SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Domuz Gribi Var Ama..

0
Güncellendi - 2016-01-15 03:27:37
Malatya'da Domuz Gribi Var Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 7 hastada halk arasında "Domuz Gribi" olarak adlandırılan H1N1 virüsü saptandığı bildirildi. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Malatya’da gribal enfeksiyon hastalıkları ile ilgili olarak 44 hastadan numune alarak gönderdiklerini, bunlardan sadece 7 hastada H1N1 virüsü çıktığını, ancak bu hastaların hastanelerde gerekli tedavilerinin yapılarak taburcu edildiklerini, ölüm vakası olmadığını söyledi.

ERTV’de yayınlanan ve Hülya Kaya’nın hazırlayıp sunduğu “Hülya Kaya İle Güne bakış” programında konuşan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kemal Şener, gribal hastalıklara karşı en büyük koruyucu önlemin kişisel hijyen olduğunu söyledi. Dr. Şener, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü konusunda Malatya’da korkulacak ve panik yaşanacak bir durum olmadığını, günlük tüm verilerin hastanelerde alındığını, sadece 7 hastada H1N1 virüsü çıktığını, bu hastalarında hastanelerde gerekli olan tedavilerinin yapılması sonucunda taburcu edildiğini söyledi.

“PAÇAVRA HASTALIĞI OLARAK DA BİLİNİYOR”

Vatandaşların çoğu zaman grip ile soğuk algınlığını çoğu zaman karıştırdığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Soğuk algınlığı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, ayakta geçirilen bir hastalık. Ama gribal enfeksiyon ateş, özellikle yüksek ateş, yaygın kas ağrısı, bazen bulantı ve kusmaya kadar gidebilen kişiyi, halk arasında söylenen bir terim var, resmen paçavraya çeviriyor. Paçavra hastalığı olarak da biliniyor. Öksürük ve nefes darlığı buna eşlik edebilir. Kronik hastalığı olanların hastalık cinsine göre farklı şekilde görülebiliniyor” dedi.

“KİŞİSEL HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ “

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, gribal enfeksiyonda etkin bir tedavisinin olmadığını, bu tür haslıklarda gelişi güzel antibiyotiklerin kullanılamayacağını, yapılacak en güzel tedavi yönteminin koruyucu önlem adına istirahat etmek olduğunu, yeterli ve dengeli beslenmenin çok çok önemli olduğunu, bol sıvı alma, mevsimsel meyve yeme, ve her şeyden önemlisinin ise kişisel hijyen olduğunu kaydetti.

“7 HASTADA BULUNDU,TEDAVİLERİ YAPILDI”

Günlük verileri her gün hastanelerde 24 saat esasına göre alarak, bunun istatistiklerini takip ettiklerini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Bugüne kadar, özellikle çok detayına girmeden, halkımızın bu konudaki kaygılarını gidermek adına bazı veriler vermek istiyorum, rakamlar, özellikle bugüne kadar gribal enfeksiyon benzeri semptomlarla, bakın bu çok önemli, yüzde 100 grip diye ilk etapta söyleyemiyoruz, kişinin boğaz ve burun sürüntülerini alıp bölge referans laboratuarına gönderiyoruz. Orada bu 2 gün içerisinde sonuçlanabiliyor. Bizim bağlı olduğumuz yer Adana. Türkiye’de İstanbul, Ankara, Adana, Samsun ve Erzurum’da var, bölgelere göre. Grip semptomları ile ihtimal verilip yatırılan hastalarda bizler örnek alıp, bu örneği referans laboratuarına gönderiyoruz. Sonuç çıktıktan sonra gribal bir etken var mı, virüs türü etken var mı, yok mu ortaya çıkıyor. Bugüne kadar ilimizde, tüm hastaneler de, Turgut Özal Tıp Merkezi, Devlet Hastanesi, ilçe hastanelerinde yatan hasta sayımız bugün itibariyle söylüyorum 51. Bizler bunların hepsinin örneğini alıp, boğaz ve burun sürüntüsü alınıyor, hepsinden örnekleri gönderdik. Bugüne kadar 44 hastadan örnek alındı. Şuana kadar 28 tanesi sonuç olarak geldi bize. Bu 28 hasta içerisinde 7 hastada H1N1, domuz gribi dediğimiz virüs izole edildi, ancak bu hastaların hepside şuanda taburcu. Tedavileri oldu, bunlar şuanda hastanede yatmıyorlar. Şuanda yaklaşık 16 tane vakanın sonuçlarını bekliyoruz. Ölen vakalarda H1N1 virüsü izole edilmedi. Onlar bildiğimiz domuz gribinden ölen vakalar değil. Bugüne kadar kesinlikle domuz gribinden ölen hastamız yoktur” ifadelerini kaydetti.

“YETERLİ İLAÇ STOKU VAR”

Gribal enfeksiyonlara karşı kullanılan (Tamiflur) ilaçların yeteri derece olduğunu ve stoklarda hazır tutulduğunu da belirten Dr. Şener, “Bugüne kadar hiç ihtiyaç olmadı. Şuanda tüm hastanelerimiz de yeterli derece de bu ilaçlarımız var. Bunun iki katıda bizim depomuzda ilaçlar hazır tutuluyor. Bunun içinde şuana kadar ciddi manada ihtiyaç olmadı” dedi.

"ÖLEN VAR" İDDİASI..

Bu arada, resmi makamların kesinlikle reddetmesine rağmen, halk arasında H1N1 virüsünden 2 kişinin öldüğü iddiaları konuşuluyor.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • haci baba (8 yıl önce)
    ALLAHIM ESİRGEYE GADDAŞ
    0
    0
    Yanıtla