SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya SMMMO'dan SPK Tebliğine Tepki..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Sermaye Piyayası Kurulu (SPK)'nın yayınladığı tebliğ ile görev alanının dışına çıktığını savundu ve tepki gösterdi..

Altaş, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"Bilindiği üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Sermaye piyasasının güven açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını sağlamak üzere oluşturulmuş bir kuruldur. Temel görevi de yasada belirtildiği şekli ile “Tasarruf sahiplerinin yani yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını sağlamak”tır.

Oysa bugün SPK hazırladığı ve yayınlamak üzere başbakanlığa gönderdiği, “ Sermaye piyasasında bağımsız denetim standartları hakkında tebliğ” ile kendi görev alanının dışına çıkmaktadır

3568 sayılı yasada gayet açık bir dille belirtildiği üzere Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik bir DENETİM mesleğidir.

Meslek mensuplarının uymakla yükümlü olduğu Uluslararası Denetim Standartları, dünyanın her yerinde olduğu gibi meslek örgütlerinin yetkisi ve görev alanı içindedir.

Denetim standartlarının birinci bölümü Muhasebecilik, Mali müşavirlik mesleğine giriş kurallarını düzenlemektedir.

Türkiye’ de bu sorumluluk ve yetki Maliye Bakanlığı gözetiminde 3568 sayılı yasa ve gerekçesinde Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ ne (TÜRMOB) verilmiştir.

Bir kez daha hatırlatırız ki: bağımsız denetim şirketi kuracak yönetecek ve bu şirketler adına bağımsız denetim yetkisi kullanacak olanların Mesleki standartlarını ve meslek etik kurallarını, Muhasebecilik ve Mali müşavirlik mesleğini düzenleyen 3568 sayılı yasaya göre oluşturulması gerekir. Bu görev , 3568 sayılı yasanın kendisine verdiği yetki ile, 70 Bin Meslek mensubunu temsil eden TÜRMOB tarafından zaten yerine getirilmiştir.

Dolayısıyla, Sermaye Piyasası kurulu, Yürürlükteki yasaların sınırlarını zorlayan bu girişimden vazgeçmelidir. Aksi takdirde Maliye Bakanlığı, SPK, BDDK, EPDK, Sigortacılık Genel Müdürlüğü gibi bağımsız denetim faaliyetinden yararlanan her kurum, ayrı muhasebe ve denetim standardı oluşturmaya kalkar ki buda karmaşadan başka anlam taşımaz.

Bu girişimi üzüntü ile izlediğimiz Sermaye Piyasası Kurulu’nun bundan çıkar umanların gayretlerine engel olarak bu yanlışlıktan dönmesini beklediğimizi aksi halde 3568 sayılı kanuna aykırı böyle bir düzenleme için yargı yoluna başvuracağımız özellikle belirtmek isteriz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu SMMM Odaları Platformu olarak TÜRMOB ‘ ün başlatmış olduğu bu çalışmayı desteklediğimiz henüz yolun başında iken kamuoyuna ve gerekli talimatı vererek böyle bir uygulamaya yol açmayacağına inandığımız Sayın Başbakanımıza ve kamuoyuna saygı ile duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız