SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 1 Mayıs

A- A+ PAYLAŞ

1 Mayıs Malatya’da Malatya Lisesi yanındaki 100.Yıl Kavşağı’nda düzenlenen miting ile kutlandı.

KESK’in öncülüğünde memur ve işçi sendikaları ile bazı meslek kuruluşlarının da desteğiyle 100.Yıl Kavşağı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamaları için polis tarafından geniş önlem alınırken, grupların Milli Egemenlik Caddesi’nde toplanması nedeniyle bu yol trafiğe kapatıldı.

Miting alanına gelenler 100.Yıl Kavşağı’na yakın bölgelerde kurulan polis noktasında üst aramasından geçirilerek alana alınırken mitingde ilk olarak KESK Malatya Şubeler Platformu adına SES Şube Başkanı Hasan Kaldık konuşma yaptı.

Kaldık, yaptığı konuşmada, "Bu yıl 1 Mayıs'ın gündemi ekonomik krizdir demokrasi krizidir. Siyasi iktidar bu durumu aşmak için gerekeni yapacağına tersini yapıyor, kamu sektöründe de güvencesizliği, taşeronluğu özendiriyor. Uydurma büyüme rakamlarıyla halkı uyutmaya çalışıyor. Bu hükümetin ekonomi yönetimi iflas etmiştir. Her yerinden dökülmektedir. Bu hükümet rantçıların,. hortumcuların,. sömürücülerin, krize sebep olanların hükümetidir. Bu krizi emekçiler yaratmadı, bedelini de emekçiler ödemeyecek" dedi.

Kaldık konuşmasında daha sonra şunları söyledi:

“Başbakan 1 Mayıs’ı tatil ilan ederek emekçilere bir lütufta bulunduğunu zannediyor. 1 Mayıs tatili emekçilerin uzun yıllardır sürdürdüğü mücadele sonucu alınmıştır. Siyasi iktidar bir yandan tatil ilan edip bir yandan Taksim’i emekçilere kapatarak bayramı emekçilere zehir etmek istemektedir. Yağma yok tatil hakkımızı aldık, Taksim’i de alacağız. Çünkü Taksim tarihimizdir.”

Türkülerin ve halayların çekildiği, gönderilen mesajların okunduğu 1 Mayıs kutlamalarda daha sonra miting düzenleme kurulu üyesi Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay’da bir konuşma yaptı. Karabay konuşmasında, “ 1 Mayıslar emekçilerin taleplerinin yüksek sesle haykırıldığı, birlik-dayanışma ve mücadele arzusunun paylaşıldığı en önemli gündür. Bir ülkede 1 Mayıs kutlamaları aynı zamanda o ülkenin demokrasi hukukundaki düşüncelerinde oluştuğu günlerdir.

2009 1 Mayısı'nın temel gündem maddesi krizdir-işsizliktir-yoksulluktur-demokrasi ve barış özlemi ve talebidir. Bu ülkenin emekçileri kriz karşısında kendi kaderlerine terk edilmiştir. Bu gün buradan bir kez daha iktidarı uyarıyoruz. Bu ülkenin emekçilerinin sesine kulak veriniz!
Bu ülkenin Emekçilerinin İşe- Aşa-barışa ihtiyacı var. Bu sesimizi duymazlıktan gelemezsiniz. Herkes şunu iyi biliyor ki. Bu krizi bizler yaratmadık. Bedelini de emekçilere ödetemezsiniz. Biz emek örgütleri daha iki gün önce ‘Emek Paketini’ açıkladık. "Emek Paketi" taleplerimizi ortaya koyduk. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Peki biz ‘Emek Paketi’nde ne istiyoruz. Herkese Güvenceli iş istiyoruz. İşsizliğe karşı köklü önlemler istiyoruz. Gıda maddelerinden KDV'nin sıfırlanmasını istiyoruz. Herkese parasız sağlık-parasız eğitim istiyoruz. Askeri harcamaların kısılmasını istiyoruz.İMF ile ilişkilerin kesilmesini istiyoruz.Barışı ve bir arada yaşamı istiyoruz. Demokratik bir anayasa istiyoruz.Grevli ve Toplu sözleşmeli sendikal hakkımızı istiyoruz! Peki siyasal iktidar taleplerimiz karşısında neler yaptı? Kocaman bir hiç. Peki siyasi iktidar halkın özgürlük-demokrasi talebi karşısında ne yaptı? Bir şey yapmadı. Tam tersine, halkın-emekçilerin-işçilerin taleplerini görmezden geldi. Halkın taleplerine kulak vermek yerine, sözde çözümlerle meseleyi sulandırdı”dedi.

Mitingde son olarak işçiler adına Tek Gıda-İş Sendikası eski Şube Başkanı Servet Akbudak yaptı. Akbudak hükümetin hukuk dışı uygulamalar ile sendikalara baskı yaptığını öne sürerek, “ Biz emek mücadelemizi daha önce olduğu gibi bugünde sürdüreceğiz. 123 yıl önce Vahşi kapitalizme karşı sürdürülen mücadele ile 8 saat iş güvencesi kazanılırken bugün aynı uygulamalar tekrar yapılmakta ve yapılmak istenmektedir. Dünya’da kriz yaşanıyor, faturasını emekçiler ödüyor. Türkiye’de 1.5 Milyon insanımız kriz bahanesi ile işsiz kaldı. Krizin Malatya’ya faturası 10 bin işçinin işsiz kalmasıdır. Emekçilerimiz birlik ve beraberlik içinde sürdüreceği mücadele ile yaşanan sıkıntıların önüne geçilecektir. 1 Mayıs’ın tatili lütuf değildir. Adil gelir dağılımı istiyoruz. Ne bombalarla asker ve polisin ölmesini, ne de asit kuyuları ve dipçikle dövülen insanlar istiyoruz”diye konuştu.

Miting halaylar eşliğinde türkülerin seslendirilmesiyle sona erdi.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız