SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Yeni Bir Yol Haritası Belirlemeli"

0
Güncellendi - 2016-08-22 03:40:50
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'nın ekonomik olarak her geçen gün kan kaybettiğini, teşvikli yatırımlarda düşüş yaşandığını belirten malatyahaber.com yazarlarından, Yeminli Mali Müşavir Altaş, yönetimsel ve yapısal reform gerektiğini söyledi.

Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Malatya, ekonomik olarak her geçen gün kan kaybetmektedir. Alışıla gelmiş yöntem ve politikalar sorunlarının çözümünde ekonomik olarak fayda sağlamamaktadır. Ülke genelinde ekonomide yaşanan durağanlık Malatya yerelinde belirgin olarak hissedilmekte buda yatırımlara olumsuz olarak yansımaktadır. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yatırım yeri Malatya olarak düzenlenen teşvik belgeleri dikkate alındığında yatırımcıların Malatya'yı artık yatırım yapılacak il olarak düşünmediği bu nedenle de teşvikli yatırımlarda bir düşüş yaşandığı görülmektedir.” dedi.

Altaş şu bilgileri paylaştı:

“2016 yılının Ocak-Haziran döneminde yeni yatırımlar için 31 adet teşvik belgesi düzenlenmiş olup bu belgelerdeki yatırım tutarı ise 188 milyon lira, istihdam ise 514 kişi olarak öngörülmektedir. 2016 yılının aynı döneminde ise 13 adet yatırım teşvik belgesinin iptal edilmiştir. İptal edilen belgedeki yatırım tutarının 96,2 milyon lira, öngörülen istihdam ise 684 kişidir.”

Altaş son 5 yılın 2016 yılı değerlendirmesini yaparak şu bilgileri aktardı:

“Ekonomi Bakanlığına bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen teşvik belgelerinin Malatya ili için son beş yıllık dönem ve 2016 yılı yatırım ve istihdam bilgileri şöyle:

teşvik

2016 yılının Ocak-Haziran döneminde teşvik belgesine bağlanan yatırımlar arasında Stratejik ve Büyük Ölçekli Yatırım ve yabancı sermayeli yatırım bulunmamaktadır. 2016 yılını Ocak-Haziran döneminde teşvik belgesine bağlanan yatırımlar acısından geçmiş beş yıllık dönemin ortalamasıyla kıyasladığımızda yatırım tutarında ve öngörülen istihdam sayısında yaklaşık 2/3 oranında bir azalma olduğu görülmektedir.”

Altaş, “Malatya’nın acilen yönetimsel ve yapısal reformu gerçekleştirmek, yeni bir yol haritası belirlemek zorundadır. Başta iş dünyası olmak üzere objektif olarak sorgulanması gereken konuları siyasi endişelerden uzak sorgulamamız geleceğe ilişkin öngörülerini yeniden belirlememiz ve şekillendirmemiz gerekmektedir. Malatya’nın bulunduğu coğrafi konumu sosyo-ekonomik ve nüfus yapısı dikkate alındığında bu Malatya için olmazsa olmaz bir zorunluluktur. Özellikle geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Malatya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında açıklanan kuruma kayıtlı 2016 yılı Haziran ayı itibariyle 26.714 işsiz rakamının dikkatle değerlendirilmesi bu olumsuzluğun giderilmesi içinde bu amaçla sosyal ve fiziki açıdan yatırım ortamının iyileştirilmesi ve sektörel kümelenme çalışmalarını kapsayan çalışmalar yapılmalıdır. Aksi takdirde son yıllarda belirgin bir şekilde artış gösteren niteliksiz ve sermaye birikimi olmayan göç nedeni ile sosyal/kültürel gelişmişlik düzeyi düşük işsizlik oranı yüksek ve geri kalmış bir il durumunda kalmamız kaçılmaz olacaktır.” ifadelerini kaydetti.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız