SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Yerle Bir Olur!'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği İnşaat Odası Malatya İl Temsilcisi Bedir Özten, olası bir depremin Malatya’daki binaların yüzde 72’sini yıkacağını belirterek, “Ne yazık ki eski binaların güçlendirilmesi ya da yıkılarak yeniden yapılması için hiçbir çalışma yapılmıyor” dedi.

Kanal Malatya’da programa katılan İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Bedir Özten ve Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Malatya’daki inşaatların durumlarına açıklık getiren açıklamalarda bulundular.

"ÇEVRE DÜZENİ PLANI SORUNLU”
Malatya Çevre Düzeni Planının henüz tamamlanmadığını tamamlansa bile sıkıntılar yaşanacağının daha şimdiden belli olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bedir Özten, “Çevre düzeni planı bir kentin her şeyi ama biz daha yapamadık bu planı. Yapılsa da sorun var. Kuzey Çevre yolunun Tarım arazilerinden geçirilmesinin yanlış olacağını hala anlatıyoruz. Kuzey Çevre yolu Malatya için bir felaket olur. Tepkilerimizi ve nedenlerini açıkladık. Tarım arazilerini mahvetmek yerine Beydağlarından geçecek Güney Çevre yolunu ısrarla öneriyoruz. Uzun vadede bu yol Malatya’ya kazandırır, ama Kuzey Tarım arazilerini yok eder ve zemini sağlam olmayan bu yerlerde yapılaşmaya yol açar ve Malatya’ya zarar verilir. Çevre düzeni planı yapılmadan sorunlu haldedir. Odalar olarak Kuzey Çevre yoluna karşıyız” dedi.
^
“DEPREM MALATYA’YI YERLE BİR EDER”
İnşaat Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Bedir Özten, Malatya’nın Doğu Anadolu fayına 30 kilometre mesafede olduğunu ve deprem tehlikesi yaşayan 5 ilden biri olduğuna da işaret ederek, “Son yıllarda depreme dayanıklı ve çok kaliteli inşaatlar yapılıyor. Bu inşaatların yapı kalitesinde sorun yok. Ama özellikle Kooperatifleşme furyasının yaşandığı 1980-90 arasında ve sonrasında yapılan binaların durumu bizleri düşündürüyor. Doğru bir veride elde yok. Tahmini verilere göre, binaların yüzde 72’si tehlikeli durumda. Ancak bu binalar üzerinde hiçbir çalışma yapılmıyor. Ne olacakları bilinmiyor. Okullar ile bazı sağlık kuruluşları güçlendirme çalışması yapıyor. Ama eski binalarda sorun devam ediyor. Bu binalar hemen tespit edilerek güçlendirilecek güçlendirilmeli yıkılacaklar ise yıkılarak ve bunların sahiplerine yeni haklar sağlanarak sorun ele alınmalıdır. Eski binalar risk altındadır. Yoksa olası bir deprem, beklenen bir deprem Malatya’yı yerle bir eder. Birde zemini sağlam olmayan yerden Kuzey Çevre Yolunu geçirip buraları imara açtığınız takdirde de felaketi daha da arttırmış olursunuz” diye konuştu.

“BAKAN AÇIKLAMIŞTI”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu da Bayındırlık Eski Bakanı Zeki Ergezen’in yaptırdığı bir araştırmadan sonra Malatya’yı depremde en riskli bölgede olduğunu açıkladığını belirterek, “Bakanımız bu açıklamasında Doğu Anadolu Fay hattının geçtiği yerde bulunan 5 il’in risk altında olduğunu yıllar önce açıkladı. Bunlar Malatya, Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’dı. En tehlikede olanı ise Malatya demişti. Yapılan binaların yüzde 72’sinin ya güçlendirilmesi yada yıkılması gerekiyor. Açıklamaya rağmen bu binalarda hiçbir çalışma yapılmadı. Deprem tehlikesi Malatya’nın en büyük sorunlarından biridir. Hemen bu binalar tespit edilerek soruna el atılmalıdır” dedi.

“MALATYA’DA ALT MERKEZLER OLUŞMAZ”
Malatya’nın son derece plansız bir şekilde geliştiğine de işaret eden Özten, Yeni Hastane, Kültür Merkezi, Belediye Binası, Nikah Salonu, Alış veriş Merkezi, Otel İnşaatı, gibi yatırımların Şehir merkezine aynı güzergah üzerine yapıldığını da belirterek, “İstasyon Caddesi ve Çevre yolu bu yükü nasıl kaldıracak diye düşünen yok. Bu yatırımları uygun bölgelere götürmüş olsanız alt merkezler kendiliğinden oluşacak. Yeni Devlet Hastanesi yapıyoruz, söyler misiniz bu hastanenin çevresi nasıl gelişecek ve alt merkez olacak. Daha şimdiden Hastanenin karşısında yer alan binalardaki dükkânlar uçuk fiyatlarla satılıyor. Halbuki bu hastaneyi gelişecek alt bir merkeze götürmüş olsaydık burası gelişirdi. Belediye binası yaptık, söyler misiniz bu binanın çevresi nasıl gelişecek ve alt merkez olacak. Yeni stadın yapıldığı yer düşünüldü mü, hayır. Boş bir yer bulduk gidip oraya stadı yapalım. Üniversite buna nasıl evet dedi anlamış değilim.” şeklinde ifade etti.

İLÇELERDE SORUN VAR
İl Merkezinde ve yakın bazı ilçelerde yapılan inşaatlarda alt yapı oluşturulmadığı için sorun olduğunu da kaydeden Oda Başkanı Bedir Özten, Beton santrali olmayan ilçelerde yapıların eski yöntemle yapıldığına işaret ederek “Pütürge de Doğanyol’da beton santrali yok. Binalar eski yöntemle yapılıyor, diğer bazı ilçelerde de bu sorun var. O zaman devlet olarak önlem alacaksınız. Buradan bir beton taşıyan aracın ilçeye gitmesi de mümkün değil, beton bozuluyor. Yasayı uygulayın deniyor ama alt yapı yok. Şimdi Pütürge ve Doğanyol da yapılan binalara beton nasıl götürülecek, bu düşünülmüyor. Bunları çözmemiz lazım” diye anlattı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız