SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da da ''Sulhname'' İmzalanmış..

A- A+ PAYLAŞ

Devlet, terörden zarar gören vatandaşlara 5 trilyon 746 milyar lira tazminat ödedi. Terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkındaki yasadan yararlanmak için Türkiye genelinde 104 bin 734 yurttaşın başvurduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, "18 bin 240 başvuruyla Diyarbakır en çok başvuran kent olurken, 16 il tazminat için başvuruda bulunmadı" diyerek tazminat için başvuran 781 kişiyle de sulhname imzalandığını bildirdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer'in, 5233 Sayılı "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Yasa"dan yararlanmak için başvuran yurttaşların sayısı, bunlardan kaçıyla anlaşma sağlandığı ve ne kadar ödendiği yolundaki yazılı soru önergesi, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu tarafından cevaplandı.

Değer'in sorularını yanıtlayan Aksu, yasadan yararlanmak üzere Türkiye genelinde 104 bin 734 yurttaşın başvuru yaptığını açıkladı. Aksu'ya göre, bu başvurulardan 5 bin 239'u değerlendirmeye alınırken, bunlardan 1.190'ının zararlarının karşılanması gerektiğine karar verildi. 4 bin 49'u ise reddedildi. Bakan Aksu, başvuruculardan 781'i ile sulhname imzalandığını, bunun için de 5 milyon 746 bin 455 YTL ödenek gönderildiğini kaydetti. Sulhname imzalanan 26 ilin ise Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, Iğdır, İstanbul, Kars, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Osmaniye, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Tunceli ile Van illeri olduğu belirlendi.

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun verdiği bilgilere göre, 81 il arasında en çok başvuru 18 bin 240 başvuruyla Diyarbakır'dan gerçekleşti. Diyarbakır'ı, sırasıyla 11 bin 363 başvuruyla Tunceli, 9 bin 68 başvuruyla Mardin, 8 bin 925 başvuruyla Hakkari ve 7 bin 586 başvuruyla Siirt izlerken, Bilecik, Burdur, Eskişehir, Kastamonu, Muğla, Nevşehir, Samsun, Sinop, Trabzon, Uşak, Aksaray, Karaman, Bayburt, Kırıkkale, Bartın ve Karabük'ün bulunduğu toplam 16 ilden hiçbir başvuru yapılmadı.

Diyarbakır, başvurularda ilk sırada olmasına karşın, sulhname imzalanmasında aynı sırada yer almadı. Buna göre, en çok sulhname 151 dosyayla Batman'dan imzalandı.

Batman'daki sulhnameler için 1 milyon 341 bin 706 YTL ödenek gönderildi. 85 sulhnamenin imzalandığı Diyarbakır'a ise, bunun için 127 bin 345 YTL serbest bırakıldı. Başvuruların en çok reddedildiği il ise Şırnak oldu. 7 bin 381 başvurunun yapıldığı kentte, değerlendirilen 829 başvurudan yalnızca 31'ine tazminat ödenmesi kararlaştırıldı, 798'i ise reddedildi. Şırnak'ta imzalanan sulhnameler için 97 bin 685 YTL gönderildi.

Aksu, yanıtında ayrıca, yasanın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Yasadan yararlanmak için başvuru süresini 1 yıldan 2 yıla çıkaran yasa değişikliği tasarısının Başbakanlık'a sunulduğunu hatırlatan Aksu, TBMM'nin tatile girmesi nedeniyle tasarının görüşülmediğini belirtti. Aksu, herhangi bir aksaklığa yol açılmaması adına, süre şartı aranmaksızın başvuruların kabul edilmeye devam edilmesi için 81 il valiliğine genelge gönderildiğini de kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız