SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da Girişimcilik Ruhu Var'

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:44:20
'Malatya'da Girişimcilik Ruhu Var'
A- A+ PAYLAŞ

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Kongresi ile İnönü Üniversitesi'ndeki “Toplu Açılış, Fahri Doktora ve Şükran Belgeleri Takdimi Töreni”ne katılmak için Malatya'ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Vali Ulvi Saran'ı ziyaret etti. 
 
"Yerli Otomobili Başarmış Olacağız"
 
Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekilleri ve Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ında katıldığı ziyarette konuşan Bakan Ergün,  “Otomotiv sektörü Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya, adeta Amerika’nın Detroit şehri gibi, otomotiv sektörünün kümelendiği bölge haline geldi. Ana sanayi de yan sanayi de buralarda var. Otomotiv sektörleriyle ilgili araştırma merkezlerinin olduğu bölge. Ana ve yan sanayiciler çalışmaları sürdürüyor. İnşallah yerli otomobil üretimini de başarmış olacağız.” dedi.
 
"Gelişmeleri Görmemiz Lazım"
 
Bakan Ergün, Malatya’nın teşvikte 4. bölgede bulunması konusuna yaptığı değerlendirmede, “Malatya Hakkari ile aynı mı olsaydı. Hakkari ile aynı bölgeye koyamazdık. Malatya’daki bunca ilerlemeyi nereye koyacaktık o zaman. Ne diyecektik, bu kadar ilerlemeye gelişmeye. 10 yılda yaptık yaptık da, bir arpa boyu yol gidemedik mi diyecektik. Malatya’daki gelişmeleri de görmemiz lazım” ifadelerini kullandı. 
 
"Kayısıda Yenilik Yapılmalı"
 
Kayısıda yenilik yapılması konusuna da değinen Ergün, " Peki bir inovasyon yapmayacak mıyız? Yenilik katmayacak mıyız? Kayısıya değer katacak bir şeyler yapılmalı. Fikir birliği ve aklımızın sınırını zorlamamız lazım. Araştırma geliştirme yapıp daha fazla hangi alanlarda kullanılması lazım. Toplumun talebini daha nasıl artırırız, dünyanın daha fazla hangi pazarlarını bulmamız lazım.”  diye konuştu. Atıl bir şekilde bekleyen Vagon Onarım Fabrikası ile ilgili olarakta değerlendirme yapan Bakan Ergün, “Türkiye’de vagon üretimi yapılması için bazı çalışmaların olduğunu biliyoruz. Altyapısı uygun yerler efektif şekilde değerlendiriliyor. Malatya’daki potansiyelin de harekete geçirilmesi mümkün olabilir. İncelenmesi lazım”  ifadelerini kullandı. 
 
ÜNİVERSİTEDEKİ TÖREN 
 
Törene; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Libya Başbakan Yardımcısı Mustafa Abushagur, Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Cemal Akın ve Mücahit Fındıklı, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ile Malatya ve dışından konuklar katıldılar. 
 
İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen “Toplu Açılış, Fahri Doktora ve Şükran Belgeleri Takdimi Töreni”ne katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Sanayi ve iş dünyasında alın teri çok önemlidir. Alın teri kutsaldır. Alnının teri kurumadan insanların hakkı verilmelidir." dedi. Törende, Malatyalı İşadamı Mahmut Çalık'a 'fahri doktora' ünvanı, YÖK Eski Başkanı Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan'a da şükran plaketi verildi. Üniversiteye fakülte ve yüksek okul binası yapıp bağışlayarak katkıda bulunan işadamı Erman Ilıcak ile babası Bekir Ilıcak'a da düzenlenen törende plaket ve teşekkür belgeleri verildi.  
 
"Akıl Teri de Lazım"
 
Bugünün dünyasında alın terininde yeterli olmadığına vurgu yapan Bakan Ergün, "Alın teri bugünün dünyasında rekabetçi olmak için yetmez. Gerekli ama yeterli değildir. Akıl teri lazımdır, aklımızı terletmek gerekir. Akıl teri yüksek katma değerdir. Akıl teri ileri teknoloji demek. Üniversite sanayi işbirliğinde, var olan diğer mekanizmaları da harekete geçirmek gerekir. " ifadelerini kullandı. 
 
"Kaç Tane Santez Projeniz Var?"
 
Malatyalı sanayicilere, üniversite ile işbirliğine girip kaç tane Sanayi Tezleri (Santez) Projesi yaptıklarını soran Ergün, "Yeni bir teknolojinin üniversitenin yardımıyla geliştirilebilecek, yeni bir ürünü üniversitenin katkısı ile geliştirebilecek projelerden söz ediyorum. Siz, bir araştırma projesi yapıyorsunuz, bu proje gerçekleştirilebilir ve ticaretleştirilebilir ve yeni bir teknoloji olduğu kanaatine varılarak kabul edildiğinde, üç yıl boyunca bu projenin harcamalarının yüzde 75'i bizim tarafımızdan limitsiz karşılanıyor. Siz yeterki gerçekçi bir proje getirin. Üniversitede araştırmacı bir hoca grubu bunun üzerinde çalışıyor ve bu proje hem teknolojik ürüne dönüşüyor hemde bir doktora tezi ortaya çıkıyor. Böylece hem sanayicinin işine hemde akademisyenin işine yarıyor. Bunlara ayıracak paramız var. " dedi. 
 
" 1 Milyar Dolar Büyük Paraydı.."
 
Türkiye'de eskiden 1 milyar doların büyük bir para olduğunu söyleyen Bakan Ergün, " 'IMF, 1 Milyar Dolar Serbest Bıraktı' bu bütün gazetelerin manşetleri oluyordu. Şimdi 1 milyar dolar Türkiye'nin hayrı oldu. Türkiye, 1 milyar doların üzerindeki parayı etrafından sorunlu olan bölgelere yardım etmeye başladı. Milli gelirimizin yüzde yarımı kadar pay ayrılıyordu araştırma geliştirmeye. O zaman milli gelirimiz 230 milyar dolardı. Şimdi ise milli gelirimiz 780 milyar dolar, araştırma geliştirmeye ise yüzde biri ayrılıyor. 2023 yılında ise 2 trilyon dolar olacak milli gelirimizin yüzde üçü kadar payı araştırma geliştirmeye ayıracağız. Yani araştırma gelirtirmeye (AR-GE) 60 milyar dolar para ayıracağız. Üniversite sanayi işbirliğini derinleştirmemiz lazım. Malatya Üniversitemiz, Malatya'daki girişimcilik ruhunu üniversitenin derinliklerine doğru taşımalı. " diye konuştu. 
 
"Malatya'da Girişimcilik Ruhu Var"
 
Üniversiteler için yeni kriterlerin geleceğini söyleyen Bakan Ergün, "Hangi üniversite daha girişimci ? Hangi üniversite daha yenilikçi? Kaç patent var üniversiteden çıkmış ? Bu patentler lisansa dönüşmüş mü? Kaç öğretim üyesi Teknopark şirketi kurmuş ? Tüm bunlar üniversitelerin sıralamasında önemli unsurlar olacak. Malatya İnönü Üniversitesi, hem girişimcilikte hem de yenilikçilikte ön sıralarda olması gereken bir üniversitelerden birisidir. Malatya'da bu girişimcilik ruhu var." ifadelerini kullandı. 
 
Bakan Ergün sözlerinin sonunda, "Üniversite sanayi işbirliği, bugün attığımız bu adımlarla sınırlı kalmamalı. Sadece işadamlarımızın üniversiteye bazı fakülte, yüksek okul yapılması şeklinde işbirliği olarak kalmayacaktır, işbirliği hayırın ötesine geçektir." dedi. 
 

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, Malatya’nın Büyükşehir olması ile birlikte yaşamış olduğu sıkıntıları çözmüş olacağını ifade ederek, “Malatya yıllık 30 bin göç alıp, 30 bin göç veriyor. Bizim hedefimiz göç veren değil, göç alan bir il olmaktır.
 
Vali Ulvi Saran da, “Malatya çok yönlü olarak gelişmesini sürdürüyor. Ekonomide, kültür ve sosyal alanlarda önemli gelişmelere sahne oluyor. Mahmut Çalık, Türkiye’nin ekonomisinde ve Türkiye’nin sanayisinde öncül rolü oynayan önemli işadamlarımızdan bir tanesi” şeklinde konuştu.

 
Haber-Fotoğraf : Selahattin Gökatalay - Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız