SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Türküleri Uğur Getirdi'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:13:56
'Malatya Türküleri Uğur Getirdi'
A- A+ PAYLAŞ

Davetli olduğu bir televizyon programına katılmak üzere Malatya’ya gelen TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı Selma Geçer, TRT sınavlarında okuduğu türkülerin Malatya türküleri olduğunu belirterek, “Bugün Malatya’dayım diye söylemiyorum, Malatya’nın benim müzikal kariyerimde çok ayrıcalıklı bir yeri var. Çünkü, TRT Ankara Radyosu’na sınavda Malatya – Darende’ye ait bir türkü okuyarak girdim. Yine radyoya ilk girdiğimde denetim bandına okuduğum türkü de Malatya’ya ait bir türküydü. Yani özetle Malatya Türküleri bana hep uğur getirdi” dedi. 

Malatya’dan türkü ziyafeti 

TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı Selma Geçer  uydu üzerinden Malatya’dan yayın yapan Türkiyem TV’de Ali Cengiz’in yapım ve sunuculuğunu gerçekleştirdiği ‘Türkülerle Anadolu’ adlı müzik programına konuk oldu. 

Başta Malatya Türküleri olmak üzere Türkiye’nin farklı yörelerine ait Türk Halk Müziği’nin seçkin eserlerini icra eden Selma Geçer, güçlü ve özgün yorumu ile program boyunca izleyicilere türkü ziyafeti sundu. 

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinin folklorik gösterileri ile eşlik ettiği sanatçı program süresince 20’den fazla eser seslendirdi. 

Babadan gelen müzikal genetik

TRT Ankara Radyosu Ses Sanatçısı Selma Geçer, Türkiyem TV’deki programdan sonra Yeni Malatya Gazetesi muhabirinin sorularını cevapladı. Müzik hayatına ilişkin bir soruya, müzikal genetiğini babasından aldığını belirten Selma Geçer şöyle konuştu: “Müziğe başlamamda ve bu uzun yolculuğa çıkmamda ailemin büyük desteği var.  Bu anlamda çok şanslıyım. Babam bir halk ozanı, bir yerel müzisyen. Babam devlet memuruydu ve 7 çocuklu bir aileydik. Devlet memuru maaşıyla 7 çocuğu büyütmek çok zor. Babam bu nedenle Kars’ın düğünlerinde çalardı. Halk ozanı geleneğini sürdüren bir müzik ve kültür insanı. Çok sayıda derlemeleri vardı. Biz çocuklar olarak babamızdan etkilendik ve küçüklüğümüzden beri müzikle büyüdük. İlk başta ağabeyim etkilendi. O nefesli sazlara ilgi duydu. Benim büyük ablam ve küçük kardeşim de sanatçı. Onlar da müzik dünyasına büyük ilgi duydu. Derken, bir bakmışız ailecek el ele vermişiz ve halk müziğine sahip çıkmışız”. 

Ses sanatçısı olarak yakaladığı başarıyı ailesinden ve memleketi Kars’tan aldığı müzik mirasına, disiplinli çalışmaya, büyük ustalardan feyiz almaya ve türkülere olan sevdasına bağlayan Selma Geçer, ses kalitesi konusunda ise “Tabii bu Allah vergisi. Ses olmazsa olmaz” diye konuştu. Türkiye’de müzikseverlerin ve özellikle türküye gönül vermiş insanların iyi ses – kötü ses ayrımı konusunda son derece seçici olduğunu vurgulayan Geçer, “İstediğiniz kadar paranız pulunuz olsun, ses olmadan olmuyor. Halkımız bu anlamda çok zeki, çok seçici. Kötü ve iyi sesi, ustalıkla ayırt edebiliyor” ifadelerini kullandı. 

‘Malatya Türküleri bana uğur getirdi’

Bir soru üzerine, Malatya Türkülerini okumaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Selma Geçer, Malatya Türkülerinin müzikal kariyerinde çok önemli ve ayrıcalıklı bir yeri olduğuna vurgu yaptı. 

“Bakın, Malatya’dayım diye söylemiyorum” diyerek soruyu cevaplandırmaya başlayan Geçer, Malatya ve özellikle Darende yöresine ait türkülerin sanatsal yaşamını nasıl etkilediğini şöyle anlattı: “Ben yaklaşık 1994’ten beri TRT Ankara Radyosu’nda çalışıyorum.  Yaklaşık 20 sene oldu. Malatya’dayım diye söylemiyorum, ama inanır mısınız benim TRT’de sınav türküm, bir Malatya - Darende Türküsüdür.  ‘Gel Ey Gönül, mülk edinme bu dehri’ isimli türküydü. Bu türkü ile sınavı kazandım. Radyoya ilk girdiğimde denetim bandına okuduğum ilk türkü de yine bir Malatya Türküsüdür.  “Eğer yârin de sana yaran olursa” Her iki türkü de bana uğurlu geldi. Çünkü hem sınavda kazandım, hem denetim bandım denetimden geçti.  Ondan beridir sanatçıların denetim bantları olur 4 veya 5 türkülük. Ben de her bandımda mutlaka bir tane Malatya türküsü okudum.  Malatya Türkülerine hiç yabancı değilim” 

‘İyi ki Malatya’ya geldim’ 

Malatya’ya ilk kez geçen yıl geldiğini belirten TRT Sanatçısı Selma Geçer, katılığı televizyon programının çok güzel geçtiğini ifade etti. Geçer “TRT’de bizim Karadenizli bir ağabeyimiz var prodüktör Ali Bozkurt. Bana çok emeği olmuştur. Allah razı olsun ondan. Beni o önermiş Ali Cengiz’in programına. Geldim, ilk kez geçen yıl ve mükemmel bir ortam.  İyi ki geldik. Bu gece güzel türküler okuduk. Malatya sevdamız hiç bitmez. Malatyalılar bilir belki, ama benim okuduğum o iki türküyü çok fazla kimse bilmez” şeklinde konuştu. 

İlk albümünde Malatya Türküsü okuyacak 

Önümüzdeki yılın Mart ayında 18 yıllık sanat yaşamının emeğinin rafine birikimi olarak bir türkü albümü çıkarmayı planladığını ve müzikal ekiple albüm üzerinde çalıştığını açıklayan TRT Ankara Radyosu Sanatçı Selma Geçer, albüme ilişkin gelişmeleri şöyle anlattı: “2015 yılının Mart ayında inşallah albümün türkü sevdalılarına sunulmasını planlıyoruz. Benim 18 yıllık emeğimin birikimimin albümü olacak bu çalışma. Çok heyecanlıyım. Ankara’da Star Prodüksüyon’dan Yusuf Savaş arkadaşımız var. Onunla çalışıyoruz. Çok büyük ustalardan eserler aldık. Yeşil Başlı Gövel Ördek, Bizim elde bahar geldi adlı Kazım Birlik ağabeyimizin türkülerini aldık. Sağolsun o da seve seve verdi.  Aynı zamanda Uğur Işılak bize türküsünü verdi. Keskin’den, Azerbaycan’dan türkülerimiz var. Halaylar var. Tamamen geleneksel kültürümüze hizmet eden müzikler var. Zaten bende özellikle böyle tercih ediyorum”. 

Albümünde bir Malatya türküsünün de olacağını vurgulayan Selma Geçer, “Albümde bir Malatya türküsü okumak istiyorum. Ama hangi türkü olacağına henüz karar vermedik.  Eğer Malatya Türküsü okursam klibini de Malatya’da çekmek istiyorum. Tüm Malatyalılara selam ve sevgilerimi iletiyorum.  Malatya’da olmaktan gurur duydum. Benim Malatya sevdam bitmez” diye konuştu. 

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız