SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Acil Su Sorunu Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:09:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da içme ve sulama suyu sorununu değerlendirmek üzere Malatya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Türkiye ve Malatya genelinde yaşanan kuraklık dolayısıyla içme ve sulama suyu sorunu masaya yatırıldı. 

Ziyarette konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya'nın sulama ve içme suları ile ilgili sorunları birebir seri bir şekilde çözülme noktasında değerlendirmeleri yapacaklardır. Malatyalı bir hemşehrimizin su yönetiminin en üst tepesinde olması da bize güven vermektedir. Malatya'nın su sorununu da en kısa zamanda çözeceklerine inanıyorum" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı ise, "Elimizden gelen ölçüde Malatya’nın sorunlarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Acil olarak sulama ve içme suyu sorunu bulunmakta. Su miktarının belirlenmesi ve bu miktarı da en sağlıklı, ekonomik bir şekilde temin edilmesi. Mevcut su kaynaklarına ilaveten yeni su kaynaklarına ihtiyaç var. Bunların başlarında baraj suları gelmekte. Baraj sularını da sağlıklı şekilde arıtıp vatandaşlara vermektir. Diğer yeni su kaynakları olarak bazı kaynaklardan çözülüyor fakat, onların Malatya’nın su ihtiyacını karşılayacağını sanmıyorum. Malatya'nın mutlak surette barajlardan su teminini gündeme alması lazım. Çat barajı olsun, Karakaya barajı olsun, arıtma ihtiyacını, su kalitelerini, pompaj ihtiyacı bedelini, belediyenin veya vatandaşın karşılayacağı bir bedel midir? Onun da ayrı ayrı tespiti gerekiyor. Çat barajının da ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Çat barajı sulama suyunu karşılamakta. İçme suyu olarak yeterli olacak mı bunlarında tespiti gerekmektedir. Malatya'da büyük bir nüfus var ve atık bir su var. Bir yönetmelik taslağı yaptık. İnsan sağlığı ve bitki sağlığı açısından hangi ölçüde arıtılması gerekir bunlarla ilgili belirli bir taslağımız hazır. Sene sonuna doğru bu taslağı yayınlayacağız. Atık su ile ilgili ilk uygulama Afyonkarahisar’da kullanılmak üzere. Malatya'da da 12 aylık atık suyu biriktirip kullanılabilir. Bu sene için yetişmesi mümkün değil ama, hızlı bir planlamayla önümüzdeki sene kullanılabilir” dedi.

Malatya’ya ikinci bir içme suyu kaynağının kazandırılması noktasında Aksu ve Beypınarı sularının durumunu da değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, “Onunla ilgili yetersiz demek zor. Kurak bir dönem olur, o su yetersiz kalır. Uzun yılların ölçüm ihtiyacı var. Bununla ilgilide bir veri ölçümünü elde edemedim. O bakımdan Aksu’ya bağlanmak ne derece doğru, o konuda tereddütlerim var. Borudan su evlere gelene kadar kaybolur gider. İçme suyu ve isale hattının yenilenme ihtiyacı var. Bu çok önemli. Su kaybını yönetmeliğe göre 5 yıl içerisinde yüzde 25’lere düşmesi lazım. Daha sonra kademeli olarak yüzde 10’lara kadar düşüreceğiz. Malatya’nın ihtiyacının önemli bir kısmı şebekelerde kayboluyor” diyerek, su kaybının önlenmesi gerektiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız