SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Kayısı Etkinliklerini 'Unutturdular' Ama!.

0
Güncellendi - 2018-07-18 16:09:34
Malatya'da Kayısı Etkinliklerini 'Unutturdular' Ama!.
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde üretilen kayısıların tarladaki hasadı yapılarak tanıtıldı.

Elbistan Ziraat Odası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizesi ile tarla günü düzenlendi. Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillenen Malatya kayısının hinterlandında yer alan Elbistan kayısısın tanıtımı, Büyükyapalak Mahallesi’nde düzenlendi.

Kayısı tanıtım programına Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bozkurt ile diğer ilgililer katıldı.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Elbistan kayısısının Avrupa Birliği tarafından tescillenen Malatya kayısısı bölgesine dahil olduğunu söyledi. Bulut, “Kayısı, Malatya merkez olmak üzere bu yıl coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Bu tescil bölgesinde Elazığ’ın Baskil, Sivas’ın Gürün ve Kahramanmaraş’ın da Elbistan ilçeleri bu coğrafi tescilin içerisine girdi. Dünya, internete girdiği zaman Malatya, Elbistan, Baskil ve Gürün kayısısını görecek. Bizim bölgede 10 çeşit kayısı var. Teknolojiyi geliştirirsek kayısı üretiminde daha başarılı oluruz. Elbistan’a bir kayısı festivali yakışır. Festivalle, Elbistan kayısısını tanıtmak istiyoruz. Katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından kürsüye gelen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa Bozkurt, Elbistan’da 1 milyon 100 bin kayısı ağacı bulunduğunun bilgisini verdi.

Kayısının, Anadolu’ya gelişiyle ilgili tarihi bilgiler de aktaran Bozkurt, şöyle konuştu:

“Kayısının anavatanı, Orta Asya ve Çin’dir. Kayısı, buradan dünyaya yayılmıştır. Anadolu’ya da yaklaşık 2 bin yıl önce gelmiştir. Kayısı üretiminin en yoğun olduğu ülkeler arasında Türkiye’miz 1. sıradadır. Elbistan’ımızda genellikle kuru kayısı üretimi vardır. Elbistan ilçemizde kayısı yetiştiriciliği alanında 1 milyon 109 bin adet ağacımız var. Bunun 5 bin adedi meyve vermiyor. Diğerlerinden ekonomik anlamda ürün elde ediyoruz. Elbistan ilçesindeki üretim miktarımız, 40 bin yaş kayısıdır. Bunu kuruya çevirdiğimizde yaklaşık 10 bin kuru kayısı elde ediyoruz. Kayısı, nazik bir bitki, erken sürgün yaptığı için sonbaharda ve ilkbahardaki donlardan zarar görmektedir. Kayısı yetiştiriciliğinde yer seçimi bu nedenle çok önemlidir.”

Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun da, kayısının çok fazla emek ve zahmet isteyen bir ürün olduğuna dikkat çekti. Kaymakam Akkoyun, “Ülkemiz, Anadolu, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine verimli bir coğrafya. Ege’de incir, Karadeniz’de çayı, fındığı, Güney’de portakalı, muzu, Güneydoğu’da karpuzu, Orta Anadolu’da elması, burada da kayısı ile bölgelere has ürünleri, gayretle ve birçok imkansızlıklara rağmen ürünlerini yetiştiriyorlar. Devletimiz, bu süreçte çiftçilerimize büyük imkanlar sunuyor. Ben Elazığ Baskilliyim. 10 yaşlarında, ağacın sulanmasından, çapalanmasına, çekirdeğin çıkarılmasından islim yapılmasında ben de çalıştım. Sizlerin bu süreçte nasıl meşakkatli bir çalışma içerisinde olduğunuzu bizzat bilirim. İnşallah emekleriniz zayi olmaz. Gayretiniz daim olsun inşallah. Hepinize bol ve bereketli hasatlar diliyorum. Çiftçilerimizin yüzü gülünce bizim de yüzümüz gülüyor. Sizlerin, alın terinizin karşılığını alınca nasıl sevindiğinizi ben de biliyorum. İnşallah bu hasat günü, bereket için, çiftçilerimizin daha fazla kazanması için bir vesile olur. Bir başlangıç olur. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar, çevredeki bahçelerden toplanan kayısılarla oluşturulan standı gezdi. Program sonunda katılımcılara, kayısı hediye edildi.

Kahramanmaraş, iha 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Arif (3 yıl önce)
    Bütün oranizasyonu Erman Haran ve arkadaşları yaptı bu Erman Haran siyasetten neden bu kadar uzak kalıyor hala anlam veremiyoruz Erman Haran gibi gençler lazım bize
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap (5 yıl önce)
    hakkını vermek gerek malatya'nın herşeyine sahip çıkanları(?) alkışlayarak meclise taşıyan zihniyetin. memleket değil sahip çıktıkları rantın ödülünü alıyorlar. çok değil bundan 20 yıl önce yeşili ile bilinen her nokta bugün beton yığını kim nemalandı üç beş kendini bilmez malatya yı sevmez insan...peki bunlara yerel siyasetçiler ne yaptı şehrin sembolü KAYISI baskilden elbistandan gelir oldu . varın siz herşeyi bilen son 30 yıldır malatya ya ihanet dışında zerre faydası olmayan yüklerini tutunca malatyalı olduklarını unutan siyasetçileri alkışlamaya devam edin.
    0
    0
    Yanıtla
  • elk (5 yıl önce)
    Malatya'da en son ne zaman kaysı festivali yapıldı...?
    0
    0
    Yanıtla
  • Gurbetdeki 44 (5 yıl önce)
    Bende bingöllü yüm ama malatya benim memleketim genelleme yaparsak yanlis yapariz dogudan gelen insanlarla ne alakasi var malatya neresi bati'mi .bugun türkiyenin heryerinde her memleketten vatandas.sikinti yonetime Kim getiriyo bu baskanlari sikinti Burda
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (5 yıl önce)
    Bu işi belrdiye ve valilik beceremiyorsa yuh diyelim. Hiç bir fikirleri, adamları ve akılları yoksa dahi bundan 10-15 yıl önce Orduzu Mişmişpark'ta Kayısı Festivalini sunan Necdet Akboğa'ya bu işi verseler vallahi krallar gibi yapar.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)
    Sayın Editör , Yorumlarım neden yayınlanmıyor ?.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)
    Vilayet , ( Valimiz ) , Bu görevi Layıkı ile yapabilecek çok değerli insanlarımız vardır ,Örnek olarak, Ali CENGİZ , İ Halil KILIÇ, Yeterki halkımız haklı davasına sahip çıksın.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)
    Yokmu bu güzelim şehrimize sahip çıkacak, Yetkililer ! .
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    niye kızıyorsunuz millet vekilleri Adıyaman Baskil kökenli daire müdürleri aynı şekilde giden göç beyin göçü gelen göç ise Bingöl muş yani doğulu daha ne bekliyorsunuz bu memlekette
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'da ki azınlık Malatyalılar (5 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Senin Allah'ına gurban hemşehrim. Çok doğru tespit.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURGUT ÖZMÜŞ (5 yıl önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Helal olsun çok doğru söylemişsiniz, Yüreğine sağlık.Bende sizinle aynı görüşteyim.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (5 yıl önce)
    Dahada beter olursunuz inşallah. 24 haziranda gördük hepinizi size bunlar müstehak hiç boşuna yorumlarda atıp tutmayın. . . ! ! !
    0
    0
    Yanıtla
  • SEN NEDEN YORUM YAPTINKİ :-)
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (5 yıl önce)Clas isimli kullanıcı yorumuna
    Sanamı soracağımm? ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Dayı (5 yıl önce)
    Sahipsiz malatya yazıklar olsun bu şehirde artık yaşanmamaya başlandı faliyetsiz bir şehir kaysıda unutuldu başka şeylerde ancak olaylar yaralanmalar silahlar konuşuldu faliyet olmayan şehir daha neler görecegiz
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahiM44 (5 yıl önce)
    Malatya Akp miletvekillerinin suçu akp milletvekillerine belediye baskanina oy yok,reis ona göre aday koy koltuğun değil malatyanin adayi olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • reis kesin seni duyar ona göre aday koyar. dön az piyasaya bak fiyatlara bak hala reis reis müstehak size
    0
    0
    Yanıtla