün kervan ganimeti olmasının da muhtemel gözüktüğünü sözlerine ekledi. Müzede sergilenen defineyi ziyaret etmeye gelen Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise define sayesinde tarihi kentin yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayacağına inandığını dikkat çekti. Omay, kazı sahasında bir gömü içinde Allah'ın 99 isminin yazılı olduğu 99 altın bulunması karşısında ise şaşkınlık geçirdiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız