SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Valiliği 'Ödül'!.

A- A+ PAYLAŞ

ERZURUM- Erzurum'un cumhuriyet döneminde görev yapan 42. valisi olan Sebahattin Öztürk (fotoğraftaki), bugün göreve başladı.

Erzurum'daki görev sürelerini tamamladıktan sonra başka görevlere atanan valiler arasında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atananlar da bulunurken, şehre 'elveda' diyen çok sayıda vali ise, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Malatya, Adana ve Aydın gibi gelişmiş şehirlerin valilikleriyle ödüllendirildi.

Erzurum Valiliği yapan ve daha sonra siyasete atılanlar arasında parti genel başkanlığı, İçişleri ve Adalet gibi önemli Bakanlıklar yapanlar da bulunurken, TBMM koltuklarına oturma şansı yakalayan valilerin ufkunu da yine Erzurum açtı.

ERZURUM VALİLERİ
Erzurum Valisi Sami Bulut'un merkeze alınmasına rağmen ilde görev yapan birçok valinin, şehre bulunduğu önemli katkıların ardından daha üst düzey görevlere getirilmeleri dikkat çekiyor. Türkiye'de siyasete ve bürokrasiye yön veren çok sayıda isim, Erzurum Valiliği koltuğundan geçti. Erzurum'dan ayrıldıktan sonra yıldızı parlayan bazı valiler, Erzurum'da görev yapmanın önemini bir kez daha ortaya koyarken, Erzurum'un 'Cumhuriyet' ve '1980' sonrası 'Valiler Fotoğrafı'nda dikkat çeken detaylar yer aldı.

DAHA ÜST DÜZEYDE GÖREVDE BULUNAN ERZURUM VALİLERİ
Erzurum Valiliği görevinin ardından üst kademede görev yapan valiler şöyle:

TBMM Başkanlığı: Necmettin Karaduman, Adalet ve İçişleri Bakanlığı: Mehmet Ağar, İçişleri Bakanlığı: Cahit Bayar, Milletvekilliği: Necmettin Karaduman, Mehmet Ağar, Hayri Kozakçıoğlu.

Emniyet Genel Müdürlüğü: Mehmet Ağar, Gökhan Aydıner,
İstanbul Emniyet Müdürlüğü: Mehmet Ağar, Hayri Kozakçıoğlu, Ankara Valiliği: Cahit Bayar, İstanbul Valiliği: Cahit Bayar, Hayri Kozakçıoğlu, OHAL: Hayri Kozakçıoğlu, Gökhan Aydıner, Adana Valiliği: Recep Birsin Özen, Hayri Kozakçıoğlu, Gaziantep Valiliği: Recep Birsin Özen, Mersin Valiliği: Necmettin Karaduman, Gökhan Aydıner, Konya Valiliği: Ahmet Kayhan, Aydın Valiliği: Mustafa Malay, Malatya Valiliği: Osman Derya Kadıoğlu.

ERZURUM'DA İZ BIRAKAN VALİLER
1923'ten 1980'e kadar 28, 1980 sonrasında da 13 valinin görev yaptığı Erzurum'da, birçok vali şehirden iz bırakarak ayrıldı.

NECMETTİN KARADUMAN
Kahramanmaraş'tan sonra geldiği Erzurum'un ardından İçel Valiliği yaptı ve emekli oldu. Karaduman, 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan genel seçimlere Anavatan Partisi adayı olarak katıldı ve Trabzon'dan Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 4 Aralık 1983 tarihinde seçilen Necmettin Karaduman, aynı göreve 12 Eylül 1985 tarihinde yeniden seçildi.

CAHİT BAYAR
Cahit Bayar, Erzurum Valiliği'nin ardından Ankara ve İstanbul'da da valilik görevinde bulundu. Bayar, İçişleri Bakanlığı Müsteşar tardımcılığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, merkez valiliğinin ardından bir süre de tarafsız İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Hayri Kozakçıoğlu: 1978 yılında Erzurum Valiliği yapan Kozakçıoğlu, daha sonra Vali kadrosu ile 1,5 yıl süre ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini ifa etti. 12 Eylül 1980'den sonra Adana Valiliği'ne getirilen Kozakçıoğlu, Sakarya Valiliği görevinden sonra 12 Ocak 1987 tarihinde Diyarbakır Valiliği görevine başladı. Bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987'de Olağanüstü Hal Bölge Valiliğine atandı. 19 Ağustos 1991 tarihinde İstanbul Valiliğine getirildi. 10 ve 11. İstanbul Milletvekilliği yaptı.

RECEP BİRSİN ÖZEN
1985 ile 1989 yılları arasında Erzurum Valiliği görevinde bulunan Özen, 1989 ile 1992 yılları arasında Adana ve 1992 ile 1994 yılları arasında Gaziantep valilikleri yaptı.

GÖKHAN AYDINER
Mülkiye Müfettişliği, Muş, Bolu, Erzurum, İçel (Mersin), Sakarya, Hatay, OHAL valilikleri yapan Aydıner, en son Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden emekli oldu.

MEHMET AĞAR
İstanbul Emniyet Müdürü iken Erzurum Valiliği görevine getirilen Ağar, Emniyet Genel Müdürlüğü, siyasete atıldıktan sonra, Adalet ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Doğru Yol Partisi ve Demokrat Parti genel başkanlıklarını yürüten Ağar, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde barajı geçemeyen partisinden istifa etti ve siyaseti bıraktı.

AHMET KAYHAN
Mülkiye Müfettişliği, Mardin, Erzurum, Konya Valilikleri yaptı. 30 Aralık 2005 tarihinde Hatay Valisi olan Kayhan, 27 Nisan 2008 tarihinde merkez valisi olarak atandı.

MUSTAFA MALAY
Mülkiye Müfettişliği, Şırnak, Ordu, Erzurum Valiliği yapan Malay, 25 Ağustos 2004 tarihinde Aydın Valisi oldu.

OSMAN DERYA KADOĞLU
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği yapan Kadıoğlu, Erzurum Valiliği'nin ardından Malatya Valisi olarak görev yaptı, ardından merkeze alındı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız