SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Yatırımda Cazip'

A- A+ PAYLAŞ

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 oranında hibe desteği verilen bir soğuk hava deposu tesisinin temeli atılırken, bir kuru kayısı ve birde yaş kayısı tesisinin de açılışı yapıldı.

2. Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törene, Vali Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü (TEDGEM) TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vahap Erdem ile işadamları ve davetliler katıldılar.

Vali Ulvi Saran yaptığı konuşmada, Kayısının Malatya'da tarımsal sektörün en temel unsuru olduğunu belirterek, "Tarım ürünleri, doğal olarak ve geleneksel olarak pazarlanması takdirde hak ettikleri değeri bulumaz. Tarım ürünlerinin daha fazla değer bulması için, daha yüksek kazanç sağlaması için tarımsal sanayinin kullanılması gerekiyor" dedi.

Vali Saran, Malatya'da soğuk hava deposu kapasitesini olması gereken rakamın çok çok altında olduğunu belirterek, "Soğuk hava depolarının önemli olmasına rağmen, Malatya'da sadece 10 bin tonluk kapasitelik depo olması çok yetersiz. Yaptığımız çalışmalarla bu rakamı 30 bin tona çıkartıyoruz. Ancak Malatya için soğuk hava deposu hedefi 100 bin ton kapasite olmalıdır" ifadelerini kaydetti.

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, "2. Organize Sanayi Bölgesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde benzeri olmayan bir organize sanayi bölgesi olmuştur. Hükümetlerin ana görevi ve ana gayesi milletinin geliri yüksek, demokrasisi yüksek bir ülke ortamı sağlamaktır. yine hükümetlerin görevi yatırım ortamını iyileştirmektir. İşte 2. Organize sanayi Bölgesi yatırımların yapılabileceği iyi bir bölgedir. Malatya, bölgede yatırım yapılabilecek en cazip bir ildir. Sadece Malatya'da 6 firmanın yaptığı yatırımın tutarı 80 milyon TL'dir" dedi.

Fındıklı şöyle konuştu:

"Müteşebbis eliyle onları cesaretlendirebilecek her türlü teşvik ve desteği hükümetimiz veriyor. Dondan dolayı Tarım ve Köyişleri bakanımızın büyük gayretleri oldu. Çiftçilerimize 85 milyon TL destek verilecek. Hükümet olarak şuna inanıyoruz,. 75 milyonluk Türkiye'de ana hedef demokrasiyi yükseltmek ve yaşam standartlarının en yüksek noktaya çıkartmaktır."

Türkiye'nin hükümetin uyguladığı program ile ekonomik krizi başarıyla atlattığını belirten Fındıklı, "İlk 3 çeyrekte kalkınma hızı yüzde 11'lere çıktı. İşsizlik oranı yılsonuna doğru tek rakamlı hale gelecektir. Yatırımcıların her zaman yanında olacağız. Yatırımcının cesaretini ve şevkini arttıracağız" dedi.

TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan'da bakanlık olarak üretim için çok ciddi destekler verdiklerin söyleyerek, "Destekler sayesinde özellikle bazı ürünlerde son yılarda üretimde çok önemli artışlar sağlandı. Amae ülkemizin en önemli sıkıntılarından birisi, bin bir zahmetle üretilen ürünlerin değeriyle satılabilmesi, katma değerinin arttırılması. Tarım-sanayi entegrasyonun sağlanmasıydı" dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Ne kadar üretirseniz, katma değeri o kadar yükseltirsiniz. Yıllar önce Doğrudan Gelir Desteği adıyla devletin verdiği destekler üretim için kullanılmıyordu. Fakat son dönemde Tarım Bakanlığımızın yapmış olduğu girişimler sonucunda üretime destek verilmesi, ürüne destek verilmesi, makineye destek verilmesi ciddi anlamda önem arz etmektedir. Bir ülke sanayileşirken tarımı da göz ardı etmesi mümkün değildir" dedi.

Tarım İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, "Kırsal Kalkınma Yatırımları programı çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi ile doğal kaynaklar ve çevre korunmakta, kırsal alanda gelir düzeyi yükseltilmekte, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonu sağlanmakta, tarımsal pazarlama alt yapısı geliştirilmekte, gıda güvenliği güçlendirilmekte, kırsal alanda alternatif gelir kaynakları oluşturulmakta ve toplu basınçlı sulama sistemleri geliştirilmektedir. Program kapsamında tüzel kişi başvurularında ekonomik yatırım projelerinin 500 bin TL Türk lirasına kadar olan kısmının yüzde 50'sine hebe yoluyla destek verilmektedir. İlimizde 2005 yılında başlayan program kapsamında ilk 4 etapta toplam proje tutarı 11 milyon 516 bin TL olan 48 adet projeye 6 milyon 672 bin TL hibe desteği verilmiştir. 210 yılı içerisinde uygulamaya başlayan 5. etapta, 14 adet proje desteklenmektedir. Desteklenen projelerin toplam tutarı 6 bin 934 bin TL olup, 3 milyon 532 bin TL hibe desteği verilecektir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların sonucunda önce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bir soğuk hava deposu tesisinin temeli atılırken, bir kuru kayısı ve birde yaş kayısı tesisinin de açılışı yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız