SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Trafiği Ele Alındı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da trafikle ilgili sorunların ciddi boyutlara ulaşması, şehiriçindeki ölümlü kazaların artışının ardından Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında yapılan "trafik sorunları" gündemli toplantıda konu ele alındı.

Toplantıya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ülger, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, "Kent merkezinde 500 bin nüfus bulunuyor. 100 bin araç mevcut. insanların insanca nasıl yaşar onları belirlenmesi gerekmektedir. Bu toplantıda bir grubun menfaatleri düşünülmemeli. Bireysel yararlar değil ulusal yararlar dile getirilmelidir. 30-40-50 yıl aynı yollar mevcut. Ama nrüfus 3-5 kat artmış, Bu caddeler, sokaklar aynı. Dün sorunu olmayan bugün sorun oluyor, Yapılan işlerin hukuka uygunluğu yetmiyor, sosyal meşrutiyetinde olması gerekiyor. Kent merkezindeki trafik akışı insanların onuruna yakışır bir şekilde yürütülmesi gerekir" dedi.

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürü Hayrettin Yıldızlı verdiği brifingde, Malatya'da resmi rakamlara göre 82 bin adet aracın bulunduğunu ancak her yıl yüzde 10 oranında aracın arttığı ve bu rakamın 100 bin dolaylarında olduğunu kaydetti. Yıldızlı, "İlimizde trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği nokta ve mevkiler dikkate alındığında, kazaların en fazla yani yüzde 30'u D-300 Devlet Karayolu'nda meydana geliyor. Bu bölgeler nokta ve mevkii olarak incelendiğinde ise kazaların çoğunlukla çevre yolu üzerinde bulunan kavşaklar ile Şeker İlköğretim Okulu ve Sancaktar Mezarlığı önünde olduğu görülmüştür" diye konuştu.

Yıldızlı, trafiği etkileyen nedenleri ve çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

"Doğu ile batıyı bir birine bağlayan çevre yolunun şehir merkezinden geçmesi. İlimizde meydana gelen ortalama her 3 kazadan bir tanesi bu yol üzerinde olmaktadır. Yolun acilen şehir merkezi dışına alınması gerekir. Şehri ikiye bölen çevre yolunun iki tarafında kalan yaya ve araç trafiğinin geçişini sağlayacak yeterli alt-üst geçit bulunmaması trafiği olumsuz etkilemektedir. Nitekim yıllardır şehir içinde meydana gelen ölümlü trafik kazalarının tamamına yakını bu çevre yolu üzerinde olmaktadır. Özellikle çevre yolundaki orta refüölerde bulunan tel örgüler Afra-Yimpaş arasında uzatılmalıdır. Gerekli olan kavşaklara yeterli ve modern alt-üst geçitler yapılmalı. Malatya'daki araç sayısı takriben 100 bin civarındadır. Ancak şehir merkezinde yollar dar ve yetersizdir. Şehir merkezinde alternatif yolar açılmalı. 100 bin aracın bulunduğu Malatya'da belediyeye ve özel şahıslara ait otoparkların kapasitesi 5 bin civarındadır. Dolayısıyla mevcut araçların sadece yüzde 5'i otoparklardan yararlanmaktadır. Çok katlı otoparkların yaptırılması gerekmektedir. Toplu taşımamada alternatif çözümler bulunmalı. dar ve yetersiz olan yolarda yapılan alt yapı çalışmaları kazalara neden oluyor. Yollardaki çukur ve çökmeler zamanında kapatılmalı. Çevre yolu üzerinde maliye önündeki otopark boşaltılarak, şehir içinde kalan minibüs durakları buraya taşınmalı. Turgut Temelli Alt Kavşağı ile Eski Terminal Kavşağı üzerine köprülü kavşaklar yapılmalı. Belediye Kent Trafik ekipleri daha aktif çalışmalıdır."

Yıldızlı, Malatya'da istekli öğretmen ve öğrencilere Okul Geçit Görevlisi kursu verildiğini belirterek, "108 adet ilköğretim ve liseden sadece 11 okuldan 94 öğrenci ve 3 öğretmen eğitime katıldı. Orgeneral Eşref Bitlis Lisesi hariç diğer hiçbir okulda okul geçidi görevlisi yoktur" dedi.

İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından toplantıya sunulan raporda ise doğalgaz çalışmaları için açılan çukurların zamanında standartlara göre kapatılması istenirken, şehir içi yolcu taşıyan minibüslerin durak haricinde yolcu alıp bindirmelerini engellenmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, belediyenin bina ruhsatları verilirken bina altlarına otopark yapımının mecburi hale getirilmesine işaret edilirken, toplu taşıma yapılan araç sürücülerini eğitim seminerlerine alınması gerektiği aktarıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı Sevim, imar planında kuzey ve güney çevre yolunun yapımının yeraldığını, Şeker Fabrikası civarında alt geçit yapılması konusunda karar varken fabrika arazisinin belediyeye geçmesiyle burada yapılacak düzenleme kapsamında ele alınacağını, doğalgaz çalışmalarının Kasım ayı sonundan itibaren kent trafiğine olumsuz etkisinin sona ereceğini söyledi.

Toplantıda daha sonra kurum ve kuruluş temsilcileri, hazırladıkları raporları ve düşüncelerini katılımcılara sundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız