SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da İcralık Olmayan Üretici Yok"

0
Güncellendi - 2017-10-19 03:37:55
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP'li Ağbaba “Çiftçi borçlu, faizi anaparayı geçti, torba kanunla büyük telefon şirketlerinin milyarlarca dolar borcu silinirken, evine icra gelmiş üreticinin borç faizleri silinmiyor”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatyalı kayısı üreticilerinin sorunlarını meclis kürsüsünde dile getirdi.Malatya’nın bir tarım, kültür,turizm,sağlık  kenti olduğunu belirten Ağbaba, böyle bir güzel kentin AKP eliyle açlığa, yokluğa mahkum edildiğini belirtti.

Veli Ağbaba TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; “Malatya, Anadolu'nun en güzel kentlerinden biri; tarihî ve kültürel varlıklarıyla bir turizm kenti; dünyanın 2'nci, Avrupa'nın en çok karaciğer naklinin yapıldığı bir sağlık kenti; Malatya, topraklarında yetiştirdiği çeşitli ürünleri ile Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden birisi. Kayısı, üzüm, ceviz, kiraz, kavun, elma, nar, çilek gibi eşsiz lezzete sahip ürünleriyle tam bir tarım başkenti. Ayrıca, dünya kuru kayısı ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan bir kent. Yaklaşık 110 ülkeye ihraç edilen kayısı, Türkiye'ye ortalama 350-400 milyon dolar gelir getiriyor; Türkiye’de önemli bir ürün, dünyada önemli bir marka” ifadelerini kullandı.

SULAMA DERT, ELEKTRİK DERT, TARSİM DERT

“Malatya'da sulama sorunu bir dert, elektrik bir dert, ürünün para etmemesi ayrı bir dert, TARSİM'i dert, çiftçinin, üreticinin her şeyi ayrı bir sorun, ayrı bir dert.”diyen Ağbaba, “ Çiftçi borçlu, faizi anaparayı geçti, torba kanunla AKP'ye yakın iş adamlarının borçları silinirken, büyük telefon şirketlerinin milyarlarca dolar borcu silinirken, evine icra gelmiş üreticinin borç  faizleri silinmiyor. Bu konuyla ilgili bir kanun teklifi verdik ama duyan yok. Belki o büyük şirketlerin yirmide 1'i olan faiz borcunun silinmesi, devleti etkilemeyecek ama maalesef Hükûmet, fakirin fukaranın değil, zenginlerin dostu.”dedi.

MALATYA’DA İCRALIK OLMAYAN ÜRETİCİ YOK

Malatya’da icralık olmayan üreticinin kalmadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Dünyanın kayısı üretimini tek başına karşılayan Malatya'da icralık olmayan neredeyse bir çiftçi yok, mutlu kimse yok.Bu gerçekleri söylüyoruz ama duyan da yok.Geçtiğimiz günlerde Malatya’daki ziraat odaları başkanları bir araya gelerek açıklama yaptılar. "Üretici üvey evlat." dediler. "Maliyetin yarısına ürün satılıyor." dediler. "Bahçemizi satsak borcumuzu ödeyemiyoruz." dediler. “Kayısı üreticileri icralık." dediler.”

AYIPTIR, GÜNAHTIR

Ağbaba ,TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın devamında “Oda başkanları 2017 yılında tam 1 milyon ağacın kesilerek odun yapıldığını söylüyorlar. Bakın, dikkatle dinleyin, tam 1 milyon kayısı ağacını, çocukları gibi baktıkları kayısı ağacını keserek odun yaptılar, kışın yakılmayı bekliyor. Geri kalan 10 milyon ağaç da susuzluktan kurumayı bekliyor. Ağaçlar, susuzluk nedeniyle maalesef ürün veremez duruma gelmiş. Çözüm önerilerimizi sunduk, duyan yok. Milletvekili olduğumdan bu yana, Malatya'nın kayısısıyla, derleriyle ilgili yüzlerce kez huzurlarınıza geldim, haykırdım. Malatya'nın sulama problemi var dedim, Malatya'daki insanlar -utanarak söylüyorum buradan- kanalizasyon borularını kırarak bahçelerini suluyorlar dedim ama maalesef duymadınız. Bu kanalizasyon suyunu kullanmayı  insanlara reva görmek, ayıptır, günahtır. İkinci Organize Sanayi'nin atık suları Tohma'yı, Dilek'in arazilerini, Topsöğüt'ün arazilerini yok ediyor dedik, insanlar, bostan ekemiyor dedik; maalesef, duyan yok. Malatyalılar artık, biberi, domatesi kendi bahçelerinden, bostanlarından değil, manavlardan alıyorlar.”dedi.

ÇOLUK COCUĞUN NAFAKASINDAN KESİP ÜRETİM YAPIYORLAR

2011'den beri Malatya’nın sulama problemlerinin çözülmediğini belirten Ağbaba, “Sulama nasıl yapılmaz denirse , dünyada buna en iyi  örnek Malatya gösterilebilir. Sulama birlikleri Devlet Su İşlerini, Devlet Su İşleri sulama birliklerini suçluyor.Olan, üreticiye oluyor; olan, kayısı ağaçlarına oluyor; olan, emeğiyle geçinen, çoluğunun çocuğunun nafakasından kesip, kayısıdan başka hiçbir ürünü olmayan çiftçiye oluyor.”dedi.

KARADENİZ FIKRASI GİBİ: BARAJ VAR SULAMA KANALI YOK

“Malatya'da bu yaz suyla ilgili birçok kavga çıktı, insanlar isyan etti, sokağa çıktı ama duyan tek bir kimse yok.”ifadelerini kullanan  Ağbaba, “ Diyorlar ki "Baraj yaptık." Karadeniz fıkrası gibi bir baraj var: Barajı yapmışlar ama sulama kanalı yapmayı unutmuşlar! Yazıhanlı, sulama kanalına bakıyor, sulama kanalı, Yazıhanlıya bakıyor. Kapıkayalı, baraja bakıyor, baraj, Kapıkayalılara bakıyor. Malatya'nın dünyaca ünlü kuru kayısısı yok ediliyor. Çiftçiler diyor ki: "Malatya'nın sesini duyun, duyun sesimizi." Şehirde sorun, sadece sulama sorunuyla ilgili değil, dünyanın en güzel kaynak suyunun aktığı Malatya, maalesef bu yıl susuzlukla kavruldu. Kuluncak'tan Darende'ye, Tohma'nın üzerine kurulan HES'ler nedeniyle sularımız yok ediliyor ve maalesef, Malatya'nın kayısı ürünü de para etmiyor. Şu anda, 4 lira ile 6 lira arasında açlık sınırıyla karşı karşıya.Bu sorunların çözülmesi için konuyu  dikkatlerinize sunuyorum” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    Adamalar Sivas ın refah seviyesini artırmak için Hasan çelebi madenlerini Sivas a taşımamız lazım diye karar almışlar. Malatya da ki yöneticiler de uyuyor. Bir adam gibi adam da çıkıp demiyor ki, Malatya nın refah seviyesinin yükseltilmesi önemsiz mi? Malatya nın bakanı, milletvekili, belediye başkanı utanın, ayıp ayıp. Adamlar 1000 kişilik istihdamı adeta Malatya dan çalıyor. Siz gözlerinizi kapatıyorsunuz. Bu ayıp ta size yeter. Hiç mi gurur yok, onur yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Merak.etme.vekilim.yine.oylarini.akp.verirler
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (6 yıl önce)
    Olsun , yol yaptılar. :)
    0
    0
    Yanıtla