SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Açıkladık Başımıza Gelmeyen Kalmadı"

0
Güncellendi - 2019-11-30 06:59:04
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “İktidar ekonomik krizin yükünü çalışanlara yüklemekten vazgeçmelidir” dedi. Ağbaba; “Beğenmediğiniz, yalanlarla kötülediğiniz İskandinav ülkelerinde güneş yok, sıcak deniz yok, genç nüfus yok, çeşit çeşit balık yok, iki tane boğaz yok, onlarda olup bizde olmayan tek şey var, bizde hukuk yok, demokrasi yok, adalet yok." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Odalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,beraberinde Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve milletvekilleri ile birlikte 2 Aralık Pazartesi günü başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi TÜRK-İŞ Genel Merkezini ziyaret ederek, Genel Başkan Ergün Atalay ile birlikte ortak basın açıklaması yaptılar.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 43’Ü ASGARİ ÜCRETE TABİ

Veli Ağbaba da Türkiye'de yaklaşık 6 milyon işçinin asgari ücretle çalıştığını hatırlatarak, Avrupa Birliği verileriyle karşılaştırıldığında Türkiye'de çalışanların yüzde 43'ünün asgari ücrete tabi olduğunu dile getirdi. Artan hayat pahalılığı ve yüksek zamların, asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışan emekçileri sefaletin ve açlığın pençesine sürüklediğini kaydeden Ağbaba, " Asgari ücret, son bir yılda yapılan zamlar karşısında erimiştir. Son bir yılda gıda harcamaları yüzde 54 artmış,elektriğe yüzde 71, doğal gaza yüzde 58 zam gelmiştir. Asgari ücretlinin mutfağındaki ekmeğinin payı ise son bir yılda neredeyse yarı yarıya azalmıştır." dedi.

“ONLARDA GÜNEŞ-DENİZ BİZDE ADALET VE DEMOKRASİ YOK”

Ekonomik krizin eşi benzeri görülmemiş bir işsizlik ordusu yarattığını savunan Ağbaba, işsiz sayısının son bir yılda 4 milyon 600 bini bulduğunu, geniş tanımlı işsizliğin ise 8 milyonu aştığını ifade etti. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında işsizliğin en yüksek olduğu 3'üncü ülke olduğuna dikkati çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Beğenmediğiniz, yalanlarla kötülediğiniz İskandinav ülkelerinde güneş yok, sıcak deniz yok, genç nüfus yok, çeşit çeşit balık yok, iki tane boğaz yok, onlarda olup bizde olmayan tek şey var, bizde hukuk yok, demokrasi yok, adalet yok." şeklinde konuştu.

TÜİK VERİLERİNİ MANİPÜLE ETMEYE DEVAM EDECEK MİSİNİZ?

Türkiye'deki genç işsizliğe işaret eden Ağbaba, her 3 gençten birinin işsiz olduğu ülkede "üç çocuk yapın" söyleminin akasının boş olduğunu belirterek; “Yaşanan ekonomik krizin etkileri göz önüne alındığında iktidar yetkililerine sorulması gereken soru şudur? Bunca hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı ve artan zam oranları göz önüne alındığında iktidar milyonlarca çalışana ve ailesine insan onuruna yaraşır bir ücret verecek midir vermeyecek midir? Son günlerde işsizlikten, geçim sıkıntısından kaynaklı artan intiharları göz önüne aldığımızda iktidar insanlarımızın yoksulluktan kaynaklı olarak yaşamlarına son vermesine göz yumacak mıdır yummayacak mıdır? İktidar asgari ücreti düşük bir oranda belirlemek için TÜİK verilerini manipüle etmeye devam edecek midir etmeyecek midir? İktidar ekonomik krizin yükünü çalışanlara yüklemekten vazgeçmelidir. Yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamak hiçbir çalışanımız için kader değildir” ifadelerini kullandı.

ATALAY; “MALATYA’DA AÇIKLADIK BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da geçen yılki asgari ücret görüşmelerini hatırlatarak, 17 Eylül'de Malatya'da "Ülkenin durumu ortada, alım gücü düştü, asgari ücret 2 bin lirayı aşsın" dedikten sonra başına gelmeyenin kalmadığını, "ülkeyi karıştırıyor" diye mahkemeye verildiğini söyledi. Sonrasında yapılan görüşmede asgari ücretin 2 bin 20 lira olarak imzalandığının altını çizen Atalay, Türk-İş'in bugüne kadar 39 kez Asgari Ücret Tespit Komisyonunda asgari ücretliyi temsil ettiğini, bunların 6'sında oy birliğiyle zammın imzalandığını kaydetti.

Atalay; "Komisyonu atadık. 39 sene sonra ilk defa DİSK'in de Hak-İş'in de yönetimlerinin görüşü alınacak. Asgari ücretle ilgili hangi noktada duracağız, ne yapmamız gerekiyor, DİSK'in, Hak-İş'in görüşünü alıp bu süreci beraber götüreceğiz" diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız