SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Unutunca Bunları!..

A- A+ PAYLAŞ

Genel olarak toplumumuzun, özel olarak Malatya'nın "hafızasızlığı", kimi siyasetçilerin işine geliyor.. "Unutmuş" topluma, bir zaman sonra olayları istedikleri gibi anlatabiliyorlar.. Oysa geçmişte neler olmuş, aynı olayın kahramanları bugün ne demişler? "Üniversiteye suyu ben verdim.." diyen, aslında ne yapmış?.. Geçen hafta kadro konusu görüşülürken, TBMM kürsüsünde, belediye başkanlığı döneminde su verdiğini, hizmet götürdüğünü, 4-5 rektörle uyum içerisinde çalıştığını söyleyen AKP Milletvekili Münir Erkal'ın başkanlığı döneminde , 1998 yılında, rektör başka bir isimken, "borcunu ödemediği" gerekçesiyle Turgut Özal Tıp Merkezi'nin içmesuyu kestirilmişti..

NE DEDİYDİ?
Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde, Turgut Özal'ın adını taşıyan Tıp Merkezi ile ilgili bir tasarrufunu aktarmadan önce, 8 Haziran 2006 Perşembe günkü TBMM oturumunda söylediklerinden bazılarını hatırlatalım..

AKP Milletvekili Erkal, TBMM'de geçtiğimiz hafta yapılan kadro kanun tasarısının öne alınmasıyla ilgili teklifin aleyhinde söz aldığında, şu konuşmalar ve diyaloğlar yaşanmıştı:

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - … ve maalesef, bu yaklaşımla da, bu bayatlamış sloganları kullanarak Malatya'yı üzeceksiniz, Malatya kamuoyunu rencide edeceksiniz. Ben on yıl Malatya Belediye Başkanlığı yaptım, 4-5 tane rektörle çalıştım.

SÜLEYMAN SARIBAŞ (Malatya) - En kötü dönemiydi Malatya'nın.

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Her türlü, her görüşten rektör geldi.

ÜMMET KANDOĞAN (Denizli) - Senin derdin rektörle mi kardeşim?!

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Ama, hiçbirisiyle, yaptığımız çalışmalarda bir diyalog noksanlığımız olmadı, meseleleri görüştük…

YAKUP KEPENEK (Ankara) - Rektör başka, kadro başka!

GÖKHAN DURGUN (Hatay) - Reklamı bırak, konuya gel!

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - … ve en büyük yardımı Malatya İnönü Üniversitesine Malatya Belediyesi yapmıştır. Suyunun getirmesinden, yeşil alanından, otobüs duraklarına kadar, benim dönemimde yapıldı.

SÜLEYMAN SARIBAŞ (Malatya) - Görevin o!..

GÖKHAN DURGUN (Hatay) - Reklam yapıyorsun!

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Hatta, dışarıdan gelen hocalara villa yapılması için taahhütlerde bulunduk biz Malatya Belediyesi olarak.

GÖKHAN DURGUN (Hatay) - Senin derdin rektör!

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Tabiî, bu hadiseleri…

GÖKHAN DURGUN (Hatay) - Çok iyi anlatıyorsun kendini, çok iyi… Reklam yapıyorsun…

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Hayır reklam değil, bir yerel yönetimin Malatya İnönü Üniversitesine yaklaşımıdır; ama, siz Malatya'nın gerçeklerinden bihaber olduğunuz için bu espriyi anlayamazsınız, buna muhatap olamazsınız.

SÜLEYMAN SARIBAŞ (Malatya) - Su vermeyeceksin su!..

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Değerli arkadaşlar, netice olarak şunu söylemek istiyorum; İnönü Üniversitemiz ve Turgut Özal Tıp Merkezimiz bizim için her türlü değerin üstündedir, onu en yüksek seviyeye taşımak bizim aslî görevimizdir.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Bravo!..

GÖKHAN DURGUN (Hatay) - Taşıyamazsınız, taşıyamazsınız, üniversiteyle kavgalısınız siz.

AHMET MÜNİR ERKAL (Devamla) - Ama, bu yaklaşımın doğru zamanda yapılması gerekiyor.
..
SÜLEYMAN SARIBAŞ (Malatya) - Diyor ki: "Üniversiteye su verdim." Elbette vereceksin; belediye reisisin. Yani, üniversite susuz mu olacak?!.

PEKİ GERÇEKTE NE YAPMIŞTI?..
1989- 1999 yılları arasındaki belediye başkanlığı döneminde, 4-5 rektörle çalıştığını, "her görüşten olan bu rektörlerin hiç birisiyle herhangi bir diyaloğ noksanlığı olmadığını" öne süren Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin belediyeye olan 18 milyarlık borcu gerekçe gösterilerek, içmesuyu kesilmişti.

Konu, kupürü üstte görülen, YORUM Gazetesi'nin 1 Eylül 1998 tarihli sayısında, "Bu ne gaflet" başlığıyla yayınlanmıştı..

İşte, 1 EYLÜL 1998 tarihli YORUM Gazetesi'nin manşetindeki o haber..

“Turgut Özal Tıp Merkezi’nin suyu borç yüzünden belediyece kesildi..
Bu ne gaflet!..

• ŞARLAK, “KARA BİR LEKE”.. Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük sağlık merkezlerinden biri olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin suyu, 18 milyar lira dolayında borcu bulunduğu gerekçesiyle belediye tarafından kesilirken, bu girişim en hafif ifadeyle “Büyük bir ayıp- Utanç verici” olarak değerlendiriliyor. Rektör Şarlak da, bu girişimin Malatya’nın tarihine geçecek “kara bir leke” olduğunu belirtti..

İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi’nin suyu borç yüzünden Malatya Belediyesi tarafından kesildi.

SAVAŞTA BİLE DOKUNULMAZLIĞI VAR AMA..
Savaşta bile hastaneler koruma altına alınırken, hiç bir şekilde dokunulamayacağına dair bu koruma düşüncesi uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınırken, Malatya Belediyesi’nin Tıp Merkezi’nin suyunu borç yüzünden kesmesi, insana, sağlığına verdiği önemi(!) ve hizmet anlayışını bir kez daha ortaya çıkarıyor.

Merhum cumhurbaşkanımız, hemşehrimiz Turgut Özal’ın düşünüp uygulatmasıyla yaşama geçirilen Tıp Merkezi’yle tüm Türkiye gurur duyarken ve bu gurur başta mevcut Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından da ifade edilirken, Malatya Belediyesi garip bir uygulamayla, bu merkezi, sıradan bir iş yerinden farklı görmediğini ortaya koydu ve yüzlerce insanın sağlık hizmeti aldığı merkezin suyunu, “borcu var” gerekçesiyle kestirdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin, belediyeye olan 18 milyarlık borç yüzünden hiçbir uyarı yapmadan suyu aniden kesmesi, üniversitede büyük tepki yarattı.

Suyun kesildiğini haber alan Prof.Dr. Ömer Şarlak, belediye başkanı Münir Erkal’ı telefonla aramasına rağmen ulaşamayınca, SOS İşletme Müdürünü telefonla arayarak su borcunun ödenmesi için 5 gün süre istedi. SOS Müdürü ise Rektör Şarlak’ın süre isteğini olumlu bularak kesilen suyu hemen açtırdı.

REKTÖR “MALATYA TARİHİNE GEÇECEK BİR KARA LEKE..”
Olaya büyük tepki gösteren rektör Prof.Dr. Şarlak, “insan sağlığının ön planda olduğu, Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük hastahanesinin, bünyesinde 10 ameliyathanesi bulunan ve devamlı olarak ameliyat hizmetlerinin yapıldığı bir hastahanenin suyunun aniden kesilmesi son derece düşündürücü bir olaydır. Bu olay, Malatya tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bizim kurumlarda 900 milyar alacağımız var ama biz kimseye demiyoruz ki, sizin bize borcunuz var, size bakamayız. Son derece üzücü bir olay, oysa bizim Malatya Belediyesinden zaten 5 milyar alacağımız var. Ama birgün bu parayı istemedik. Biz, su borcumuzu ödeyeceğiz. Bu yapılanı büyük bir hata olarak görüyoruz.”diye konuştu.

“İDARE MAHKEMESİNE GİDİLSE, SORUMLULAR MAHKUM OLUR..”
Bu arada, Malatya Belediyesi’nin, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin suyunu kestirmesi tepki yaratırken, bazı hukukçular, kamu hizmetindeki bir sağlık tesisinin suyunun, borcunu ödemediği gerekçesiyle kesilmesinin, suç oluşturduğu yolunda görüş belirttiler.

Hukukçular, üniversite yönetiminin idare mahkemelerine götürmesi halinde, belediyeyi mahkum ettirip, bundan zarar gören hasta olması halinde, bu hastaların tazminat haklarının dahi doğabileceğini ifade ettiler..”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız