SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da da Hissediliyor'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı İbrahim Güngör, ABD'den yayılan küresel krizin Türkiye ve Malatya'da da etkilerini hissettirmeye başladığını belirtti. Güngör, kamu ve reel sektörün alması gereken önlemler konusunda da görüşlerini bildirdi.

Güngör'ün konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

"..Amerika Birleşik Devletleri kaynaklı, kredi tabanlı küresel kriz bütün dünyayı etkisi altına aldığı gibi, Türkiye ve Malatya’ da etkilerini hissettirmeye başlamıştır. Türkiye’ deki etkileri 2009 yılında beklenmesine rağmen, Finansal ve Ekonomik alandaki küçük etkileşimler, ürkek ekonomik yapımızın gereği olarak büyük panik içine girmiş bulunmaktayız. Tabir yerinde olursa krizimizi kendimiz büyüttük ve 2009 yılı içinde beklenilen etkileri erkene taşımış olduk. Bu panik havası içerisinde öncelikle bankalar kredi musluklarını kapattı veya aşırı kıstı. Bu durum reel sektörün nakit akış dengesini bozarak üretimi azalttı ve istihdam kaybına sebep oldu. Gelecek yılda daha fazlasının olması beklenmektedir. Yine bu panik havası içerisinde ekonomistlerinde yarattığı felaket tablolarının etkisiyle vatandaş tüketim harcamalarını kısarak tedbir alma çabası içine girmiştir. Bu durum ticaretteki hareketliliği olumsuz etkilemiş ve nihayetinde bu etki üretimi aşağılara çekmiştir. Yine bu olumsuz gelişmeler çerçevesinde döviz değerlenerek üretim maliyetleri yükselmiştir.

Ülkemizin bu kriz ortamından etkilenmeden kurtulmasını beklemek aşırı iyi niyetli bir duruş olur. Bu gerçekleri göz önünde bulundurarak gerek icracı kamu kurumlarının gerekse reel sektörün alması gereken önlemler bulunmaktadır.

A – İCRACI KAMU KURUMLARININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER :

1 – Reel sektöre önünü gösterecek kısa ve uzun vadeli programlar hazırlanmalıdır. Şuanda piyasadaki puslu hava acilen giderilmelidir.

2 – Döviz kurlarındaki artış reel sektör açısından en büyük risktir. Kurdaki aşırı ve hızlı yükselişler piyasayı olumsuz etkilemekte ve üretim maliyetlerini artırmaktadır. Merkez Bankası piyasa aktörü olarak aktif olmalı ve dövizdeki piyasayı yaralayan gelişmeleri engellemelidir.

3 – Piyasanın nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla gerek merkez bankası gerekse kamu ve özel bankaların kredi işlemlerine yeniden işlerlik kazandırılması gerekmektedir. Kamu kurumlarının özel teşebbüse olan borçları geciktirilmeden ödenmelidir.

4 – Reel Sektörün üzerindeki üretim, enerji, vergi ve sosyal güvenlik yüklerinin azaltılarak desteklenmesi gerekmektedir. 31.12.2008 tarihinde sona erecek olan İstihdamın Teşvikine ilişkin yasanın uzun süreli olarak uzatılması gerekmektedir.

5 – Lokomotif sektörlerimizden olan Tekstil sektöründe, ucuz iş gücünün, vergi ve sosyal güvenlik muafiyet ve istisnasının olduğu ülkelere büyük kaymalar söz konusudur. Bu durumun engellenmesi için düşük maliyetli iş gücünün bulunduğu Doğu ve Güneydoğu bölgesine, vergi ve sosyal güvenlik konularında, uzun süreli, muafiyet ve istisnalar tanınmalıdır. Hatta gerek duyulduğunda bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilerek üretim maliyetleri hali hazırda tercih edilen ülkelerle aynı veya yaklaşık şartlar sağlanmalıdır. Bu şekilde sağlanacak istihdam ve katma değer artışının, bölgenin siyasal hassasiyetine olumlu katkıda bulunacağı muhakkaktır.

6 – Dünya piyasalarını etkisi altına alan kriz ve dünya ülkelerinde Doların değer kazanması ihracatı zora sokmuştur. İhracatçı stoklarıyla baş başa kalmıştır ve stok maliyetlerini karşılamakta oldukça zorlanmaktadır. Bu anlamda ihracatçının finansman açısından desteklenmesi ve ihracat yollarının yeniden açılması için girişimlerde bulunulması gerekmektedir.

7 – Can Suyu kredisi gibi destekler imalat sektörü için olumlu olmakla birlikte, kredinin temini önündeki engeller azaltılması ve kolay ulaşılabilir bir kredi haline getirilmelidir. Ayrıca bu kredi miktarı artırılmakla birlikte, ticaret ve hizmet sektörüne de kullandırılmalıdır.

8 – Krizin yarattığı nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla çıkarılmış olan Varlık Barışı gibi likit girişi sağlayacak yöntemler bulunmalıdır. Kamuoyunda 2B planı olarak adlandırılan işgal edilmiş hazine arazilerinin satılması gibi kanun tasarıları uygulamaya konularak nakit ihtiyacı karşılanmalıdır.

B – REEL SEKTÖRÜN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER :

1 – Panik havasından kurtularak, sakin ve doğru adımlar atılmalıdır.

2 – İşletmeler fazlalıklarından kurtularak yüklerini azaltmalıdır. Mali disiplinlerini sağlayarak, gereksiz harcamalarını kontrol altına almalıdır.

3 – Gelirlerini artıracak yeni pazarlama stratejileri geliştirmelidirler.

4 – Stoklar acilen eritilmeli ve minimum stokla çalışılmalıdır. İşletmeler satabilecekleri kadar üretim yapmalıdır.

5 – Faiz giderleri kar marjlarının üzerine çıkıyorsa, işletmeyi krediyle finanse etmek yerine, stoklarını düşük karla veya maliyetine, hatta küçük zararla elden çıkararak daha fazla maliyet oluşturan faiz yükünden kurtulmalıdır. Bu uygulamalarda çözüm oluşturmamışsa, varlıkların elden çıkarılmasıyla finanse edilmelidir.

6 – Personel çıkarılması yerine ücretsiz izin ve ücret indirimi gibi yöntemler kullanılmalıdır. Çünkü yetişmiş personel yerine, kriz sona erdiğinde, yeni personel almak ve yetiştirmek daha yüksek maliyetler doğuracaktır.

7 – İthal malı girdi yerine yerli malı girdiler tercih edilmelidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız