SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Tarımına Farklı Mecra'

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:06:46
'Malatya Tarımına Farklı Mecra'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerine Tohumculuk Tekniği dersinde verilen proje ödevleri kapsamında öğrencilerin yetiştirdiği kış sebzelerinin hasat edilmesi nedeniyle düzenlenen şenlik, renkli görüntülere sahne oldu.

Program kapsamında Hasat Şenliği’nin yanı sıra, öğrencilerin hazırladığı sebze tohumları koleksiyonları için bir yarışma düzenlendi. Kıran kırana geçen yarışmada tohum koleksiyonlarını en etkileyici biçimde sunan 4 öğrenci grubu yarışmada çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, proje ödevine ve hasat şenliğine ilişkin verdiği bilgide fakültenin sebzecilik uygulama ve deneme parsellerinde öğrencilerin örtü altı yöntemiyle yetiştirdiği sebzelerin bir yandan öğrencilerin uygulamalı eğitimle çok daha iyi öğrenmesini sağlarken, bir yandan da Malatyalı sebze üreticileri için yeni tarımsal mecralar oluşturma anlamında iyi bir örnek olacağını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş “Bu yöntem Malatya için bir ilk. Öğrencilerimiz hem bu sebzelerin tohumlarından oluşturdukları koleksiyonları çok güzel sunumlarla proje ödevi olarak sundular, hem de çok güzel sebzeler yetiştirdiler. Bugün bütün bu çabaları bir şenlik havasında sergiliyoruz hem de, öğrencilerin motivasyonunu arttırmak amacıyla tohum koleksiyonlarını puanlayarak güzel bir yarışma düzenledik” dedi.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerinin yetiştirdiği sebzeler eşliğinde sunulan kısır ikramı ile renkli görüntülere sahne olan hasat şenliğinde, tohum koleksiyonu yarışmasında ilk 4’e giren öğrenci grupları çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Tohum Koleksiyonları kıran kırana yarıştı

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerine verilen proje ödevleri kapsamında yetiştirilen kış sebzeleri hasat şenliği, tohum koleksiyonu yarışmasını da içeren bir organizasyonla Ziraat Fakültesi’nin bulunduğu Battalgazi Kampüsü’nde yapıldı.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş’ın yönetiminde gerçekleştirilen hasat şenliği ve tohum koleksiyonları yarışmasına Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ergun Doğan, Yrd. Doç. Dr. H. Diğdem Oksal, Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Yrd. Doç. Dr. Joanna Marie Cross, Araştırma Görevlisi Rabia Işık ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.

Şenlikte ilk olarak, tohum koleksiyonları yarışmasına katılan koleksiyonlar sergilendi. Her biri etkileyici bir üslup ve biçimde oluşturulan tohum koleksiyonları kıran kırana bir mücadele ile oylandı. Öğrenci grupları, kendi koleksiyonlarının dereceye girmesi için öğretim üyeleri ve öğrenciler nezdinde lobi çalışması yaptı ve projelerine destek oyu verilmesini istedi.

Tohum Koleksiyonu Yarışması’nda 4 koleksiyon ödül kazandı

Tohum koleksiyonlarının kıran kırana geçen oylamasından sonra oy sandığı açıldı ve oy sayımı yapıldı. Sayım sonucuna göre, Tohumculuk Tekniği dersinde verilen ödev kapsamında 5’er veya 6‘şar gruplara ayrılan öğrencilerin hazırladığı 16 proje içinde, 11 ve 14 numaralı tohum koleksiyonları birinciliği, 3 ve 4 numaralı tohum koleksiyonları ise ikinciliği elde etti.

Tohum Koleksiyonu Yarışması’nda birinci ve ikinci olan koleksiyonları hazırlayan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerinin isimleri şöyle:

Birincilik alan 14 Numaralı tohum koleksiyonu projesinde yer alan öğrenciler: Çiğdem Çuhacı, Zeynep Mercan, Melike Kevser Güngören ve Selim Elmas.

Birincilik alan 11 numaralı tohum koleksiyonu projesinde yer alan öğrenciler:  Osman Ata, Cemal Kurt, Yunus Emre Koca, Emre Öztürk, Münir Kara ve Burhan İnan.

İkinci olan 3 numaralı tohum koleksiyonu projesinde yer alan öğrenciler: M. Emre Keleş, Elif Türk, Melike Akdağ ve Elif Totugenç.

İkinci olan 4 numaralı tohum koleksiyonu projesinde öğrenciler: Hazal Karaca, Canan Karakuş, Sevgi Ürgen,  Şeyma Kara, Hüseyin Sarıtaş ve Pekcan Poyraz.

Yarışmada dereceye giren koleksiyonları hazırlayan öğrencilere, Prof. Dr. Ergun Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Öğrenciler ödevlerindeki başarılarını, Ziraat Fakültesi sebzecilik uygulama ve deneme parsellerinde örtü altında ürettikleri marul, maydanoz, tere, yeşil soğan gibi yeşil yapraklı sebzelerden yaptıkları kısır partisiyle kutladı.

Yrd. Doç. Dr. Altuntaş: Öğrenciler tohumlara dokunarak öğreniyor

Şenlik ve tohum yarışması sonrasında Yeni Malatya Gazetesi muhabirine konuşan organizasyonun ev sahibi olan Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, Battalazi Kampüsü’ndeki örtü altı sebze yetiştiriciliği uygulamaları ve tohum koleksiyonu yarışmasına ilişkin bilgi verdi.

Tohumun gıda güvenliği açısından son derece stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş “Son yıllarda biliyorsunuz bir tohum tartışması yaşanıyor dünyada. Çünkü tohum gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Fakat çiftçilerimiz doğrudan fideyle yetiştiricilik yapıyor son zamanlarda. Biz öğrencilerimizin doğrudan tohumla temasta olmasını, tohumu öğrenmesini ve tohuma dair tüm detaylara sahip olmasını istiyoruz. Bu anlayışla hem sebzecilik deneme ve uygulama parsellerinde sebze üretim uygulamaları yaptık, hem de tohum koleksiyonları yarışması ile öğrencilerimizin motivasyonunu güçlendirmek istedik” dedi.

“Bahçe Bitkileri Bölümü mezunları en çok tohumculuk alanında iş bulabiliyor”

Tohum Koleksiyonu projesinin Tohumculuk Tekniği dersinde verilen bir ödev olarak hayata geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Altuntaş, Bahçe Bitkileri Bölümü’nden mezun olan öğrencilerin en çok tohumculuk sektöründe iş bulabildiğini ifade ederek, “ Bu nedenle öğrencilerimizin tohumları ve tohum tekniğini çok iyi öğrenmelerini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tohum Koleksiyonu Projesi’nin amacı hakkında bilgi veren Altuntaş şöyle konuştu: “Projenin amacı, tohumların hangi familyalara ait olduğu, şekilleri, renkleri, kokularını tanımaları açısından verilmiş bir ödevdi. Öğrenciler en az 50 türe ait sebze tohumlarını buldular, getirdiler, familyalarına göre ayırdılar.  Şık görüntüler ortaya çıktı.  Hem dokundular, hem gördüler hem öğrendiler. Latince isimlerini yazdılar. Kendilerini teknik olarak geliştirmeleri açısından da güzeldi. Çünkü Bahçe Bitkileri Bölümü mezunlarının en iyi iş alanlarından birisi de tohumculuk sektörü. Bu yüzden tohumları tanımaları önemliydi. Sebze yetiştiriciliğinde fidecilik öne çıktığı için fide firmaları var.  Yetiştiricilik yaparlarsa tohumu bire bir görmeleri belki mümkün olmayabilir. Ama eğer Ziraat Mühendisi olacaklarsa, bahçe bitkileri bölümünden mezun olacaklarsa bunu görüp tanımaları gerekiyordu”

“Öğrencilerimiz Ziraat Fakültesi’nin deneme ve uygulama parsellerinde örtü altı sebze yetiştirdi. Bu Malatya’da bir ilk..”

Ziraat Fakültesi öğrencilerinin Battalgazi Kampüsü’ndeki deneme ve uygulama parsellerinde örtü altı sebze yetiştirdiğini ve bu şenlikle bu ürünlerin hasat kutlamasının da yapılmış olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, uygulamanın Malatya’da ilk olduğunu söyledi. Altuntaş, “Bizim sebzecilikte uygulama ve deneme parsellerimiz var.  Orada parsel parsel alanlarda çocuklara tohumlar, özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tohumlarını dağıttık. Malatya için özellikle marulun, salatanın, kıvırcık marulların ekim dikim zamanı geçmiş olması nedeniyle biz bunu basit örtüler altına alarak Malatya için hem bir ilki gerçekleştirdik, açıktaki üretimden daha sonra üretim yapmış olduk.  Marul, kırmızı kıvırcık, roka, tere gibi, maydanoz, yeşil soğan gibi ürünler yetiştirdik. Son derece sağlıklı, kimyasal hiçbir şey içermeyen besin değeri yüksek sebzeler üretti öğrencilerimiz” diye konuştu.

“Malatya tarımına farklı mecra kazandırabiliriz”

Örtü altı sebze yetiştiriciliğine yönelik uygulamaların son derece başarılı sonuçlar verdiğini ve Malatya’ya dışarıdan gelen sebzelerin tükenmeye başladığı dönemlerde örtü altı yöntemle üretilen sebzelerin devreye girebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Altuntaş, bu uygulamaların Malatya tarımsal yelpazesinin yılın her ayında zengin bir içeriğe sahip olması bakımından yeni bir ivme yaratacağına inandığını söyledi.

Örtü altı sebze yetiştiriciliğinin, ağırlıklı olarak kayısıya dayanan Malatya tarımına yeni bir soluk ve farklı bir mecra kazandırabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş” Eskiden sebzecilik bölgesi olan Battalgazi’ye yeniden bir canlılık getireceğini düşünüyoruz. Sebzelerde mesela kayısıda don olduğu zaman ekonomi piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarında ciddi bir etkilenme oluyor ama sebzede böyle bir risk olmuyor. Sebzede her sezon kendi için ekonomik bulduğu, iklim şartlarına göre kış aylarında kış, yaz aylarında yaz sebzeleri ekebilir. Akdeniz ve Ege Bölgesi erkenci sebze üretiyor. Oradaki sebzeler bittikten sonra yazın çok nemli ve sıcak bir hava varken, Malatya’da serin havalar devam ediyor. Zararlı ve hastalık popülasyonu daha az.  Burada devam edebilir. Organik sebze yetiştiriciliği geliştirilebilir. Malatya yazın belli bir zamanda sezon kapatmak zorunda kalmıyor. Sezon devam ediyor. Dolayısıyla örneğin bir patlıcan ektiğinde dekarda 10 veya 12 tona kadar çıkabiliyor.  Kışın da, mesela biz brokoliyi deniyoruz. Zamanı geçmiş olmasına rağmen herhangi ciddi bir harcama yapmadan basit örtüler altında üretim gerçekleştirebilirler.  Hem üretici hem de tüketici açısından önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyorum”.

Dekan Prof. Dr. Asma: Organizasyona emeği geçenlere teşekkür ediyorum

Programın sonunda, dekanlığını yaptığı Ziraat Fakültesi öğrencilerinin yetiştirdiği kış sebzelerinin hasat şenliği ve tohum koleksiyonları yarışmasında emeği geçen öğretim üyesi ve öğrencilere teşekkür eden Dekan Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “Çok güzel bir program gerçekleştirildi. Özellikle tohum koleksiyonları birbirinden başarılı çalışmalarla tohumculuğumuzun gelişimine katkı sunacak nitelikte. Bundan sonra da fakülte olarak bu tür çalışmalara devam edilmesi için akademik personelimize ve öğrencilerimize imkan sunmaya devam edeceğiz” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız