SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da da Uygulanacak"

A- A+ PAYLAŞ
 
Adana Valiliği ve bazı üniversiteler tarafından desteklenen ve genel koordinatörlüğünü emekli uçak mühendisi Tuncer Gültang'ın yaptığı proje, yerel kalkınmayla köyden kente göçü önlemeyi amaçlıyor
 
Adana'da, köyde doğal ortamlarında yetiştirilen ürünlerin kent merkezinde belirlenen kardeş ailelere satılmasıyla yerel kalkınmayı amaçlayan Farsak Projesi kapsamında, üniversitelerle işbirliği yapılarak, üreticilerin sertifikalı ürün yetiştirmesi için çalışma başlatıldı. 
 
Adana Valiliği ve bazı üniversiteler tarafından desteklenen ve genel koordinatörlüğünü emekli uçak mühendisi Tuncer Gültang'ın yaptığı proje, yerel kalkınmayla köyden kente göçü önlemeyi amaçlıyor. Üretici köylülerin kentteki ortaklarıyla kurulacak küçük işletmelerde üreteceği sertifikalı ürünlerin satılmasıyla kalkınacağını belirten Tuncer Gültang, bu sayede tersine göçün dahi başlayabileceğini söyledi. 
 
En kısa zamanda bilim insanlarının eğitim için köylere gideceğini belirten Gültang, "Projenin farklı bir ayağını harekete geçirmiş durumdayız. İlk etapta belirlenen köylerdeki üreticiler, bilim insanlarıyla buluşturulacak. Köylünün ürettiği ürünler incelenecek. Yakın köylerden 8-9 kişi ile başlayacağız. Daha sonra bunu büyütmeyi hedefliyoruz" dedi. 
 
Proje kapsamında köylü ve kentlinin kurulacak işletmelerde ortak olacağını belirten Tuncer Gültang, "Üretici köylü evinde pekmezi, salçayı nasıl yapıyor; onu inceledikten sonra eksikler varsa tamamlayıp bunu belli bir standarda taşıyacağız. Köylülere üniversitelerden üretici sertifikası vereceğiz. Daha sonra her köylüye, 20 kentli ortak bulup kurulacak işletmelerle satış yaptıracağız ama köylüyü yetiştirmek çok önemli. İşi nasıl yapacağını öğreteceğiz. 
 
Projemize para ve hibe kabul etmedik. Projemizde ahlak ve bilgiyi sermaye olarak kabul ettik. Köylü üretici hale gelecek. Projeyi ilk olarak Çukurova Üniversitesi ile başlatıyoruz. Yakın zamanda proje İstanbul, İzmir, Kocaeli, Ankara, Malatya, Bingöl'de de hayata geçecek" diye konuştu. 
 
Köylünün ilk ürünler olarak sertifikalı domates salçası, pekmez, domates, kiraz, sabun, farsak kahvesi, üreteceğini belirten Tuncer Gültang, şunları söyledi: 
 
"Köylü, bildiği ve anasından babasından öğrendiği şeylerle üretime başlayacak. Küçük tavuk çiftlikleri de kurmayı planlıyoruz. Şu anda özgür tavuk projesi devam ediyor. Saimbeyli'nin Kırkağaç Köyü'nden bir kadınımız, günlük 50- 60 yumurta toplayıp kentte belirlenen kardeş ailelere tanesini 50 kuruştan satıyor. Bu evde ilk göçü önledik diyebiliriz. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız