SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Malatya Unutmasın’ Toplantısı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:57:24
‘Malatya Unutmasın’ Toplantısı
A- A+ PAYLAŞ

 ‘Malatya Unutmasın’ Aile Hekimleri Alzheimer Hastalık Bilgilendirme Toplantısı 4 Mart’ta gerçekleşecek. Daha önce Rize ve İstanbul’da gerçekleşen toplantıların Malatya ayağında Malatya İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı’dan Prof. Dr. Sibel Altınayar konuşmacı olacak. Prof Dr. Sibel Altınayar toplantıda aile hekimlerinin Alzheimer tanısını kolaylaştıracak bilgiler verecek. 

Ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Günümüzde tüm dünyada 44 milyon bunama hastası var. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2023 yılında ülkemizin 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının yüzde 10’un üzerine çıkacağı ve bunama hastalıklarının sıklığının büyük bir hızla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Bu artış trendi sürerse 2050 yılında hasta sayısının tüm dünyada 135 milyona çıkması bekleniyor.

Yaşlı hastaların çoğu zaman üniversite hastanesine başvurmadan çok daha önce ve daha sık aile hekimlerine başvurduklarını belirten Malatya İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof Dr. Sibel Altınayar aile hekimlerinin Alzheimer’ın erken tanısındaki önemli rollerine şu sözlerle işaret ediyor: 

“Ülkemizde demans (bunama) çok tanınmıyor. Genellikle ‘yaşlılar bunar’ mantığıyla yani bunamanın yaşlılığın doğal bir sonucu olduğu mantığıyla bu hastalığa yaklaşılıyor. Oysa demansların yüzde 10-15’lik kısmı tedavi edilebiliyor. Ancak bu hastalara başlangıçtan itibaren ‘bunama tedavi edilmez’ mantığıyla bakıldığı zaman tedavi olabilecek hastalar da tedavi şansını kaybediyor. Hasta yakınlarını depresyona sokan, günlük ve sosyal yaşamlarını ciddi düzeyde sekteye uğratan demans, özellikle ileri dönemlerinde hem hasta için hem yakınları için çok yıpratıcı bir hastalık. Böyle bir hastalıkta yüzde 15’lik bir kısmın bile tedavi şansının kullanılması çok önem taşıyor. Ayrıca tedavisi daha sınırlı olan demans formları için de erken tedaviye başlandığı zaman hasta yakınlarının ve hastanın yaşadığı güçlükler azalıyor. Erken tedaviyle hastanın belirtilerinin ilerlemesi yavaşlatılıyor. Dolayısıyla hastanın gerçekten kontrolden çıktığı dönem 1-2 sene gibi bir süre, geciktirilmiş oluyor ki bu çok önemli bir süre.”

“Alzheimer’i Malatya’ya biraz daha tanıtmak ve insanların tedavi seçenekleri tamamen ortadan kalktıktan sonra değil de zamanında tedaviye başlamalarını sağlamak istiyoruz” diyen Prof. Dr. Sibel Altınayar, Malatya’da hizmet veren tüm aile hekimlerini alzheimer konusunda bilinçlenmek ve sorularına cevap bulmak amacıyla 4 Mart 2015 Çarşamba günü saat 18.30’da Malatya Hilton Oteli’ne davet ediyor. Aile Hekimleri Alzheimer Hastalık Bilgilendirme Toplantısı Malatya’nın ardından yakın tarihte de Sakarya Karasu’da yapılacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız