SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da da Yıkım Başlayacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:33:24
Malatya'da da Yıkım Başlayacak
A- A+ PAYLAŞ

Kentsel dönüşümün üçüncü dalgasında, aralarında Malatya'nın da bulunduğu 45 ilde  335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımı yapılacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 bin 840 kişinin öldüğü, 43 bin 953 kişinin yaralandığı, 285 bin konut ile 40 binden fazla iş yerinin hasara uğradığı Marmara Depremi'nin 14. yılında kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesini başlatacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'iktidarı kaybetme pahasına yapacağız' sözleriyle gündeme getirdiği kentsel dönüşümün üçüncü dalgasında, 45 ilde 335 riskli kamu binası ile 90 bin konutun yıkımı yapılacak. İstanbul Esenler'de geçen yıl 5 Ekim'de vurulan ilk kazmayla 33 ilde aynı anda başlatılan, 6 Nisan'da 5 ilde riskli binaların yıkımıyla süren kentsel dönüşüm, Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde 17 Ağustos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılacağı törenle devam edecek.

Tören kapsamında, canlı bağlantı yapılarak 45 ildeki riskli binaların yıkımına aynı anda başlanacak. Yıkımlar, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van, Yalova'da gerçekleştirilecek.

YIKILACAK KAMU BİNALARI

Dönüşümün üçüncü dalgasında 90 bin bağımsız bölümün yanı sıra 335 kamu binası yıkılacak. Bu çerçevede Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim, Milli Savunma ve Sağlık bakanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait binalara kazma vurulacak.

İstanbul'da yıkılacak kamu binaları arasında, Bakırköy'deki Hava Harp Okulu lojmanları, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Sarıgazi, Hadımköy, Hasdal, Tuzla, Üsküdar, Yeni Levent'teki Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojman ve tesisleri, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Silivri, Sultanbeyli'deki Sağlık Bakanlığı lojman ve aile sağlık merkezleri, Şişli'deki emniyet müdürlüğü lojmanı ile Fatih'teki emniyet müdürlüğü binası yer alıyor.

Ankara'da ise Çankaya'daki 10 Nisan Polis Merkezi, Güvercinlik Kara Havacılık Okulu, Yenimahalle'deki İkmal Bakım Daire Başkanlığı binası yıkılacak.

Daha önce deprem acısının yaşandığı Van'ın Erciş ilçesindeki MSB 108. Top Alay Komutanlığı lojmanları ile Yalova Handere'deki MSB tesis ve lojmanında da kentsel dönüşüm uygulanacak.

Farklı illerde yıkılacak kamu binaları arasında emniyet müdürlüğü ile polis merkezi binaları, uçak hangarı, misafirhane, karargah da bulunuyor.

ANKARA VE İSTANBUL'DA PATLAMALI YIKIM

İstanbul Kartal ve Ankara Sincan'daki yıkımlarda, emülitli patlatma yöntemi kullanılacak. Diğer illerdeki uygulamalar ise iş makineleriyle yapılacak.

Ankara Sincan'da Güneşevler sitesindeki 11 katlı 4 blok ile İstanbul Kartal'da Tüm Emek İş Sitesi'ndeki 13 katlı 4 blok, kontrollü patlatmayla yıkılacak. Kartal'daki yıkımda 500 kilogram patlayıcı ve 10 bin elektriksiz kapsül kullanılacak. Binalar, zayıflatma işlemi uygulanarak patlatmaya hazır hale getirildi. Duvarlar kırılarak kolonlar ortaya çıkarıldı. Daha sonra binaların zeminleri ve katlarındaki kolonlarda delikler açılarak patlayıcılar yerleştirildi.

PATLAMALI YIKIM TAMAMEN 'TÜRK İŞİ' OLACAK

Üçüncü dalgadaki yıkımlar, geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Sarıgazi'de yapılan patlatmalı yıkımdan farklı olacak. Bu kez tek tarafa yatırma yöntemi yerine olduğu yere çökertme tekniği uygulanacak. Bu, aynı zamanda, hem patlayıcıların üretimi hem de teknik açıdan dışarıdan danışmanlık hizmeti alınmadan, tamamen Türk ekiplerce yapılan ilk patlatmalı yıkım olacak.

Binaların yıkımı sırasında herhangi olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik tedbirleri de alındı. Patlatma sırasında binalardan etrafa moloz sıçramaması için patlayıcı yerleştirilen kolonlarla yapıların dış cephesi tel ve koruyucu malzemeyle sarıldı. Ayrıca çevre binalarda oturanlar da broşür dağıtılarak, yıkımların yapılacağı gün bölgeyi boşaltmaları konusunda uyarıldı.

Yıkım sırasında çıkacak toza ise itfaiye ekipleri su püskürterek müdahale edecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız