SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'da Girmem!..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eğitim Vakfı Başkanı ve 2005–2009 dönemi İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, TV Malatya’da Hülya Kaya tarafından hazırlanıp sunulan Hülya Kaya İle Güne Bakış programına katılarak MEV’in faaliyetleri, burs dağıtımına ilişkin tartışmalar ve güncel konulara ilişkin konulardaki sorulara yanıt verdi.

Dünyanın en büyük ve en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden ayrıldıktan sonra bütün zamanını Malatya Eğitim Vakfı’na ayırdığını belirten Prof. Dr. Mesut Parlak, MEV’in sadece Malatya ölçeğinde değil Türkiye ölçeğinde bir eğitim markası oluşturduğunu söyledi. MEV’in kurulduğu günden bu yana başta üniversite öğrencilerine burs sağlamak olmak üzere eğitim ve sağlık kurumları ile öğrencilerin barınacağı yurt yaptırılması alanında çok başarılı çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Parlak, ‘MEV’in misyonu Malatya’nın bugünü ve geleceği için hayati önem taşımaktadır’ dedi.

Malatya Eğitim Vakfı’nın Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yönlendirmesi, teşviki ve büyük desteği ile kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Mesut Parlak, ‘MEV hemşehrisi olmakla gurur duyduğum merhum Turgut Özal’ın bize bıraktığı mirasın en önemli unsurlarından biridir. Malatyalı bu mirasa bugüne kadar layıkıyla sahip çıktı. Bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğine olan inancım tamdır. Merhum Özal’ın mirası bizi eğitim yolunda aydınlatıyor, Malatyalı gençlerin üniversite okurken ekonomik nedenlerle eğitimlerini aksatmalarını önlüyor ve Malatya’ya nitelikli insan yetiştirmeye devam ediyor. Merhum Özal’ın emanetine sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu emanete sahip çıkmakla da gurur duyuyorum’ şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan MEV’e Zekat Fetvası

MEV’in burs veren diğer yapılardan farklı olarak, MEV üzerinden burs veren işadamı ve kuruluşların bu bursları gider olarak kayıt altına alabilme ve vergiden düşebilme olanağı sağladığını belirten Prof. Dr. Mesut Parlak, ‘Ayrıca çok önemli bir özelliğimizi daha vurgulamak istiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı MEV’e burs sağlayan işadamlarının burslarının zekat niteliğinde olduğuna dair fetva verdi. İslam’ın 5 şartından biri zekattır. Zekat ekonomik güçle ilgili bir ibadettir. İşadamımız zekat ibadetini yerine getirmek amacıyla yoksul üniversite öğrencilerine burs vermek istediğinde bu paralar MEV’in ayrı bir hesabında toplanır. Bunun nedeni MEV’in giderlerinin bu hesaptan karşılanmaması içindir. Zekat niyetiyle verilen burs kuruşu kuruşuna yoksul öğrencilerimize aktarılır’ bilgisini verdi.

Türbanlıya da Kulağı Küpeliye de Burs Veriyoruz… Yeter ki Başarılı Olsun…

Malatya Eğitim Vakfı’na yönelik, son zamanlarda yıpratma çabası olarak nitelenebilecek bazı iddiaların ileri sürüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Parlak, ‘Türbanlı üniversite öğrencilerine burs vermediğimiz şeklinde asılsız bir iddia dillendiriliyor. Bu tamamen iftira. Asılsız ve vakfımızı yıpratmaya yönelik çirkin bir çaba. MEV’in burs kriterleri son derece açıktır ve türbanla ilişkisi yoktur. Kriterlerimiz burs talep eden öğrencinin anne-babasının yaşayıp yaşamadığı, kaç kardeş oldukları, gelir durumları yani ekonomik statüleri ve öğrencinin okuldaki başarısı ile ilgilidir. Bu kriterler dışında giyim kuşama ilişkin tek bir kriterimiz bile yoktur. MEV türbanlıya da kulağı küpeliye de burs vermiştir, vermektedir, bundan sonra da vermeye devam edecektir. Din, dil, ırk, mezhep ayrımı MEV’in kapısından bugüne kadar giremedi, bundan sonra da giremeyecektir’ dedi.

MEV’in burs kayıtlarının son derece şeffaf olduğuna vurgu yapan Parlak, ‘Her faaliyetimiz internet sitemizde yayınlanmaktadır. Burs alabilme kriterlerine sahip olup da kılık kıyafet ya da keyfi bir tutum nedeniyle burs alamayan bir öğrenci göstersinler ben bu görevi aynı gün bırakırım’ diye konuştu.

Rahat Olsunlar, Malatya’dan Politikaya Girmem

Bazı çevrelerin kendisinin Malatya’da politikaya atılacağına dair çeşitli iddialar dillendirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Mesut Parlak, ‘Benim Malatya’da politikaya gireceğimi düşünerek rahatsız olanlar varsa, onlara buradan sizi aracılığınızla söylüyorum: Rahat olsunlar. Ben Malatya’da politikaya girmem. Malatya ile ilgili tek beklentim, Malatya’da yani güzel memleketimde beni seven insanların kalbindeki sevgiye layık olabilmektir. MEV Yönetim Kurulu olarak tek amacımız, Malatya’nın eğitim alanındaki gelişimini hızlandırmaktır. MEV’in en önemli ayrıcalığı ve özelliği Bakanlar Kurulu tarafından Kamu Yararına Çalışan Kurum Statüsü’ne sahip olmasıdır. Bu sayede burs sağlayan işadamlarımız, kurum ve kuruluşlarımız verdikleri bursu vergiden düşebilmektedir. Benim ve arkadaşlarımın tek amacı bu kadar nitelikli bir kurumu çok daha geliştirmektir’ dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız