SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'da da Olmuş!..''

A- A+ PAYLAŞ

Erzurum'da müdürü ile yaşadığı sorunları telsizle dile getirince açığa alınan Emniyet Amiri'nin, daha önce Malatya'da görev yaptığı sırada da müdürüyle sorun yaşayan kişi olduğu belirtildi.

ERZURUM'DAKİ OLAY..
Emniyet Amiri Erin Çoban'ın Erzurum'daki olayı ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesi'nde şu haber yayınlandı:

"ERZURUM’da, Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli Emniyet Amiri Erin Çoban, müdürü ile yaşadığı sorunları telsizle dile getirince açığa alındı.

Emniyet Müdürlüğü’ne ait haberleşmenin yapıldığı asayiş kanalından 4 Mayıs günü telsizle anons yapan Emniyet Amiri Erin Çoban, Koruma Şube Müdürü Celal Bayar’ın görev yapmasını engellediğini ileri sürdü. Erin Çoban’ın konuşmasına müdahale eden haber merkezi, 155 numaralı telefonu aramasını istedi. Koruma Şübe Müdürlüğü bünyesinde bazı eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Çoban, konuşmasının kayıt altına alınmasını bildirdi. İptidai şartlarda çalıştırıldıklarını, izin ve mesai konusunda sıkıntıları olduğunu anlatan Emniyet Amiri Erin Çoban, daha sonra Şube Müdürlüğü önüne çıkarak basın mensuplarının önünde telsizle muhabereye devam etti.

Gelişmeler üzerine Vali Sebahattin Öztürk, Emniyet Amiri Erin Çoban’la ilgili olarak müfettiş istediklerini bildirdi. Aynı gün Emniyet Müdürlüğü’ne gelen Erin Çoban, "Silahımı ve kimliğimi almak istiyorlar. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Büro Amirliği’ne göndermek istediler. Kabul etmedim" diye konuşmuştu.

Emniyet Amiri Çoban’ın telsizle protestosu hakkında Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, "Doğrudur açığa alındı. Pasinler olayını aydınlattık, doya doya bir sevinmek istedik. Arkadaşımız bize müsaade etmedi. Sevincimiz kursağımızda kaldı. Yani biz güzel bir şey yaptık, devam eden bir operasyonu neticelendirdik. Mutlu olmak isterken böyle bir şey gelişti. Üzgünüz. Emniyet büyük bir camia. Bazı böyle rahatsızlıklar olabiliyor. Bunu da hoş görmek geriyor diye düşünüyorum. Müfettişler konuyu inceliyor. Daha önceden de görev yaptığı Malatya’da ciddi bir rahatsızlık olmuş ve buraya gönderilmiş. Rahatsızlık burada da tekrar nüksetmiş oldu. Yapılacak bir şey yok" dedi."

MALATYA'DAKİ OLAY NEYDİ?
Erzurum'daki olayla yeniden gündeme gelen Emniyet Amiri Erin Çoban'ın Malatya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görevli iken müdürü ile yaşadığı kavga, Milliyet Gazetesi'nin 11 Ekim 2009 tarihli nüshasında aşağıdaki haberde anlatılmıştı:

"Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde görevli Emniyet Amiri Erin Çoban ile Şube Müdürü Ali Erbaş arasındaki tartışma kavgaya dönüşünce, olay karakola taşındı. Göreve atanan şube müdürü Erbaş’ın, izinden dönüşünün 3 gününde kendisini yazılı ikaz etmesiyle başlayan süreçte, hakkını yargıya başvurarak arayan Çoban, istihbarat hizmetlerinden atıldı.
Son olarak geçtiğimiz hafta eşinin gözü önünde Şube Müdürü Ali Erbaş ve Yardımcısı Osman Karpuz tarafından darp edildiği için olayı karakola taşıyan Çoban’ın, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Malatya Emniyet Müdürü hakkında usulsüz idari işlem yaptıkları gerekçesiyle davacı oldu.

İlginç olay Çoban’ın iddiasına göre şöyle gelişti:
Yaklaşık 7 yıl Emniyet Genel Müdürlüğü Teknik Takip, Dinleme ve MOBESE sisteminin kuruluşunda çalışan Çoban, şark görevi için Ağustos ayında Malatya Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladı. Yaklaşık 1 yıl sonrasında yıllık izne çıkan Çoban, 10 Ağustos 2009 tarihinde görevine döndü. İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından şube müdürü olarak atanan Emniyet Amiri Erbaş ile yıldızları barışmayan Çoban, kendine bağlı tüm birimleri alınmasının ardından 3 gün sonra de “kişisel ilişkilerimizi ve konumumuzu hizmetin önünde tuttuğumuz”, “İstihbarat hizmetlerine yakışmayan tutum ve davranışlar içerisinde olduğunuz, ast ve üst ilişkilerinde gerekli mesleki saygı ölçülerine uymadığımızı” gerekçesiyle ikaz cezası verildiğini öğrendi.

Kendisine düzenli psikolojik baskı yapıldığı ve müdürlerinin haksız uygulamalarına maruz kaldığı için Malatya Cumhuriyet Savcılığına başvuran Çoban, 2 defa Psikolojik Rehberlik Bürosu’na ve Turgut Özal Tıp Merkezi’ne ruh sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle sevk edildi.

İstihbarat Daire Başkanlığı’nda çalıştığı yıllarda Dinleme sisteminin Ses Dağıtım Yazılımında, Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü’nün çeşitli bürolarında, MOBESE projesinin çekirdek kadrosunda, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nden çeşitli takdir ve teşekkür belgesiyle ödüllendirildiği hatırlatan Çoban, Malatya Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçesinde şunları söyledi:

“Malatya ili kapsamında yaptığım görev esnasında yaklaşık 50 civarında organize suç şebekesinin yakalanması, bölgede 5 ilde 85 adet faili meçhul oto hırsızlık şebekesinin yakalanması, çeşitli bilişim suçları ve kredi kartı dolandırıcılığı olayını aydınlatılmasında görev aldım. Çok sayıda takdir ve teşekkür belgesi aldım.

Ancak yeni şube müdürümüz hala nedenini bilmediğim bir gerekçeyle beni istihbarat şubesinden gönderebilmek için çeşitli idari işlemler yaptı. Hakaret etti. Yaşadığım olaylar nedeniyle eşim, daire başkanını arayarak durumu aktarmak istemiş. Ama görüşememiş. Bu arada Emniyet müdürümüz beni makamına çağırarak konuştu. Eşimin bu davranışı nedeniyle bana kızarak hakaret etti.

Gelişen olaylarla ilgili olarak soruşturma başlatılmasını, şahsıma hakaret, psikolojik olarak bastırma ve sindirme, Anayasal hakkı baskı ve şiddet ile engellemeye çalışmak, işyerinde psikolojik taciz konuları nedeniyle İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Aydın Patan, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve İstihbarat Şube Müdürü Ali Erbaş’tan, belirtilen yüce Türk Adaleti’ne şikayette bulunuyorum. Kamu adına tespit edilen durumların soruşturulmasını talep ediyorum”

Bu arada, Polis Akademisi’nde 2 yıl bilgisayar programlama dersi veren Emniyet Amiri Çoban, İstihbarat Daire Başkanlığı’nı 22 sayfalık bir yazı ile 3 Eylül 2009 tarihinde Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğü’nün geliştirdiği yazılımın “Bilgi Güvenliği Açığı” belirlediğini ifade ederek uyardı. BİMER üzerinden de bir kaç defa başvuru yapan istihbaratçı Coşkun, haksız uygulamalara maruz kaldığını iddia etti.

Malatya İstihbaratı’ndaki gerginlik son olarak geçtiğimiz hafta Perşembe günü zirveye çıktı. Kurumun üstündeki lojmanda oturan Çoban’ın eşinin kapıda yaptığı görüşmeye, şube müdürü müdahale edince tartışma kavgaya döndü. Polis memurlarının ayırmaya çalıştığı itiş kakıştan sonra şubeden çıkarılan Emniyet Amiri Çoban ve eşi Sümer Polis Karakolu’na giderek şikayetçi oldular. Buradan gönderildikleri Malatya Beydağı Devlet Hastanesi’nden rapor alan Çoban çifti şubede müdürü Ali Erbaş, yardımcısı Osman Karpuz ve bazı polis memurlarından kendilerini darp ettikleri gerekçesiyle şikayetçi oldular. İlginç gelişmelerin ardından Çoban, ikinci ikazı da alarak “İstihbarat Yönetmeliği’ne” bu görevden atılan emniyet amiri Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne görevlendirildi.

“SAĞLIK SORUNLARI VAR”
Öte yandan, konuyla ilgili bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri Çoban’ın ciddi psikolojik sorunları olduğunu ve daha önce tedavi gördüğünü iddia ettiler. İstihbarat görevinin ağır olduğunun altını çizen yetkililer, “Bu kardeşimizi daha önce de sağlık problemleri nedeniyle, destek alması için yönlendirmeye çalıştık. Ama kesinlikle tedaviyi kabul etmiyor. Müfettişler görevlendirdi onlarında bu yönde tespitleri olacağını düşünüyoruz” dediler. Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’ndan görevlendirilen 2 Polis Başmüfettişi’nin bu hafta rapor hazırlayıp sunacağı öğrenildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız