SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Sorularını 'Es' Geçti!.

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:58:02
Malatya Sorularını 'Es' Geçti!.
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın, okul müdürlerinin görevden alınması ve şube müdürü atamalarıyla ilgili olarak verdiği soru önergelerine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yanıt verdi. Bakanın, Malatya ile ilgili soruların yanıtsız bırakıldığı ve Valiliğin adres gösterildiği cevabi yazısını değerlendiren Ağbaba, “Şube Müdürlerinin durumu ve görevden alınan okul müdürleri hakkında iki soru önergesi verdik. Bakan ikisine birden tek yanıt verdi. Bakan, şube müdürlerinin durumu için her şey yönetmeliğe uygun diye yanıt verirken, okul müdürlerinin ise Valilikler eliyle görevden alındığını söyledi” dedi.

NELERİ SORDU?

Ağbaba, görevden alma ve atamalarla ilgili olarak Bakan Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na iki soru önergesi vermişti.

Önergelerde şu sorular yöneltilmişti:

ÖNERGE 1:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Bakanlığınız tarafından 17 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen Şube Müdürlüğü atamalarıyla ilgili Danıştay 5. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Danıştay 5. Dairesinin vermiş olduğu kararla tüm kamu ve kuruluşlarındaki şube müdürlerinin atanmasını ilgilendiren genel yönetmeliğe dair yürütmeyi durdurma kararları çıkmıştır. Danıştay’ın ilgili kararı ile sadece sözlü puana dayalı atama yapılmasının önü kapatılmıştır.  5. Dairenin kararının ardından Danıştay 2. Dairesi de sadece sözlü puana dayalı atama yapılamayacağına hükmederek, 12 Ekim 2013 tarihinde yayınlanan ‘MEB Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin 21. maddesinin 1. Fıkrasının’ yürütmesini durdurmuştur.

Bu çerçeveden hareketle;

1-Danıştay’ın 5. ve 2. Dairesinin arka arkaya verdiği  kararların ardından il ve ilçe müdürlüklerine şube müdürü olarak atananların atama sonuçları ne zaman iptal edilecektir?

2-Atamalar iptal edilmesinin ardından yeni atamaların ne zaman yapılması planlanmaktadır?

3-Danıştay’ın kararından hareketle atamaya esas değerlendirmelerde sözlü mülakatın yazılı sınav sonuçlarının önüne geçmemesi gerektiği ifade edilmektedir.Yeni yapılacak atamalarda bu kıstaslar dikkate alınacak mıdır?

4-MEB tarafından sözlü mülakat yapılması durumunda sesli-görüntülü kayıt aldırmak isteyen  şube müdürü adaylarının talepleri nasıl karşılanacaktır?

5- Danıştay kararlarına rağmen 16 Nisan 2014 tarihinde atanan şube müdürlerinin halen görevde tutulmaları haksızlık ve hukuksuzluk değil midir? Bakanlığınız hukukun üstünlüğü ilkesine inanmamakta mıdır?

6-Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin 21. maddesinin 1. Fıkrasına gelen yürütmeyi durdurma kararı sonucu nasıl bir yönetmelik değişikliğine gidilecektir?"

ÖNERGE 2:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

10 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile 4 yılını dolduran okul müdürleri değerlendirilerek 21 Ağustos 2014 tarihinde değerlendirme sonuçları kamuoyuna açıklanmıştır.Değerlendirme sonucunda Türkiye genelinde 8000 müdürün görev süreleri uzatılmayarak  görevlerinden alındığı belirtilmektedir.  Eğitim öğretim yılı başlarken gerçekleştirilen müdür atamalarında yaşanılan skandallar kamuoyunda tartışılmaya devam etmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

1-      Malatya ilinde görevden alınan müdürlerin sendikalara göre dağılımı nedir? İlgili müdürlerin sendikalara göre görev süreleri nasıldır?

2-      Müdür değerlendirme sürecinin sonunda Malatya’da 75 puan ve üzeri puan alan müdürlerin sendikalara göre dağılımı nasıldır?

3-      Malatya ilinde yapılan değerlendirmelerde  kaç okul müdürü 100 tam puan almıştır? İlgili müdürler  100 tam puan alabilmek için ilçe milli eğitim müdürünün değerlendirme kriterleri arasında yer alan “Eğitim yönetimi ve denetimi alanında bilimsel çalışmaları ve yayını  vardır” kriterini sağlamış mıdır? Bu müdürlerin hangi bilimsel yayın ya da çalışması vardır? Yoksa  nasıl 100 tam puan almışlardır?

4-      Değerlendirmeler sonucunda Malatya ilinde 90 ve üzeri puan alan müdürlerin tamamının Eğitim Bir Sen üyesi olduğu iddiaları doğru mudur?

5-      Değerlendirmeleri yapanlar arasında okul müdürü olduğu halde vekaleten ilçe milli eğitim şube müdürlüğü görevinde bulunanlar bulunmakta mıdır? Bu şube müdürleri kendilerini değerlendirmiş midir? Kendisi puan vermediyse bile birlikte görev yaptığı şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürü mesai arkadaşına tam puan vermiş midir? Son değerlendirme sonrası Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne görevlendirilen okul müdürü, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapmakta mıdır? Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesine görevlendirilen okul müdürü, Hekimhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak görev yapmakta mıdır? Bu müdürler kendilerine puan vermiş midir?

6-      Müdür değerlendirmelerini gerçekleştiren İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürlerinin okulları hiç ziyaret etmeden hatta değerlendirdikleri okul müdürlerinin yüzünü görmeden masa başında puan verdikleri iddiaları doğru mudur? Doğru ise ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleriyle ilgili bir inceleme başlatılması düşünülmekte midir?

7-      Yurt genelinde gerçekleştirilen müdür değerlendirmeleri ve sonrasında ortaya çıkan haksızlıklardan hareketle, yönetici atamalarının tekrar değerlendirilmesi planlanmakta mıdır?"

MALATYA SORULARINI ES GEÇTİ..

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Ağbaba'nın Malatya ile ilgili soruları içeren ikinci önergesini "es geçtiği" yazılı yanıtında şöyle dedi:

“Danıştay Beşinci Dairesinin 06/03/2014 tarihli VE Esas No: 2013/8367 sayılı kararıyla; çerçeve yönetmelikte yer alan, yazılı sınavdan alınana puanların atamaya esas puana katkısı olmaksızın doğrudan sözlü sınav puanına dayalı olarak atama yapılması yönündeki düzenlemenin yürütülmesi durdurulmuştur.

Danıştay 2. Dairesinin 29/04/2014 tarihli ve Esas No: 2013/10363 sayılı kararıyla da; Bakanlığımızca çerçeve yönetmeliğe uygun olarak hazırlanan yönetmelikte yer alan aynı paraleldeki düzenlemenin yürütülmesi durdurulmuştur. Yargı Kararlarının yerine getirilmesi amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanıp, 23/07/2014 tarihli ve 29069 sayılı Resmi Gazetede yayınlanana genel yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, Bakanlığımızca zaman geçirilmeksizin genel yönetmelik değişikliğine uygun olarak yönetmelik değişikliği hazırlanmış ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak yürürlüğe konulmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Diğer taraftan yılını dolduran okul müdürlerine ilişkin değerlendirmeler 10 Haziran 2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mili Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesince valiliklerce yapılmaktadır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız