SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Turizmi Konuşuldu

A- A+ PAYLAŞ

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Malatya Turizm Çalıştayı'nda kentin turizm alt yapısı ve yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı.

Malatya Turizm Çalıştayı'nın açılışı nedeniyle Fırat Kalkınma Ajansı Salonu'nda açılış töreni düzenlendi. Törene Vali Ulvi Saran, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri, turizm firmaları sahip ve yöneticileri ile
kalabalık bir topluluk katıldı.

Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, "Hiç şüphe yok ki bugün bizleri bir araya getiren turizm alanı, ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel olarak bir çok alanı etkileyen son derece önemli bir sektördür. Dünyamızın çok hızlı değişen koşullarını da göz önünde bulundurduğumuzda bizler bir taraftan turizmin beraberinde getirdiği yeni değerleri anlamak, diğer taraftan ülkemizin saklı kalmış değerlerini yeniden keşfetmek zorundayız. Bölgesel kalkınma alanında çalışmalar yürüten ajansımız,konuyu sarf ekonomik temeller üzerine bina etmemekte, bölgenin gelişme ve ilerlemesine sosyal ve kültürel açıdan önemli bir güç olarak değerlendirmektedir turizm alanındaki çalışmaları" dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Malatya'mızın tarihi güzelliklerini, kültürel değerlerini, coğrafi yapısını ve güzelliklerini göz önüne aldığımız zaman tabi şunu görüyoruz, ziyaretçi turist sayısına baktığımız zaman burada bir çelişkinin olduğunu görüyoruz. Burada bir eksikliğin olduğunu görüyoruz. Bu çalıştayın önemi de ortaya çıkıyor. Bu çalıştay da çok önemli sonuçların çıkacağını ve bu eksikliğimizin giderileceği kanaatindeyim. Dolayısıyla Malatya bölgemizin en önemli illerinden bir tanesi. Hem şehircilik açısında ve hem de sanayi bakımında bölge ili olması adına Malatya son dönemde özellikle büyük atılım ve gelişim göstermekte. Ama turizm açısında baktığımız zaman, diğer bütün alanların çok daha gerisinde kaldığını görüyoruz" ifadelerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, Malatya'da bir turizm bilincinin oluştuğunu belirterek, dünyadaki ve Türkiye'deki turizm pastasında Malatya'nın pay alma konusunda bir idrak içinde olduğunu belirtti. Özaslan, "Turizmin farkında olmak ve farkındalık yapan çalışmaları yapmakta ayıraca önemli. Ben bu bilinci gördüm. Çalışmaları gördüm. Dünyada turizm çok anlamlı bir gelişme göstermekte. Bu yarış bu güzel bir yarış" dedi.

Vali Ulvi Saran'da "Bütün dünyada milyara yakın bir insan turizm hareketlerine katılarak çeşitli gerekçelerle bir yerden bir yere seyahat ediyor. Gezilecek, görülecek yerleri gezmek ve görmek üzere seyahat ediyorlar ve milyarlarca dolar harcıyorlar. Muhakkak bir ilin veya bir ülkenin turizm potansiyelini ve o turizminin dayandığı kültürel ve tarihi birikimi zenginleştirerek, geliştirerek, turizm hareketlerine konu olan, turizm açılımına değer veren ve bu çerçevede seyahat eden insanlara daha iyi hizmetler sunmak suretiyle daha yüksek gelir elde etme amacını taşıyacaklardır. Bizim çabamızın temelinde daha fazla gelir ellde etme duygusu yer almamalı. Turizmin önemli iki bileşeni olan kültürel ve tarihi birikimin ortaya çıkartılması, tespit edilmesi ve bu birikimin bizler için ne anlam ifade ettiğinin ortaya konması turizm pastasından maddi bir takım şeyler elde etme beklentisinden çok daha öte bir şeydir. Bizler kökleri olmayan bir toplum değiliz" ifadelerini kaydetti.

Malatya Valiliği bünyesinde oluşturulan Koruma Uygulama Denetim Bürosu'nun (KUDEB) kuruluşu ile Malatya'daki tarihi ve mimari değerlerin tespit edilmeye çalışıldığını anlatan Vali Saran, pek çok yerdeki vadi, yamaç ve dağlarında tespit ve tescil edilmeye başlandığını kaydetti.

Vali Saran, Nemrut Dağı'nın aynı zamanda Malatya'nın mülki ve idari coğrafyasında da yer aldığını belirterek, Malatya-Nemrut Karayolu projesinin temmuz ayı gibi bitirileceğini ve turistlerin eskiden 2 saatte ulaştığı Nemrut Dağı'na artık 1 saat 20 dakikada ulaşacağını ve bununda Malatya üzerinden Nemrut Dağı'na giden turist sayısında artış sağlayacağını ifade etti.

Arslantepe'nin Anadolu'da bilinen dünyanın en eski devletin kurulduğu önemli bir nokta olduğunu ve Mayıs ayı içerisinde yurtdışı ve yurtiçinden yaklaşık 400 kişinin katılacağı bir Arslantepe Sempozyumu düzenleneceğini belirten Vali Saran, Levent Vadisi'ne ise seyir terası kurulması projesini başlattıklarını söyledi.

Eski evlerin restore edilmesi kapsamında Gündüzbey kasabasında 300 evin restore edileceğini aktaran Vali Saran, Arapgir ilçesindeki taş cepheli evlerinde restore kapsamına alınacağını ifade etti.

Çalıştay kapsamında "Gelecek turizmde ve turizmde inovasyon uygulamaları" konulu panelde düzenlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız