SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'da Görsel Kalite Yok''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği tarafından İl Çevre Düzenleme ve Güzelleştirme Seferberliği başlatıldı. Özellikle kent giriş güzergahları üzerinde bulunan ve görüntü kirliliği yaratan unsurların maliyetsiz veya çok düşük maliyetli projelerle yok edilmesini hedefleyen seferberliğin tanıtımı için İl Özel İdaresi toplantı salonunda Vali Ulvi Saran başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda OSB’deki Arıtma tesisi yetersizliğinden dereye akıtılan atık sular konusunda yetersiz kaldığı için eleştirilen Çevre Orman Müdürlüğü’nün eleştirileri kabul ederek “Evet orada bir sorun var ama giderilmesi için çalışmalarımız sürüyor” demesi toplantıya damgasını vurdu.

Toplantıya İlçe kaymakamları, Malatya Belediye Başkan yardımcısı Alican Bozkurt, İl Özel İdaresi Genel sekreteri Sami Er, ilgili daire müdürleri, ilçe ve belde belediye başkanları, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Kültür Yaşam Derneği ile basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Saran, “İnsanlar, yaşadığı evin en güzel şekilde dekore eder ve temizlik konusunda ve toplum içerisine çıkarken giyimine-kuşamına çok özen gösterirken aynı duyarlılığı çevresine göstermiyor. Fakat bu çevreler de bizim. Buraların temizliğinden de o bölgede yaşayan bizler sorumluyuz. Malatya'da görsel kalite olmadığını görüyoruz. Bu da sosyal ve seviye açısından ilimiz hakkında hiç de iyi düşünceler doğurmuyor. Maalesef özellikle de kent girişleri tamamen görüntü kirliliği yaratan unsurlarla dolu. Adana, Ankara, Elazığ, Sivas girişlerindeki tabelalardan tutunda molozların çöp yığınlarının görüntüsü Malatya’mıza yakışmıyor. Başta bu gibi görüntüler olmak üzere Malatya’mıza yakışır bir çevre yaratmak için bir nevi bahar temizliği anlamına da gelecek olan İl Çevre Düzenleme ve Güzelleştirme Seferberliği düzenledik. Mimarlar Odası, Özel İdare, Belediyeler ve ilgili kurumlar öncülüğünde düzenlenecek olan yarışma sonunda derece alan belediye ve köylere ödüller vereceğiz” diye konuştu.

KİM NE DEDİ?
Vali Saran’ın konuşmasından sonra katılımcılardan öneri istem ve sorulara geçildi. Öneri, istem ve Valinin yanıtları özetle;

- Kale Belediye Başkanı Hacı Bayram Gökhan: “İŞKUR’la ortak yaptığımız çevre düzenlemesi projesi ödenek yetersizliği yüzünden bekliyor. Bu konuda desteklerinizi istiyoruz”

-Vali Saran: “Bunlar önemlidir ama genel projelerdir. Seferberliğin kapsamı daha farklı.”

-Kale Kaymakamı Osman Bilgin: “Seferberliğin tabana yayılması için Halk Eğitim Merkezlerinin eğitim çalışmalarına topyekun başlaması gerekir, ayrıca tabela da standardizasyonun sağlanması gerekir. Böylece görüntü kirliliğinin bir nebze de olsa önüne geçebiliriz”

-Özel İdare Sekreteri Sami Er: "İmar Müdürlüğümüz aracılığıyla önümüzdeki günlerde eğitim çalışmaları başlatıyoruz. Konuyla örtüşüyor. Bu çalışmamızı önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız."

-Sürgü Belediye Başkanı Faruk Taşdemir: “1986 yılında meydana gelen depremden kalan kalıntılar hala duruyor. Belediye olarak iş makinesi ve ekonomik gücümüz yetersiz. Bunların kaldırılması için desteğinizi bekliyoruz”

-Vali Saran: “Aradan bunca zaman geçmiş hala kaldırılamamışsa orada bir eksiklik var demektir. 50 araçla bir günde bir araçla da 50 günde temizlenebilirdi demek ki işleyişte bir eksiklik var. Ama yine de ilgili birimler destek olsunlar”

-Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy: "Çalışma yapacak Belediyeler ödüllendirilirken çalışma yapmayacak belediyelerde cezalandırılmalı."

-Vali Saran: “Doğrusunuz. Biz de bunu düşünüyorduk. Ama burada sadece ödül bölümünü konuştuk”

-Yeşilyurt Belediye Başkan Mehmet Kavuk: "Bir süre koymalı bu Mayıs sonu veya Haziran başı olabilir."

-Malatya Belediye Başkan yardımcısı Alican Bozkurt: "Çevre belediyelerden iki konuda destek istiyoruz. İlaçlama ve önümüzdeki günlerde başlayacak olan ulaşım mastır planına destek istiyoruz”

-Çevre ve Orman Müdürü Cumali Sayın: "Şehir girişlerindeki temizlik çalışmalarımız sürüyor. Bir çok köylülerin evsel atıkları, derelere-bahçelere atması ve gürültü kirliliği konusunda çok şikayetler alıyoruz. Belediyelerin bu konularda bize yardımcı olmasını istiyoruz."

-Şahnahan Belediye Başkanı Cumali Arıkan: “OSB’deki tesislerin atıkları dereye akıtılması bizleri çok güç durumda bırakıyor. Kokudan ve haşerelerden evlerimizde bile oturamıyoruz. Yıllardır bu sorun çözülemedi.”

-Çevre ve Orman İl Müdürü: “Evet. Doğrudur. Arıtma tesisinin kapasitesi 24 bin m3’tür. Şu anda 26 bin m3 atık su var. Geçtiğimiz günlerde arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması için ihale yapıldı. Biz ölçümlerimizi ve analizlerimizi sık sık yapıyoruz.

-Şahnahan Belediye başkanı: "Havaların soğuk olduğu bu günlerde çok sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm bulunmadığı takdirde havaların ısınması ile evlerimizi topraklarımızı terk etmek zorunda kalacağız."

-Bülent Yalvaç TV Malatya: "Ankara güzergahı üzerinde ve kapalı bir kutu olan Sultan Suyu Harasının, sosyal ve sportif aktivitelere açılması gerekir. Bu alan, gerek doğa sporları gerekse de piknik anlamında bulunmaz bir değer. Ayrıca İnönü Kapalı Çarşısını “Malatya Pazarı” olarak değerlendirmenin bir yolunu bulmalıyız. Mevcut pazarın çevre düzenlemesinin olmaması ve İnönü Kapalı Çarşısının durumu böyle bir projeyi zorunlu kılıyor. Böylece şehir merkezinde de kültürel bir alan kazanmış oluruz”

-Yaşar Karaaslan Kültür Yaşam Derneği: "Şehir giriş güzergahlarında çevre düzenlemeleri yapılırken yörenin özelliğine göre çevre düzenlemeleri yapılması daha uygun olur. Kale, Darende, Erkenek, Sürgü Doğanşehir gibi kültürel özellikleri olan beldelerimiz çevre düzenlemelerini yöreye özgü yaparlarsa kentimize kültürel anlamda çok olumlu katkılar yaparlar”

Yapılan bu konuşmalardan sonra toplantı sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız