SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 1 Mayıs

A- A+ PAYLAŞ

1 Mayıs Malatya'da da düzenlenen törenle kutlandı. Bu yıl yapılan kutlamalara geçtiğimiz yıllar katılan ve düzenleme komitesinde yer alan Türk-İş İl Temsilciliği katılmadı. Türk-İş'in katılmaması bu sendikaya bağlı işçiler tarafından miting sırasında sık sık protesto edildi. Kutlamaların bir bölümü yağmur altında gerçekleştirildi.

1 Mayıs kutlamaları Milli Egemenlik Caddesi üst kavşağında yapıldı. Bazı siyasi partiler ve sendikalar ile bazı kitle örgütleri Milli Egemenlik Caddesi'nde toplanarak gruplar halinde alana giriş yaptılar.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı mitingde düzenleme komitesi adına KESK Dönem Sözcüsü ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir ile KESK'e bağlı Eğitim-Sen Şube Başkanı Cengiz Karabay ve Tekel işçileri adına da Fatma Beydüz birer konuşma yaptılar.

Mitinge CHP, BDP, ÖDP, EMEP ve İP pankartlarla katılırken, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Yeni Demokrasi Hareketi'nin başkan ve yöneticilerinin de mitinge katılarak destek verdikleri görüldü.

Geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs kutlamalarında Düzenleme Komitesi'nde yer alan ve Türk-İş adına konuşmalar yapılırken bu yıl 1 Mayıs kutlamalarına Türk-İş İl Temsilciliği çeşitli gerekçelerle katılmadı. Türk-İş'e bağlı sendikalara üye olanlar bireysel olarak mitinge katılırken miting sırasında sık sık ' İşçiler Burada Türk-İş Nerede' şeklinde slogan atarak mitinge katılmaması protesto edildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK)'e bağlı BTS Şube Başkanı ve miting düzenleme kurulu başkanı Hasan Akdemir yaptığı konuşmada, "Bu ülkede emekçiler hala örgütlü değildir. İşçi-memur, kadrolu-kadrosuz, sigortalı-sigortasız, kurum işçisi-taşeron işçisi, geçici işçi, 4B'li, 4C'li diye paramparça edilmişlerdir. Sendikalaşma oranı % 10'ların altındadır. Bu ülkenin emekçileri vergilerini son kuruşuna kadar ödedikleri, sigorta primlerini yatırdıkları halde katkı paylarına zorlanmışlardır. Bu ülkenin milyonlarca emekçileri işsiz olduğu halde hala günde 12-14 saat çalışmak zorunda bırakılmışlardır. Emekçiler bu ülkede çağdışı çalışma yasalarına, bürokratik sendika yasalarına mahkûm edilmişlerdir.

Ama işte buradan haykırıyoruz. Bu ülkenin emekçileri kendilerine giydirilen bu deli gömleğini yırtmaya kararlıdır. Başta siyasi iktidar olmak üzere ülkenin egemenleri bunu görün! 32 yıllık Taksim iradesi bunu size göstersin. 8 buçuk yıldır bu ülkeye mutsuzluktan başka bir şey vermeyen politikalarınıza karşı duran emekçiler bunu size göstersin. Bu ülkenin emekçilerinin Kürt sorununda, Alevi sorununda, emekçilerin taleplerinde sahte açılımlara karnının tok olduğunu; ülkenin sorunlarına gerçek çözümler istediklerini buradaki bayraklarımız, flamalarımız, pankartlarımız size göstersin. Emekçilerin savunma hattından mücadele hattına geçtiğini, direnenlerin mutlaka kazanacağını, TEKEL direnişi size göstersin. İşte burada, Taksim'de ve tüm ülkede 1 Mayıs'ı kutlamak, emekçilerin taleplerini, yükseltmek için alanlarda toplanan 100 binlerce emekçi bunu size göstersin.
Bizler toplumsal kaynakların öncelikle işsizlik ve yoksullukla mücadeleye ayrılmasını istiyoruz!

Herkese güvenceli iş, insan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz!

Sokaklarında ırkçı linç çetelerinin değil, barışın egemen olduğu bir ülke istiyoruz!

Dilinden, dininden, kimliğinden dolayı kimsenin ötelenmediği, dışlanmadığı bir ülke istiyoruz!

Grev ve toplu sözleşme hakkımızın anayasal güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz!

Eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetlerin her düzeyde parasız, erişilebilir ve nitelikli olmasını istiyoruz!" dedi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı ve miting düzenleme kurulu üyesi Cengiz Karabay'da yaptığı konuşmada, "Bu gün dünyanın her kentinde 1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanıyor. Bu ülkenin emekçilerinin örgütlü alanları dağıtılarak, kriz bahane edilerek çalışma koşulları ve çalışma yaşamı yeniden düzenlenerek param parça edilmiş, kadrolu-kadrosuz -güvenceli-güvencesiz, 4/B'li -4/C'li ayrılarak iş barışı bozulmuştur. Sağlık SSGSS yasası ile paralı hale getirilmiş, kamusal alana yönelik yeni düzenlemelerin yapılması ile ülke sermayeye yeni düzenlemelerin yapılması ile ülke sermayesi açısından 'Dikensiz Gül Bahçesine' dönüştürülmek istenmektedir. Bir kez daha bilinmelidir ki: Bu ülkenin emekçileri kendine biçilen deli gömleğini yırtmaya kararlıdır. Taksim'i 1 Mayıs Alanına çeviren, emekçiler bunu gösterdi. 78 gün ayaza-soğuğa açlığa karşı direnen Tekel İşçileri bunu gösterdi. Direne direne kazanılacağını artık bu ülke emekçileri biliyor. Kazananların her zaman direnenler olduğunu biliyor. Bizler bu alanlardan bir kez daha, hep birlikte sesimizi yükseltelim. Bu ülke kaynaklarının herkese eşit -adil bir şekil de dağıtılmasını istiyoruz. Parasız sağlık, parasız eğitim, güvenceli gelecek istiyoruz.Eğitime yeterli bütçe ayrılmasını istiyoruz.Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, Toplu Sözleşmeli ve Grevli sendika istiyoruz. öyle bir ülke ancak emekçilerin elleriyle kurulabilir. Çünkü üreten biziz. Yönetende biz olmalıyız."dedi.

Mitingde Tekel işçileri adına da Fatma Beydüz yaptığı konuşmada, sendikal örgütlülük olmadığı sürece hedefe ulaşılamayacağını belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından başlayan yağmurla birlikte mitinge katılanlardan bir grubun alanı terk ettiği görülürken, bir çoğu da şemsiyelerini açarak alanda kalmayı sürdürdü.

Bu sırada davul-zurna eşliğinde halaylarda çekildi.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız