SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Yasta

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:55:31
Malatya Yasta
A- A+ PAYLAŞ

Soma'da kömür madeninde meydana gelen ve çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiği olay nedeniyle, Malatya'da da yas tutuluyor. 3 günlük Ulusal Yas kararının ardından Malatya'da da bayraklar yarıya indirilirken, camilerde Soma'da ölen işçiler için sela verildi.

AĞBABA'NIN MESAJI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Manisa’nın  Soma İlçesinde yaşanan maden faciasından dolayı taziye mesajı yayınladı.

Ağbaba, 13 Mayıs tarihinde yaşanan ve herkesi yasa boğan olaydan dolayı üzüntülerini belirtirken, yakınlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır dilediğini açıkladı.

Yerel Yönetimlerden  Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, belediyelerde önümüzdeki günlerde kutlanacak olan 19 Mayıs kutlamaları için hassas davranmaları yönünde bir  de genelge yolladı. Genelgede ,  Belediyelerin 19 Mayıs'ta yapacağı tüm konser ve eğlence etkinliklerinin iptal edilmesi istendi. Belediyeler 19 Mayıs'ta sadece ''anma'' etkinliği düzenleyebilecek.

Ağbaba, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da talimatları doğrultusunda, partili belediyelerimize bir genelge yolladık. Genelgede, Soma'daki maden katliamından ötürü 19 Mayıs'ta yapılacak olan eğlence ve konser organizasyonlarının iptal edilmesi talimatını verdik. Belediyelerimiz 19 Mayıs'ta Atatürk'ü anacak, ancak herhangi bir eğlence ya da konser etkinliği yapmayacak. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mımız ise daha sonra kutlanacak.'' ifadelerini kullandı.

AKIN'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın, şu mesajı yayınladı: "Manisa Soma’da meydana gelen maden faciasında vatandaşlarımızın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasından milletçe derin üzüntü duyuyoruz. Dileğimiz yüreğimizi parçalayan acılarımızın daha da büyümemesidir. Bu vesileyle, Soma'da vefat eden işçilerimize Yüce Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, ailelerine sabrı cemil diliyorum. Allah memleketimize bir daha bu acıları yaşatmasın."

ÇALIK'IN MESAJI..

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yayınladığı başsağlığı mesajında, "Soma’da bir kömür ocağında meydana gelen feci kaza milletimizin yüreğinde büyük bir acı yaşatmıştır. Yaşanan acı kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyüktür. Ateş sadece Soma’ya düşmemiş, ülkemizin her köşesinde aynı sıcaklıkta kendisini hissettirmiştir. Tüm Türkiye, aynı acıya birlikte gözyaşı dökmüştür.

Feci kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet,  başta aileleri olmak üzere yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Kazayı yaralı olarak atlatan kardeşlerimize ise acil şifalar diliyorum. Duamız bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması içindir.   Milletimizin başı sağ olsun."dedi.

ÇAKIR'IN MESAJI..

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın mesajı da şöyle:

"Soma’daki maden ocağında yaşanan kaza sonrası 200’den fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ülke olarak hepimizi yasa boğmuştur. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum, mekanları Cennet olsun. İnşallah, inanıyorum ki bu kardeşlerimiz işlerinin başında yaşamlarını yitirmeleri dolayısıyla şehit mertebesindedirler. Başta acılı aileleri olmak üzere tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyor, sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Umudumuz, ölü sayısının artmamasıdır. Yaralı kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.”

DİĞER MESAJLAR..

Battalgazi İlçesi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Madenci şehitlerimize Allah'tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun"dedi.

Yeşilyurt İlçesi Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat da mesajında, "Manisa'nın Soma İlçesi'nde, bir maden ocağında meydana gelen facia, ülkemizi derinden etkilemiştir. Öncelikle vefât eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifâ, acılı ailelerimize de sabır diliyorum. Devam eden kurtarma çalışmalarından daha fazla ölüm haberi gelmemesi en büyük temennimizdir. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, ne kadar denetim yapılırsa yapılsın, maalesef, birtakım iş kollarının kaza riskleri diğerlerine göre daha fazladır. Madencilik, bunların başında gelmektedir. İstatistiklere bakıldığında, maden ocaklarında meydana gelen grizu patlamaları, göçükler, yangınlar, trafo patlamaları ve benzeri olayların daha birisi unutulmadan, çeşitli aralıklarla yaşandığı bir durumla karşı karşıyayız. Bugüne kadar madenlerimizde binlerce kardeşimiz can verdi; bir o kadarı da çeşitli engellerle yaşamlarını sürdürüyor. Yaşadığımız maden facialarının en büyüğü olan Soma olayı göstermiştir ki, böyle iş kollarımızda güvenlik tedbirleri en üst düzeye çıkarılmalı, varsa yapılan hatalar ilgili kurumlar ve akademisyenlerce masaya yatırılıp değerlendirilmeli, buradan çıkacak raporlar, devletimizin ilgili kurumlarınca yasal düzenlemelere dönüştürülmeli,  titizlikle uygulanmalı ve cezai müeyyideler artırılmalıdır. Bir kez daha vefât eden kardeşlerimize rahmet, geride kalanlara sabır, kurtarma faaliyetlerini sürdüren tüm ekiplere de kolaylıklar diliyorum."dedi.

AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkci,“ Soma’daki maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle çok sayıda maden işçisinin hayatını kaybettiğini büyük üzüntüyle öğrendik. Kazada hayatını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.Son ana kadar ümitlerimizi kaybetmeden dua etmeye devam edelim” açıklamasını yaptı.

CHP İl Başkanı Enver Kiraz'ın mesajı şöyle: "Hepimiz 13 Mayıs Salı günü öğleden sonra Manisa ili Soma ilçesinden  gelen acı haberle sarsıldık.Geçmişte bir çok defa karşılaştığımız ve bütün milletimizi yasa boğan  acı tablo bu gün de eskilerinden daha vahim bir şekilde tekrarlanmıştır. Maalesef evine ekmek götürmek için çok zor şartlarda çalışmak zorunda olan yüzlerce maden emekçisini kaybettik. Yine aynı maden işçilerinden yüzlercesi yaralı ve bir çoğu göçük altında yaşam mücadelesi vermektedir. Olayın boyutları da giderek büyümektedir. Yaşanan bu acı olayda özellikle çocuk yaşlar da maden işçilerinin bulunması da ülkemiz için vahim bir durumdur. Olayın nasıl meydana geldiğinin ve can kaybının neden bu kadar fazla olduğunun bir an önce araştırılarak, aydınlığa kavuşması gerekmektedir. Bu konuda herkesin soğukkanlılıkla hareket etmesi ve duyarlı olması gerekmektedir.Maden faciasında hayatlarını kaybeden işçilerimize Allahtan Rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Ümit ediyoruz ki kurtarılmayı bekleyen işçilerimiz sağ salim ailelerine kavuşurlar. Bütün milletimizi yasa boğan bu tür acı olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz.  Bu acı bütün milletimizin ortak acısıdır. Bu anlamda bütün milletimizin  başı sağolsun."

İşçi Partisi İl Başkanı Arif Doğan da, "Emeğini ekmeğini ölüm pahasına binlerce metre yerin altında çıkaran emekçi ve değerli madencilerimizin ailelerinin ve Türkiye’mizin başı sağ olsun, acımız büyük."dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Soma’da bir maden ocağında meydana gelen ve şu ana kadar aldığımız bilgilere göre 200 işçi kardeşimizin yaşamını yitirdiği feci kaza tüm milletimizi büyük bir üzüntüye sevk etmiştir. Bugün ülkemizin acıyı yüreğinin derinliğinde hissettiği bir gün olacaktır. Bizler, Yüce Allah’tan Soma’da eşini, evladını, yakınını kaybeden bütün annelerimize ve tüm vatandaşlarımıza sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Bu acı, ülkemizin acısıdır. Bu acı işçimizin, işadamımızın, siyasi partilerimizin kısacası tüm Türkiye’nin acısıdır. Bu günde; Tüm Soma halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum."açıklamasını yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları, yaptığı açıklamada "Atatürkçü Düşünce Derneği olarak Soma`da meydana gelen maden kazasında yaşamını yitiren işçilerimize Tanrıdan rahmet, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyoruz. Bu elim maden faciası nedeniyle 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü akşamı düzenleyeceğimiz geleneksel  Fener Alayı etkinliğini iptal ediyor, Ulusumuzun başı sağolsun diyoruz."dedi.

Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı İbrahim Güngör de, baş sağlığı mesajında, “13 Mayıs 2014 günü Manisa ili Soma ilçesinde meydana gelen,tüm Türkiye’yi yasa boğan trafo patlaması sonucunda hayatını kaybeden maden işçilerimize Allahtan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilerim” dedi.

Eğitim İş İl Temsilcisi Feyzullah Çelik, "Meclis’te Soma madenlerinin incelenmesi için verilen önergenin AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesinden iki hafta sonra meydana gelen bu kaza, cinayetten farksızdır. Ne yazık ki iş kazaları ve işçi ölümleri bizim için yeni değil. Kapitalizm bu yeryüzünde varlığını devam ettirdiği sürece de bu tür kazalar beklenmedik şeyler olmayacak. Maden Kazaları için "bu mesleğin kaderinde var" diyen bir Başbakan bu ülkeyi yönetiyor hem de 1900’lü yıllarda değil, 2014 yılında. İşsizlik ve yoksulluk, ülkemizi ucuz emek cennetine çevirmekte, ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz  çalışmayı dayatmaktadır. Bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getirmektedir. Eğitim-İş olarak, insanca yaşamak için; kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya “hayır” demek için; iş cinayetlerine “hayır” demek için; iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda;

-14-15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız

-16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız ardından Hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz.

Tüm emek ve demokrasi güçlerini iş cinayetlerine karşı mücadeleyi ortaklaştırmaya ve belirlenecek bir tarihte 1 günlük iş bırakmaya çağırıyoruz." şeklinde açıklama yaptı.

Ülkü Ocakları'ndan yapılan açıklamada da, "Manisa’nın Soma ilçemizde vuku bulan elim kaza sonucu Hakkın Rahmetine kavuşmuş, Rızkının peşinde Vazife Şehidi kardeşlerimize Cenabı Allah’tan Rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."denildi.

Malatya İş Kadınları Derneği (MAİKAD) Başkanı Prof. Dr. Göknur Aktay da yaptığı açıklamada “Anneler gününden hemen sonra meydana gelen ve yüzlerce işçimizin yaşamını yitirmesine neden maden faciası bütün annelerin yüreğini derinden sarsmıştır. Malatya İş Kadınları olarak, maden faciasında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, eş, dost ve yakınları ile tüm anneler ile milletimize başsağlığı diliyoruz” dedi.

DOĞAN DEDE ANMA ETKİNLİĞİ ERTELENDİ..

Cumhuriyetçi Eğitim  (CEM) Vakfı'ndan yapılan açıklamada da, "Manisa İlimizin Soma İlçesindeki maden ocağında meydana gelen kazada kaybettiğimiz yurttaşlarımızın “acısını ve yasını paylaşmak üzere” 30 senedir geleneksel olarak yapılan ve 31.si 18 Mayıs 2014 Pazar gününe planlanan Hüseyin Doğan Dede’yi Anma Töreni süresiz olarak ertelenmiştir" denildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız