SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Üniversitesi'?!..

A- A+ PAYLAŞ

YÖK Başkan Vekilinin de katılımıyla İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen Bologna Süreci toplantısında üniversitenin adının "Malatya Üniversitesi" olarak yansıtılması eleştiri konusu oldu.

Hemşehrimiz merhum Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adını taşıyan "İnönü" adına son zamanlarda bazı siyasilerin tepkileri tartışılırken, İnönü Üniversitesi'nin adının YÖK Başkan Vekili ve rektörün de katıldığı bir toplantıda, salonun perdesine üniversitenin adının "Malatya Üniversitesi" olarak yansıtılmasının iyi niyetli bir hatadan kaynaklanmadığı değerlendiriliyor.

"Keşke Malatya'ya bir üniversite daha yapsalar da adını Malatya Üniversitesi koysalar" dedirten ve salonun perdesine yansıtılan "BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE'DE UYGULANMASI PROJESİ:2009- 2011 Malatya Üniversitesi- 26 Kasım 2010- Malatya" yazısı ile ilgili olarak üniversitenin açıklaması merakla bekleniyor.

Bu arada Avrupa yükseköğretim alanını yeniden yapılandırmayı hedefleyen eğitim reformu süreci olan Bologna Süreci ile ilgili olarak üniversitede yapılan toplantıya ilişkin üniversitenin bülteni şöyle:

"Avrupa yükseköğretim alanını yeniden yapılandırmayı hedefleyen eğitim reformu süreci olan Bologna Süreci’nin Türkiye’de Uygulanması Projesi kapsamında, Üniversite Genel Sekreterleri ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlarına yönelik yapılan toplantının ilki Üniversitemizde geçekleştirildi.

İçeriği ve yöntemi YÖK tarafından belirlenen, finansmanı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından sağlanan ve ev sahipliğini İnönü Üniversitesi’nin yaptığı Bologna Süreci Toplantısı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

Toplantıya YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, YÖK Temsilcileri, Bologna Uzmanları ve Üniversitelerin Genel Sekreterleri ve Öğrenci İşleri Daire Başkanları katıldı.

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yükseköğretim kurumlarının yol haritası niteliğindeki Bologna Süreci toplantısının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir yaptı.

Böylesine önemli bir toplantının İnönü Üniversitesinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, ülkelere yükseköğretimlerini yeniden yapılandırmalarında ve eğitim kalitesini geliştirmelerinde önemli ve değerli araçlar sunması ve yükseköğretim programlarını değişen koşullar ve gereksinimler doğrultusunda geliştirmek için bir fırsat sağlaması nedeniyle önemli bir süreç olan Bologna Süreci toplantısının yararlı geçmesini diledi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir ise Bologna Süreci Avrupa çapında yükseköğretimi yeniden yapılandırmak için başlatılan bir hareketin adıdır. Dolayısıyla Bologna Süreci dediğimiz zaman yükseköğretimde bir reformun bütün unsurlarını içeriyor. Yükseköğretim kurumunda en üst idareciden akademisyenine, öğrencisinden çalışanına kadar kimse bu sürecin dışında kalamaz. Üniversitelerin yeniden yapılandırılma süreci içerisinde herkesin rolünde ve katkısında değişiklik olacaktır. Bologna çalışması dediğimiz çalışmalar tamamen yükseköğretimin işidir.

Yükseköğretim sistemimizle ilgili sorunlara da değinen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, Türkiye’de yükseköğretim alanında erişim ve kalite konusunda yetersizliklerin olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizde yükseköğretim alması gerekmekte olan insanların oranı % 40 kadardır. Bugünkü standartlara göre bu oranın % 60’ların üzerine çıkması gerekmektedir. Dolayısıyla biz yükseköğretim erişimi sorunuyla karşı karşıyayız. Yani biz bütün vatandaşlarımıza yükseköğretim kazandırmak zorundayız.

Diğer bir sorunumuzda kalitedir. Bir taraftan daha fazla insanımıza yükseköğretim verirken, diğer taraftan yükseköğretim alan insanların yüksek seviyede donatılmasına önem vermeliyiz. Derslerde ve laboratuvarlarda öğrencilere neler verildiği, hangi yeteneklerin kazandırıldığı çok daha iyi denetlenmelidir. Bu ikisini yaptığımız zaman daha çok kişiye daha kaliteli bir eğitim vermiş oluruz. Ayrıca mevcut eğitimin kalitesini de belgelemiş oluruz. İşte Bologna Sürecinin bu anlamda ciddi katkıları olacaktır.

Açılış konuşmalarından sonra Bologna Uzmanı Prof. Dr. Nebahat Sarı “Yükseköğretim Sistemlerinin Uluslararasılaşması”, Bologna Uzmanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Yeterlilikler ve Kalite Güvencesi Çalışmaları”, Bologna Uzmanı Prof. Dr. Miraç Akçay “Hareketlilik Çalışmaları”, Bologna Uzmanı Prof. Dr. Süheyda Atalay ise “Diploma Eki ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi Tanınma Çalışmaları” konularında konferans verdiler."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız