SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Erken Kutlama

0
Güncellendi - 2016-05-04 02:16:06
Malatya'da Erken Kutlama
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Tüfenkci, "Anadolu’da en eski gümrük mühürlerinin bulunduğu Arslantepe Höyüğü'nü içerisinde barındıran Malatya’da kutlamak bu günün anlamını bizler açısından bir kez daha arttırmaktadır” dedi.

26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Malatya’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katılımı ile kutlama programı düzenlendi.

Duble Tree by Hilton Otel’de gerçekleştirilen Gümrük Günü kutlama programına Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır  ile resmi kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Malatya Fırat Gümrük Bölge Müdürlüğü çalışanları katıldı.

Programın açılışında konuşan Fırat Gümrük Bölge Müdüresi Havva Eksilmez, “Bakanlığımızın daha güvenli ve kolay ticaret misyonuyla ortaya koyduğu yenilikçi projeleri bölgemizdeki tüm paydaşlarımıza aktarma gayreti içerisindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle yemek programına katılımlarınız ve teşriflerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise yaptığı konuşmada gümrüklerin tarihine değinerek “Mensubu bulunduğumuz Türk milleti de geçmiş dönemlerde ‘koruma vergisi’ ve ‘geçit vergisi’ adları altında gümrük vergileri almıştır. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda belirli bir medeniyet seviyesine ulaşan milletler, tarih boyunca benzer yöntemlerle gümrük uygulamaları sergilemişlerdir. Çünkü gümrük uygulaması, devletler için egemenlik hakkı; siyasal, kültürel ve ekonomik bağımsızlık demektir. Sınırları dahilinde devletin mutlak otorite olduğunun ifadesidir. Dolayısıyla başta uyuşturucu olmak üzere insan sağlığına zarar verecek her türlü madde ve yasadışı ticaretle etkin mücadele edebilmek, ticari gelirleri milli sınırlarımız dahilinde tutup ülkemizin hizmetine sunmak, gümrük uygulamasında atılacak ciddi adımlara bağlıdır” ifadelerine yer verdi.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI AV. BÜLENT TÜFENKCİ, “ŞÜPHESİZ BÖYLE BİR GÜNÜ ANADOLU’DA EN ESKİ GÜMRÜK MÜDÜRLERİNİN BULUNDUĞU ASLANTEPE HÖYÜĞÜNÜ İÇERİSİNDE BARINDIRAN MALATYA’DA KUTLAMAK BU GÜNÜN ANLAMINI BİZLER AÇISINDAN BİR KEZ DAHA ARTTIRMAKTADIR” DEDİ. (BARIŞ TÜREL - CAHİT ÖZÇELİK/MALATYA-İHA)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Av. Bülent Tüfenkci ise, “Şüphesiz böyle bir günü Anadolu’da en eski gümrük mühürlerinin bulunduğu Arslantepe Höyüğü'nü içerisinde barındıran Malatya’da kutlamak bu günün anlamını bizler açısından bir kez daha arttırmaktadır” dedi.

Tüfenkci, “Dünya Gümrük Günü’nün Uluslar arası gümrük camiasının çatı organizasyonu Gümrük İşbirliği Konseyinin açılış oturumunun gerçekleştirildiği 26 Ocak 1953 tarihinin anısına bu gün tertip edildi. Ülkemizin de kuruluşundan bu yana içerisinde bulunduğu Dünya Gümrük Örgütü gümrük idarelerinin etkinliğini arttırmak amacıyla hizmet etmekte 180 üyesiyle uluslararası ticaretin yüzde 98’ini temsil etmektedir. Ayrıca oluşturduğu standartlar, ilkeler ve politikalar dünya çağında ticaretin sağlıklı bir şekilde geliştirilmesini sağlamaya çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

2016 yılı Dünya Gümrük günü temasının ‘Dijital Gümrükler’ teması ile işleneceğini belirten Tüfenkci, “Dijital Gümrükler kavramı birbirleriyle bağlantılı anlaşılabilir ve ölçeklenebilir bir gümrük sistemi oluşturmayı amaçlamakta, gümrük işlem ve faaliyetlerinin etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmesinde önemli rol oynayan elektronik gümrük işlemleri ve otomasyon işlemlerine vurgu yapmaktadır” diye konuştu.

Bakanlığın projeleri hakkında bilgiler veren Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:

BAKAN TÜFENKCİ, ÇOCUKLARA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ ŞAPKASI TAKTI. (BARIŞ TÜREL - CAHİT ÖZÇELİK/MALATYA-İHA)

“Bakanlığımıza geldikten sonra bilge sisteminin eskidiğini gördük ve bu sistemi yeniden yazmak üzere arkadaşlarımıza talimat verdik, inşallah 2016 yılı içerisinde de bu programı tamamlayacağız ve yeni bir bilge sistemine bütün gümrük idarelerimizi geçireceğiz. Yine diğer önemli bir projemizde ‘Varış öncesi yolcu bildirimi’ projesidir. Daha önce bakanlığımız tarafından 2013 yılında yetkilendirilmiş gümrük uygulamasına bizden önce biraz ara verilmişti ama inşallah bizim dönemimizde yetkilendirilmiş gümrük programlarına da hız vermiş olacağız.

Bakanlık olarak Malatya özelinden ticaret erbabımıza yönelik olarak sunduğumuz hizmetlerin daha kusursuz ve sorunsuz yürütülmesini sağlamak üzere Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüz için yeni yerleşke projesi planlarımızı hazırladık ve bildiğim kadarıyla projelerimizin çizimi bitmiş durumda Bölge Müdürlüğümüzün Malatya’daki bağlantıları olan tüm müdürlüklerimizin hizmet binası ve sosyal tesisler dahil olmak üzere tır parkı, geçici depolama yeri kaçak eşya taşıt ve tasfiye ambarı, kantar, detektör köpek barınağı arama hangarı gibi gümrük hizmetlerinin tüm ihtiyaçlarını kapsayacak bir kompleks olarak planladık. Söz konusu projelerimizi inşallah Mart ayında ihaleye çıkararak Nisan ayında temel atmayı düşünüyoruz.

Pano05Gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerin nihai amacı ülkemizin refahının arttırmak ve toplum sağlığını ve güvenliğini korumak ve gözetlemektir. Bu amaca ulaşmamızı sağlayacağına inandığımız her türlü yenilikçi yaklaşım ve uygulamaları rehber edinerek hizmet vermeye devam edeceğiz”

Konuşmaların ardından Gümrük Bölge Müdürlüğü’nde başarılı personele belge verildi. Gece yemek ile son buldu.

iha- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız