SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Büyük Protesto

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:34:18
Malatya'da Büyük Protesto
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, en son olarak 525 kişinin katledildiği Mısır’daki şiddet olaylarını protesto eden sivil toplum örgütleri üyeleri, eylem sonrasında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

AKP Malatya Kadın Kolları, Memur Sen İl Temsilciliği, Anadolu Selçuklu Medeniyeti Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, Anadolu Gençlik Derneği ve Meşale Derneği tarafından ikindi namazı sonrasında Soykan Parkı’nda eylem düzenlendi. Eylemde Mısır bayrakları, Mısır’ın darbe ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi’nin fotoğrafları ve darbe ve saldırılara tepki içerikli dövizler taşındı. Kur’an-ı Kerim tilaveti okunması ile başlayan eylemde “İvana selam, direnişe devam”, “Kahrolsun Sinsi, yanındayız Mursi” şeklinde sloganlar atıldı.

Eylemi düzenleyen komite adına konuşan Milli Türk Talebe Birliği Malatya Şube Başkanı Mücahit Balin, Mısır’da yüzlerce Müslüman’ın şehit edildiğini ve 47 günde iki kez yapılan katliamlara dünyanın sessiz kaldığını söyledi. Mısır’da 2 bin 600 insanın katledildiğini ve 10 binin üzerinde yaralı bulunduğunu kaydeden Balin, darbe yönetimini lanetlediklerini ifade etti. 

Sık sık tekbirlerin getirildiği eylem sonrasında Mısır’daki darbe yönetiminin saldırısı sonucu ölenler için toplu halde meydanda gıyabi cenaze namazı kılındı. Eylem yapılan duanın ardından sona erdi.

TEPKİ AÇIKLAMALARI..

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Mısır’da yaşananlar, darbenin çirkin ve iğrenç yüzünü bir kere daha açıkça göstermiştir. Ülkede ilk kez yapılan demokratik seçimlerle göreve gelen hükümete karşı yapılan darbe, demokrasi ve insan hakları gibi olguların ön sıralara yerleştiği çağımızda asla kabul edilemez. Sudan bahanelerle darbe yapan askeri cunta, yaptığı katliamlarla asıl amacını açıkça belli etmiştir. Her ordunun olduğu gibi Mısır ordusunun da görevi vatandaşlarını öldürmek, katletmek değil, onları hangi görüşten etnik kökenden olurlarsa olsunlar can ve mal güvenliklerini sağlamak ve korumaktır.

Dünyada barışın, demokrasinin, insan haklarının,  hukukun egemen olmasını istiyorsak, bu tür darbe ve katliamlara karşı bütün dünyanın tek vücut olması gerekir. Ancak, maalesef görüyoruz ki, darbeye ve ardından yüzlerce kişinin katledilmesine karşı başta Avrupa olmak üzere bütün dünya sessiz kalmaktadır. Bu manzara dünya barışı adına üzüntü vericidir.

Mısır’da yaşanan darbe ve akabinde kendi halkına karşı yapılan katliamları Malatyalı hemşerilerim adına bir kez daha  nefret ve şiddetle kınıyor; katliamda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, Zaferin er veya geç Mısır halkının özgür iradeleriyle tecelli edeceğine olan inancımızı yineliyor, saygılar sunuyorum.”

Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk ise yaptığı açıklamada, "Menfur saldırıda hayatını kaybeden Mısırlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılar da acil şifalar diliyorum. Saadet Partisi olarak, bu kanlı saldırıyı yapan katilleri ve cuntacıları lanetliyoruz. Darbe sonrası gerçekleşen bu katliamlar Mısır halkına ve ülkenin geleceğine büyük bir ihanettir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, cuntacılar şehit ettikleri Müslümanların kanında boğulacaktır” dedi.

 

Asiltürk, darbeye darbe diyemeyen başta ABD olmak üzere Batı’yı ve bu süreçte sessiz kalan İslam ülkeleri yöneticilerini de sert bir dille eleştirdi ve  “Mısır’da akan masumların kanında ırkçı Siyonizm’in uşağı ABD ve Batı’nın sorumluluğu kadar, bu süreçte gerekli tavrı ortaya koyamayan İslam ülkelerinin yöneticilerini de büyük payı vardır. Batı’nın desteğiyle akıtılan bu masumların kanı onların da eline bulaşmıştır” dedi.

HUKUK-DER Malatya Şube Başkanı Avukat Ali Bakan da, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı lanetleyerek, sivil toplum kuruluşlarının ve bazı siyasi partilerin Mısır’daki katliam karşısında sessiz kalmasını protesto ettiklerini söyledi.

ŞENLİK ERTELENDİ..

Malatya’nın Hekimhan İlçesi Girmana beldesinde düzenlenmesi planlanan şenlikler, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle ertelendiği bildirildi.

Girmana Belediye Başkanı Kaya Akgül, Gazeteciler Cemiyeti’nden yaptığı basın açıklamasında konuyla ilgili şu açıklamada bulundu, “Mısır’daki katliamlar nedeniyle Girmana’da gerçekleştireceğimiz kültür ve sanat şenliklerini ileriki bir tarihe erteledik” dedi.

Darende'de 16- 18 Ağustos'ta yapılacak Zengibar Kültür ve Karakucak Festivali de, yine Mısır olayları nedeniyle iptal edilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız