SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 1071 Öncesi Türk İzleri

0
Güncellendi - 2018-09-05 05:58:22
Malatya'da 1071 Öncesi Türk İzleri
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’de nadir olan Göktürkçe mezar taşı koruma altına alındı. “Neng Ölesi” ifadesi yer alan ve bugün “Her şey fanidir” şeklinde tercüme edilen mezar taşı Malatya’nın Arapgir ilçesinin Onar Köyündeki kültür merkezinin eski eserler odasında tutuluyor.

Onar Köyünün kurucusu Şeyh Hasan Onar’ın türbesinin bulunduğu mezarlıkta bulunan Göktürkçe mezar taşı ile birlikte toplam 21 adet mezar taşı, köyün eski eserler odasında sergileniyor.

Mezar taşı Anadolu’nun tarihi açısında da önemli bulunuyor. Göktürkçe mezar taşı aynı zamanda 1071’den önce Türklerin Malatya yöresinde yerleşik hayata geçtiğinin de bir göstergesi olarak da ifade ediliyor.

-‘Neng Ölesi’ yani ‘Her şey fanidir’

Onar Köyü Kalkındırma, Tabiat Varlıklarını ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş, Şeyh Hasan Onar’ın türbesinin bulunduğu mezarlıktaki eski mezar taşlarını tahrip edilmemesi ve çalınmaması için Kültür Merkezindeki bir odada sergilediklerini belirterek, “Eski eserler odasında 21 adet mezar taşını buraya almak durumunda kaldık. Çünkü dış tahribata uğruyordu, bir de çalınma riskine karşı biz bunları eski eserler odasında sergiliyoruz. Bu mekanda çok önemli bir taş görüyoruz. Göktürk alfabesi ile yazılmış çok önemli bir mezar taşı bulunuyor. Bu mezar taşındaki yazı 4 harften oluşuyor. Arkeologlar bunu okudu, burada ‘Neng Ölesi’, Türkçeye çevirdiğimiz zaman da, ‘Her şey fanidir’. Aslına uygun bir yazıdır, görüldüğü gibi mezar taşına uygun bir yazı.” dedi.

-1071 öncesi gelen Türklerin izi

Tanrıvermiş şunları söyledi:

“Bu mezar taşındaki Göktürk alfabesi 700’lü yıllarda kalkıyor. Burada şunu çıkartabiliyoruz ki, demekki Anadolu’ya gelen 1071 öncesinde Türkler var, bu Türkler de bu Onar Köyünü yurt tutmuşlar, mekan tutmuşlar, yazılarını, kültürlerini de buraya getirmişler. Ve öldüklerinde bu mezar taşlarına, 4 harften oluşan ‘Her şey fanidir’ ‘Neng ölesi’ yazısını kazımışlar. Biz bunu burada sergiliyoruz, gelen misafirlerimiz, ziyaretçilerimiz bunu görüyorlar. Eski eserler odasında en ilgi gören bölüm Göktürk alfabeli mezar taşının olmuş olduğu bölüm oluyor.”

-Sadece bir mezar taşındaki bilgi biliniyor

Eski eserler odasında bulunan 21 adet mezar taşından ancak Göktürkçe yazının çözülebildiğini, diğer mezar taşları hakkında sadece üzerindeki işaretlerden bazı şeylerin anlaşıldığını, ancak kimlere ait olduğu konusunda bir bilgi sahibi olmadıklarını belirten Tanrıvermiş, “Burada çocuk mezar taşları var, kadın mezar taşları var, ayriyeten erkek mezar taşları var. Hepsini biz şuanda çözümleyemiyoruz.” dedi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • MALATYALI (5 yıl önce)
    TÜKÇE "ÖLMEK" FİİLİNİ ARAPÇA FANİ DİYE ÇEVİRENLERDEN BİLİM BEKLİYORUZ , YAZIK
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aliveli (5 yıl önce)
    Bir ülkenin tapusu mezar taşlarıdır(nokta)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    Aleviler Türkmendir (Türk’tür).Bunun dışında söylenen her şey palavradır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mehmet demirhan (5 yıl önce)
    Türküz ölene kadar türküz sonuna kadar valla hi biz Atatürkü özledik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salih (5 yıl önce)
    Bu durum anadolu alevilerinin Türk olduğunun en açık göstergesidir.Kimse alevileri başka milletlere ilişkilendirmeye kalkmasın.Hoşçakalın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan huseyin (5 yıl önce)
    Sümerler etiler iskitler kim tabiki 1071 den önce burdaydi Türkler 1071 büyük sonuçları olan bir zaferdir bizin hep tarihimizden geçmişimizden uzak tutular buda Atatürkün actigi yolu kapatmalari ve ve unutmalarindan kaynaklaniyor
    %100
    %0
    Yanıtla