SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya ve Dünya İçin Önemli'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'ndeki dünyanın bilinen en eski orijinal sarayını açık hava müzesi yapılması çalışmaları başladı. Turistler, gelecek sezondan itibaren dünyada ilk kez devlet sisteminin başlatıldığı en eski sarayı gezebilecekler.

Malatya'nın Orduzu beldesinde bulunan ve kazı çalışma tarihi 1934 yılına kadar uzanan Arslantepe Höyüğü'ndeki sezon kazı çalışmaları başladı. İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları ile höyükteki dünyanın bilinen en eski sarayının açık hava müzesi yapılması ile ilgili inşaat aynı anda birlikte yürütülüyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay ile İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane Arslantepe Açık Hava Müzesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundular.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, "Özlemimiz bu sarayın açık hava müzesine dönüştürülmesiydi. Hocamız bir Malatyalı gibi ve bir Malatyalıdan daha çok çalışıyor. Açık hava müzesi projesini Marcelle Firangipane yaptırdı. Özel İdare bütçesi ve diğer imkanlarımızla ihalemizi yaptık. İnşaatımız devam ediyor. Kısmet olursa bu yıl içinde bitecek, önümüzdeki yılda açılışını yapacağız. Sezon başında turizme hazır hale getireceğiz. Bu bizim hayalimizdi, bu hayalimizi gerçekleştirdik. Malatya için çok önemli. Bu aynı zamanda Nemrut Dağı'nın bir paraleli. Malatya çok önemli bir eser kazandı. Buranın 3-4 dilde bütün dünyaya tanıtımını yapacağız" dedi.

Arslantepe'deki kazılarda 33 yıldan beri başkanlık yapan İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane çalışmaları Türkçe anlatarak, "Açık hava müzesi işi başladı. Yardımları olanlara çok teşekkür ediyoruz. Açık hava müzesi Malatya için çok önemli olacak. Ama dünya için çok önemli olacak. Çünkü burada bütün medeniyetlerin izleri var. Çok önemli bir bina kompleksi var. Biz buraya saray diyoruz. Çünkü ilk defa devlet sistemi burada başlıyor. Tapınak var, havlu
var. Depolar var. Bina çok iyi duruyor. Duvarlar 2-2.5 metre boyunda. Duvarlarda resim var. Burası bütün devlet sisteminin başladığı bir yer. Burası Malatya kadar turizm içinde önemli. Turistlere burada devlet sistemini ve şehir sisteminin nasıl başladığını anlatacağız. Bu proje için uzun süre çalıştık. Bunun başka bir örneği yok. Saray, Milattan Önce 3 bin 400 yılına ait. Demek ki 5 bin, 5 bin 300 yıl öncesine ait" şeklinde bilgi verdi.

Prof. Dr. Marcelle Frangipane şunları söyledi:

"Saray'ın kuzeyindeki çalışmalar devam ediyor. 2-3 yıl sonra başka odalar bulacağız.Saray devam ediyor. Saray'ın bitiği noktada evler başlıyor. Bu evler önemli insanlara ait evler. Çalışmalar devam edecek. Saray çok önemli bir buluntu. Arslantepe'de çok uzun bir tarih var. Bizim kazı çalışmaları yaklaşık 50 yıldır sürüyor. Doğu Anadolu ve Malatya bölge tarihini kalkolitikten sonra Hitit'e kadar Bizansa kadar komple tarihi biz şimdi biliyoruz.

Arslantepe demek, 5 bin, 6 bin tarih var demek. Şehir ve
devlet sistemi Arslantepe'de başlıyor. Bu çok eski bir sistem."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız