SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da 199 Bin Konutta İnceleme Yapıldı"

0
Güncellendi - 2020-11-05 04:01:42
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2012'den bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını, Malatya genelinde bağımsız bölümde 199 bin konutun incelendiğini söyledi.

Milletvekili Çakır, TBMM’de yaptığı konuşmada deprem konusunda hükümetin dünden bugüne gerçekleştirdiği icraatları anlattı. Çakır, “Türkiye'nin kökleşmiş ve onlarca yıl gözardı edilmiş birçok sorunu bulunuyor bu sorunlardan biride maalesef depreme dayanıksız yapı stoklarının oluşması konusuydu. AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden itibaren bu konuda birçok adım attık.

Birincisi depreme dayanıksız yapıların, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaların, bakanlığımız ve yerel yönetimlerle yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları. Bir diğeri de yeni yapılan binaların sağlıklı yapılabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve bunları oluşturan kontrol çalışmaları. Bir diğer önemli hususta afet sırasında deprem anında ve deprem sonrasında yapılan çalışmalar ve orda oluşturulan koordinasyonlar, bunun başarısına da hep birlikte şahit oluyoruz” dedi.

“Depremlere dayanıksız yapıların dönüştürülmesi yapılıyor”

Çakır, “2012'den bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon konutun dönüşümü sağlandı. Çok ciddi bir rakam. 24 Ocak'ta Elazığ ve Malatya'da büyük bir deprem yaşadık. Depremin merkez üssü daha fazla etkilenen Elazığ ama Malatya'da Battalgazi, Kale, Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde büyük oranda hasar verdi. Tabi burada deprem öncesi yapılması gerekenleri zaten şehrimizde kentsel dönüşüm ve küçük salınımlı depremlere dayanıksız yapıların dönüştürülmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla; TOKİ ve belediyelerimizin yürütmüş olduğu çalışmalar var. Jeolojik etütlerin 2016 yılında tamamlanarak imar planlarının buna göre dikkate alınması konusunda yerel belediyelerimiz Büyükşehir, Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerimiz başta olmak üzere bu çalışmaları yürütüyorlar. Haliyle burada gördük ki TOKİ’nin yaptığı son binalar depremden etkilenmeyen yada minimum düzeyde etkilenen binalar” diye konuştu.

“199 bin 831 konutta inceleme yapıldı”

Milletvekili Çakır, “Malatya'da deprem sonrasında yapılan çalışmalara bakıldığı zaman bağımsız bölümde 199 bin 831 konutta inceleme yapıldı. Bu önemli bir rakam ve bu çok kısa süre içerisinde yapıldı. Zarar gören konutlar, binalar, ticarethaneler, kırsal mahallelerdeki ahırlara varıncaya kadar vatandaşların istediği talepler dikkate alınarak incelemeler yapıldı. Kısa süre içerisinde bin 550’si kırsal konut olmak üzere toplamda 5 bin 24 adet Malatya'da konut yapılıyor, bir kısmını geçen hafta teslim ettik, bir kısmının inşaatı hızla devam ediyor” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • ERHAN44 (3 yıl önce)
    Zarar gören binalardan halen ayakta duranlar var ve az hasarlı diye rapor veriline 35-40 yıllık elle dökülen ve 9 katlı binalar var bunlara dıştan bakıp az hasarlı diye rapor verenler ellerini vicdanlarına koysunlar lütfen. Bir an önce ciddi bir çalışma yapılması gerek ve bu binaların boşaltılıp yerine sağlam yapılar yapılaması gerek diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (3 yıl önce)
    Vayyy. Bizim Ahmet Çakır adında zamanında Malatya da belediye başkanlığı yapmış bir vekilimiz var...Neredesin sen. Vekil adayı iken girmediğin yer yoktu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın vekilim biz seni biliyoruz bilmeyenler içinde Ahir zaman gelecek ki diyor gözleri var görmezler ağızları var konuşmazlar kulakları var duymazlar 10 sene bu şehre kimlik kazandırmış çehresini değişmiş yollar açmış köprüler yapmış bağlatı yolları açmış bulvar kazandırmış vs kişiye neredesin diyen soran zavallılar var
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (3 yıl önce)
    Ahmet bey sorarım 200 bin değilde 199 bin bir sebebimi var yoksam göstermelikmi
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalılar olarak senin kıymetini bilemedik başkanım işte böyle Art niyetli yazı ve söylemler olduğu için bıraktın Cafer bey sana gelince bilseydin başvuru yapanların incelendiğini kendini küçük düşürecek söylemde bulunmazdın
    0
    0
    Yanıtla