SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da da Denetim Yapıldı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:07:18
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleriyle ilgili olarak yapılan piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda, 50'ye yakın ithalatçı-satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürünün denetlendiğini belirterek, bu ürünlerden yaklaşık 6 bininin güvensiz bulunduğunu açıkladı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, okul kıyafetleri piyasa denetimi sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısı düzenledi. Bakanlık binasında yapılan toplantıda Yazıcı, Bakanlık olarak ürün güveliği konusundaki politikalarının ‘Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ olduğunu belirterek, “Tüketilen her ürünün güvenli olması hem bugün hem de gelecek nesiller için son derece önemli” dedi.

‘Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ’ ile birlikte, tekstil, hazır giyim, kırtasiye ve çocuk bakım ürünlerinde bulunan azo boyarlar gibi tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlamalar getirdiklerini söyleyen Yazıcı, “Bakanlığımız 2011 yılında bin 219 firmayı ve 44 bin 423 ürünü denetledi. Bunlardan 12 bin 935’i tüketime uygun olmadığı için, toplamda 554 bin 715 lira idari para cezası uygulandı” diye konuştu.

5 gün boyunca süren denetimlerde başta İstanbul olmak üzere birçok ilde denetimler gerçekleştirdiklerini kaydeden Yazıcı, “Geçen yıl aynı dönemdeki denetimlerde yüzde 53 oranında aykırılık tespit edilirken bu yıl bu oran yüzde 24’e geriledi” şeklinde konuştu. Okul kıyafetleri ve ayakkabılar konusunda İstanbul, Kayseri, Malatya, Samsun, Bursa, İzmir ve Şanlıurfa'da denetimler gerçekleştirdiklerini belirten Yazıcı, “Önlük, formalar, kazak, süveter, mont, eşofman, etek, pantolon, gömlek, tişört, çorap, kravat, ayakkabıdan oluşmak üzere 80 farklı marka ve modelden numuneler alındı. Alınan numunelerin tamamı azo boyar madde testlerinden geçirilip ürünler güvenli bulundu” açıklamasında bulundu. Bakan Yazıcı, limitlerin üzerinde kimyasal madde içerdiği tespit edilen ürünlerle ilgili olarak idari işlemlere başlandığını vurgulayarak, güvensiz ürünlerin imalatçı ve ithalatçılarına, güvensiz ürünlerin ilan edilmesi, piyasadan toplatılması ve imhası gibi yaptırımların yanı sıra 33 bin 981 liraya kadar idari para cezası uygulamasının söz konusu olduğunu dile getirdi.

Denetlenen kırtasiye ürünlerinin, çantalar (okul çantaları, beslenme çantaları, kalem çantaları), boya kalemleri ve boya malzemeleri (pastel boya, sulu boya, kuru boya kalemleri, keçeli kalemler), kalemler (kurşun kalem, tükenmez kalem), silgiler, kalemtıraşlar, defterler, abaküsler, sayı fasulyeleri, su matarası, oyuncak damgalar, kalıplar, bant, sticker ve etiketler olduğunu belirten Yazıcı, denetimlere Türkiye'nin her yerinde çok daha sıkı ve organize biçimde devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Yazıcı, Nisan ayında “Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesi” adıyla yayımladıkları tebliğin, kırtasiye ürünleriyle ilgili yeni düzenlemeler getirdiğini söyleyerek, düzenlemenin 2013 yılı Ocak ayından itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız