SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'da 180 Doların Sebebi..''

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, doğalgaz abone bedelinin Malatya'da 180, Elazığ'da 5 dolar olmasına ilişkin tartışmalarla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e yönelttiği sorulara yanıt, yaklaşık 50 gün sonra geldi.

ASLANOĞLU'NUN SORULARI, BAKANIN YANITLARI..
Aslanoğlu'nun, 14 Eylül tarihinde TBMM Başkanlığı'na verdiği önergedeki sorular ve bakanın yanıtı şöyle:

"* SORULAR
Malatya'da son günlerde yayımlanan yerel gazetelerde ve yerel Internet sitelerinde doğalgaz ve doğal kaz tartışmaları yaşanmaktadır. Malatya'daki doğalgaz dağıtım işini yapan firmanın abone başına 180 ABD Dolar bağlantı bedeli alırken 100 km mesafedeki Elazığ'da bu bedelin abone başına 5 ABD Dolar olarak tespit edilmesi Malatya da halk arasında olumsuz tepkiler doğurmuştur.

Bu nedenle,

-Doğal gaz dağıtım işi yapan firmalar abone başına bağlantı bedellerinde serbest mi bırakılmıştır? Bu fiyatlar Her bölgede ihale alan firmalar tarafından kendi inisiyatifleri doğrultusunda mı tespit edilmektedir?

-Yaklaşık 80 bin abonesi olacak Malatya da ki abonelerin 14 milyon dolarlık fazla abone bedeli ödemesi ihale koşullarına uygun mudur?

-Doğalgaz dağıtım ihalelerinde iller arasındaki farklı abone bedeli uygulaması sorununu nasıl bir çözüme kavuşturmayı düşünüyorsunuz?

-Bakanlık olarak Malatya da yaşanan Doğalgaz ve Doğalkaz tartışması nedeniyle Malatya halkına bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

* YANITLAR..
Doğal Gaz Dağıtım İhaleleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sürece ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir.

Şehir içi doğal gaz dağıtım lisansı ihalelerinde, teklifler belirlenen dağıtım bölgesi için bir kWh doğal gazın sunumu İçin teklif edilen birim hizmet ve amortisman bedeli üzerinden değerlendirilir. Verilen teklifler en düşük birim hizmet ve amortisman bedeline göre sıralanır, en düşük ilk üç teklif belirlenir ve bu tekliflerin sahipleri açık eksiltme yapar. Açık eksiltme sonucunda en düşük birim hizmet ve amortisman bedelini teklif eden Şirket lisans almaya hak kazanır. Şayet birim hizmet ve amortisman bedeli üzerinden yapılan açık eksiltmede yanşan firmalar birim hizmet ve amortisman bedeli olarak 0,000 Cent/ kWh teklif etmeleri halinde, açık eksiltmeye 180 ABD Dolan olan "Abone Bağlantı Bedeli" üzerinden devam edilir ve bu kez en düşük abone bağlantı bedelini teklif eden Şirket lisans almaya hak kazanır.

Malatya Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesine katılan şirketler sadece birim hizmet ve amortisman bedeli üzerinden açık eksiltme yapmışlar ve ihaleyi 0,037 Cent/ kWh'lık teklifi İle en düşük birim hizmet ve amortisman bedeli teklifini veren Peker İnşaat Ticaret ve San. A.Ş, kazanmıştır, Şirketler birim hizmet ve amortisman bedelinde 0,000 Cent/ kWh'a kadar eksiltme yapmadığından abone bağlantı bedeli üzerinden bir yarışma olmamıştır, Bu nedenle abone bağlantı bedeli Şartnamede belirlenen 180 ABD Dolan olarak kalmıştır.

Elazığ Doğal Gaz Dağıtım Lisansı İhalesinde yapılan açık eksiltme sonucunda birim hizmet ve amortisman bedelinin 0,000 Cent/ kWh olarak iki şirket tarafından teklif edilmesi üzerine, açık eksiltmeye şartnamede 180 ABD Dolan olarak belirlenmiş olan abone bağlantı bedeli üzerinden devam edilmiş, ihaleyi 5 ABD Dolan teklifi İle en düşük abone bağlantı bedeli teklifini veren Anadolu Doğa! Gaz Dağıtım A.Ş. kazanmıştır. Abone bağlantı bedelindeki farklılığın sebebi budur.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca ihale ile lisans alan dağıtım şirketlerine verilen "Dağıtım Lisansı"nın eki olan Şartnamenin 8 inci maddesi hükümleri gereğince, abone bağlantı bedeli beş yıl uygulanmak üzere belirlenmiş olup beş yıllık sürenin bitiminden sonra lisans süresinin bitimine kadar ilgili mevzuat kapsamında Kurul tarafından belirlenecektir.

Dolayısıyla. BOTAŞ tüm dağıtım şirketlerine aynı fiyat ile doğal gaz satışı yaptığı halde, her dağıtım şirketi bu fiyatın üzerine kendi Birim Hizmet ve Amortisman Bedeli'ni ilave ederek kendi abonelerine satış yaptığından, farklı şehirlerdeki doğal gaz abonelerine nihai satış fiyatları doğal olarak farklılık arz etmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız