SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Yine Tedirgin, Çünkü!..

A- A+ PAYLAŞ

Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi, Elazığ Merkez Işıkyolu Köyü'nde Kuş Gribi şüphesi bulunan tavukların Malatya'da özel bir tesise gönderilerek buradan piyasaya sürüldüğünün belirlendiğini, ancak daha sonra sözkonusu kanatlı et ürünlerinin toplatılarak imha edildiği açıkladı. Bu firmanın, geçtiğimiz hafta sonunda Malatya'da tavuk eti tüketimini artırma çabası doğrultusunda, Hükümet Meydanı ve İnönü Stadı önünde il yöneticilerinin yanı sıra binlerce vatandaşa ücretsiz olarak ikram edilen "tavuk döner, tavuk ızgara" organizasyonuna katılan iki firmadan biri olduğu öğrenildi. Elazığ'daki hastalığın 5 Şubat'ta saptandığı belirtilirken, Malatya'daki faaliyet 4-5 Şubat'ta gerçekleştirilmişti. Bu haberin duyulmasıyla Malatya'da binlerce kişi tedirgin oldu.. Bu arada, firmanın Malatya'daki tesislerinde, kesimlerin her türlü denetimden sonra hijyenik koşullarda yapıldığı, bu nedenle herhangi bir sorunun olmadığı firma yetkilileri tarafından ifade edilirken, bu konuda firmadan da bir açıklama yapılması bekleniyor.

BAKANLIK AÇIKLAMASI..
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 5 Şubat 2006 Pazar günü Elazığ-Merkez-Işıkyolu Köyü'ndeki bir tavuk üretme çiftliği kümesinde ölü tavuk bulunduğu ihbarı Tarım İl Müdürlüğü'ne ulaştı. Yapılan ilk inceleme sonrası kümesteki ölü tavuk, teşhis için Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne intikal ettirildi.

Laboratuvar incelemesi sonucu 'pozitif' olarak açıklandı. Ancak aradan geçen 3 gün zarfında kümesteki bazı tavuklar sevk raporu olmaksızın Malatya ilinde faaliyet gösteren özel bir kanatlı et işleme 'rendering' tesisine gönderildi. Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte Malatya'daki sözkonusu tesis karantina altına alındı. Ancak tedbir olarak firmanın stoklarındaki ve piyasaya sürdüğü tüm kanatlı et ürünleri toplatılarak imha edildi.

Elazığ ilindeki işletme sahibi, nakliye ve Malatya'daki tesis yetkilileri hakkında ise ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Açıklamada, alınan bu tedbirlerle muhtemel risklerin önlendiği belirtilerek, olayda halk sağlığıyla ilgili endişe verici bir durumun bulunmadığını kaydedildi.

Öte yandan bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Elazığ'da kuş gribi şüphesiyle numune alınan tavukların hızlı analiz sonuçları pozitif çıkınca tesisteki 7 bin 700 kanatlı imha edildi.

Firmanın stoklardan piyasaya sürdüğü söz konusu tavukların ne kadarının satıldığı ise bilinmiyor. Bakanlığın, bölgedeki ekiplere Ankara'dan uzman takviyesi yaptığı da belirtildi.

MALATYA'DA BİNLERCE KİŞİYE DAĞITILMIŞTI..
Bu arada, Kuş Gribi'nin ortaya çıkması ve tavuk eti tüketiminin düşmesi üzerine, iki tavuk eti üretim tesisince, 4 Şubat Cumartesi günü Hükümet Meydanı'nda, 5 Şubat Pazar günü ise İnönü Stadı önünde ücretsiz olarak binlerce vatandaşa tavuk döner, ızgara tavuk ürünleri pişirilerek dağıtılmıştı.

Cumartesi günkü dağıtım sırasında Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, Emniyet Müdürü Orhan Savaş, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şehitoğlu, Malatyaspor Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile birçok daire müdürü, sivil toplum kuruluşu temsilcisi de, kurulan özel masada ikram edilen tavuk ürünlerini yemişlerdi.

Malatya'daki bu faaliyeti gerçekleştiren iki tavukçuluk kuruluşundan firma adı "Ö" ile başlayanın Elazığ'da ortaya çıkarılan olayla ilgili olduğu, ancak Malatya'daki tesislerde kesimi yapılan tavuklarda bir sorun çıkmadığı, bu konuda firmanın kamuoyuna bir açıklama yapmasının beklendiği ifade ediliyor.

BU NASIL DENETİM?
Öte yandan, bakanlık açıklamasında, 5 Şubat'ta kuş gribi saptanan tesiste üretilen tavukların, 8 Şubat tarihine kadar Malatya'daki kesim ünitesine "sevk raporu" olmaksızın gönderildiği yolundaki ifadeler, yollardaki denetimsizliği gözler önüne serdi.

Kuş Gribi'nin saptanmasından sonra, Malatya'da da bu konuda denetim yapıldığı, hayvan giriş çıkışının denetlendiği iddia ediliyordu. 3 gün süreyle "sevk raporu" olmayan tavukların Malatya'ya girmesi, yoldaki denetim sorumluları açısından da soruşturulması gereken bir durum olarak değerlendiriliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız