SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya 'Silahlı Şiddet'te Doğuda İlk Sırada

0
Güncellendi - 2017-02-03 03:15:40
Malatya 'Silahlı Şiddet'te Doğuda İlk Sırada
A- A+ PAYLAŞ

Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, 2016 yılı, "Türkiye silahlı şiddet (cinayet) haritası" nı yayınladı. Basına yansıyan verilere dayandırılarak yayınlanan haritaya göre, 2016 yılında 2 bin 720 bireysel silahlı olay, ulusal ve yöresel medyaya yansıdı. Bu olaylarda, 2 bin 56 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 961 kişi de yaralandı. Silahlı olayların en çok yaşandığı il 2016’da da İstanbul oldu. Malatya, 44 silahlı şiddet olayıyla, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller arasında ilk sırayı aldı.

MALATYA DOĞU ANADOLU'DA İLK SIRADA..

Vakfın silahla işlenen bireysel suçlara ilişkin incelemesinde, 2016 yılında Malatya'da ateşli silah kullanılan 44 olayda 22 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi de yaralandı.

İncelemede, Doğu Anadolu Bölgesi'ne ilişkin şu değerlendirme yapılıyor:

"Doğu Anadolu bölgesinde, Malatyalılar belki yine tepki gösterecek, ama 2016 yılında da en çok olayın olduğu yer Malatya… Malatya’da 2016 yılında 44 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bölgede 26 olayla Elazığ Malatya’yı izliyor…

2016 yılında bu bölgede Malatya ve Elazığ’dan sonra çoktan aza sırasıyla Van’da 16, Ağrı ve Erzurum’da 14’er, Hakkari’de 10, Bitlis’te yedi, Erzincan’da beş, Kars’ta dört, Iğdır ve Muş’ta üçer, Tunceli’de iki, Bingöl ve Ardahan’da birer olay meydana gelmiş bulunuyor…"

2016'DA 2 BİN 57 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ..

Vakfın, terör olaylarının dahil edilmediği, 2015 ve 2016'ya ilişkin bireysel şiddet olaylarını kıyasladığı raporunun girişinde, "Bireysel silahlanmayla mücadele eden Umut Vakfı olarak basına yansıyan silahlı cinayetlerin, şiddetin günü gününü istatistiklerini tutuyoruz malumunuz… Ve ilk kez geçen yıl bu istatistiklerden yola çıkarak “Türkiye’nin şiddet (cinayet) haritası”nı hazırlamıştık… Tuttuğumuz istatistikler ve yaptığımız araştırmaya göre, 2015 yılında 2 bin 175 olay basına yansımış, bu olaylarda toplam bin 951 kişi ölmüş, bir kısmı ağır bin 286 kişi de yaralanmıştı.Ve yine 2015 yılında meydana gelen bireysel silahlı olayların yüzde 71’inde tüfek, tabanca ve beylik silahı gibi ateşli silahlar, yüzde 29’unda ise kesici ve delici aletler kullanılmıştı.Gün gün tuttuğumuz çeteleye göre; 2016 yılında ise 2 bin 720 bireysel silahlı olay ulusal ve yöresel medyaya yansıdı. Bu olaylarda, 2 bin 57 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 961 kişi de yaralandı… Ağır yaralananlardan daha sonra ne kadarının öldüğünü tespit etme olanağımız maalesef bulunmuyor…İstatistiklere bakıldığında; 2016 yılında şiddet olaylarında ateşli silahların kullanımında önceki yıla göre yüzde 7’lik bir artış dikkat çekiyor. 2016 yılında olayların yüzde 78’inde ateşli silahlar (Yani yüzde 43’ünde kalaşnikof dahil uzun namlulu silahlar, yüzde 30’unda tabancı ve yüzde 5’inde de beylik silahları kullanılmış), yüzde 22’sinde ise çoğunluğu bıçak olmak üzere satırdan baltaya kesici aletler kullanıldı…" ifadesi yeralıyor.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Umut Vakfı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Yerelli (7 yıl önce)
    Nüfusun 780 olduğu ilimizde eğitim kültür ve sosyal yaşam olarak hala büyükşehir olamadık. Kocaman bir köyde yaşıyoruz. Bunun istatistik rakamlarını TUİK(http://www.tuik.gov.tr/Start.do) da yayımlandı. İllerde yaşam endeksi il sıralamaları ve endeks değerleri, 2015 göre Malatya, Konut-çalışma hayatı-gelir-sağlık-eğitim-çevre-güvenlik-alt yapı sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti göstergesinde 81 il içinde 53 ncü sıradayız. Yani bu hizmetlerin bize kaliteli bir yaşam sunmadığı açıktır. Hal böyle olunca da psikolojimiz bozuluyor. Birer psikopat olup sokağa çıkıyoruz. Apartmanda yaşamayı, kaldırımda yürümeyi, kırmızı ışıkta durmayı ve kısacası birlikte yaşamayı bilmiyoruz. Maalesef bizi yönetenler de bilmiyor. Öğretmen ve imama da bilmiyor. Kul hakkı komşu hakkı ve yüce yaradanım ilk emri okumayı da bilmiyoruz. Üstelik daha da acısı bilmediğimizi de bilmiyoruz. Biliyormuş gibi yapıp kendimizi kandırıyoruz. Oysaki yaşamın her anı değerlidir. Bu değeri hiçe saymak insanlık değerinde yoksun olmak demektir. Allah, bizleri pimi çekilmiş bomba cahillerin şerrinden korusun sabır versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent ÖZDEMİR (7 yıl önce)
    Şiddetin her türlüsü yorumsuz tasvip edilemez.Bur da daha önce silah yasasında da konu edilen ruhsatlı silah kavramının benimsenmesi.Çünkü olayların tamamına yakını ruhsatsız silahlardan meydana geliyor.Her konuda bilinçli olmak iyidir..Teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (7 yıl önce)
    Malatya yakında adana yıda sollar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alparslan (7 yıl önce)
    44 olması tesadüf mü?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayır son olayı gerçekleştiren şahıs 44 olması için suçu işlediğini itiraf etmiş. Şaka gibi soru
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatihh (7 yıl önce)
    Bizler bu hale nasıl geldik?Malatya değil TEKSAS
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Nufusa oranla vaka sayisina bakmak daha dogru olur. Malatya 800.000/44= 18 bin istanbul 15.000.000/246=61 bin yani malatya istabuldan 3 kat daha tehlikeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • OZAN (7 yıl önce)
    Doğu'da 1. olmasının nedeni nüfus olsa da yine çok büyük utanç! Malatya'ya her geldiğimde şu dikkatimi çekti; genç kadınların hâl, hareket ve giyimleri modern, erkekler ise kusura bakmasın ama tam tersi. Halk deyimi ile "kıro" Açıkcası böyle bir tabloya hiç şaşırmadım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Modernlik gorunusle degil kisilikle dusunceyle olur. Senin o modern dedigin kadinlarin bazilari bahsettigin kro tabirine uyuyor. Cunku ayni aile, akraba, cevre, KULTUR den geliyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • basri (7 yıl önce)
    Zaten bu bekleniyordu Mlatyada Malatyalımı kaldı doğudan ipini koparan Malatyaya yerleşti bence çok normal
    0
    0
    Yanıtla
  • fx.live (7 yıl önce)basri isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru bir tespit. 32 yıldan beri Malatya dışında yaşıyorum. Yılda bir defa da olsa memlekete geldiğimde, kendimi her yıl biraz daha yabancı hissediyorum. Bir kaç akraba ve arkadaş çevrem dışında, kimse kalmadı. Anormal derecede göç almış bir kent görüntüsü var. Terörün getirdiği yoğun göç, alt yapı yetersizliği, göçle gelenlerde kent kültürünün oluşmaması, İşsizlik ve bunun doğal sonucu çeteleşme, suç şebekeleri ve maalesef şiddet hareketleri. Tabii, bu olumsuzlukları gören Malatyalıların kenti terk ederek batıya göç etmelerine neden oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kent kültürü mü sen her sabah havyarla mi kahvaltı yaparsın sanki çok komiksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • ismail (7 yıl önce)
    Aslında araştırılması gereken bir konu da 44 olayın kaçını Malatyalı olan kişiler işlemiş, kaçı dışardan gelen kişi işlemiş ona bakmak daha yerinde olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Basri Tezel (7 yıl önce)
    Bu kadar göç olursa, silah almak bu kadar kolay olursa, husumetleri yargı ile çözmenin yolu tıkanmışsa olacağı budur. Silah almak zorlaştırılmalı, mahkemelerin inidirimleri azaltılmalı ve göç konusunda da çalışma yapılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • muse (7 yıl önce)
    Cezalar,artmadigi,surece,cinayetler,azalmaz Ornek,silah,tasiyana,5,yil,cinayet,isleyene,30,yil, Ceza,verilmesi,gerekir,anca,boyle,cinayetleri Azalta,bilirsin
    0
    0
    Yanıtla