SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Orhan Tuğrulca

Malatya'da Kitap Sağanağı

Malatya'da Kitap Sağanağı
A- A+ PAYLAŞ

Orhan TUĞRULCA

Tarihçi/Yazar

otogrulca@hotmail.com

Son bir ayda Malatya’da tabiri yerinde ise kitaplar kar çiçeği gibi ortaya çıkmaya başladı. Her biri farklı alanlarda yazılan bu kitapların Malatya’nın kültürel ve entelektüel hayatına önemli katkılar sağlayacağı muhakkaktır.

Hele popüler küresel kültür istilasının yaşandığı çağımızda yerelin şehir araştırmaları ile yeniden kendini hissettirmesi son derece önemlidir. Zira tarihte bildiğimiz bütün medeniyetlerin çıkış noktası şehirlerdir. Şehirlerin tarihi, kültürel ve entelektüel birikimi ortaya çıkarılmadan ileriye doğru bir medeniyet hamlesi yapma imkânı olamayacağı açıktır.

Söz konusu şehir Malatya olunca bu birikimin üzerinde daha ciddi bir düşünmeye ihtiyaç olduğu aşikârdır. 

Tarihin her döneminde önemli şahsiyetler çıkaran Malatya, bu açıdan mümbit bir zemine sahiptir. Bugün dahi çok önemli kültür adamlarına sahip olan Malatya’nın, cesaretlendirici ve teşvik edici bir zemin bulması halinde patlamaya hazır bir volkan gibi, sadece yerel ölçekte değil Türkiye düşünce dünyasına önemli kazanımlar sağlayacak potansiyele sahiptir.

Son bir ayda dikkatimizi çeken kitaplar:

1-“ADIYAMAN tarih ve kültürü üzerine” : Kitabın adı her ne kadar “ADIYAMAN” ise de içeriği incelendiğinde Adıyaman’ın il olmadan önce, Malatya’nın bir kazası olarak yaşadığı sosyal ve iktisadi durumu incelenmektedir. Daha önce yayınlanmış “Birinci Mecliste Malatya Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri” adlı kitabından tanıdığımız Sayın Yrd. Doç. Dr. Hamdi DOĞAN’IN editörlüğünde çıkan kitaba hemşerimiz değerli kültür adamı- gazeteci Kemal DENİZ “Malatya Gazetesine Göre Hısn-ı Mansur, Besni ve Kâhta Kazaları” adlı makalesi ile katkıda bulunmuştur.

Malatya’nın tarihi ve kültürel geçmişine Adıyaman ilinin katkısını etraflı bir şekilde inceleyen bu eser Kömen Yayınları arasında çıkmıştır.

2-“MALATYA MASALLARI”: Dr. Mehmet YARDIMCI tarafında kaleme alınan bu eser Malatya Valiliğinin, “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında basılmıştır. Masal kültürünü bütün boyutlarıyla inceleyen YARDIMCI, Hain Kurt, Baba Mirası, Yılan Bey, Devden Kurtulup Padişahın Oğluyla Evlenen Kız, Üvey Anasından Kaçıp Yılanlar Padişahının Oğluyla Evlenen Kız ve Muradına Eremeyen Dilber.. Gibi 63 adet masalı bir araya getirmiştir.   

3-“MALATYA BİBLİYOGRAFYASI”: Hüseyin KARAER tarafında hazırlanan bu kitap; Şer’iye Sicilleri, Arşiv Belgeleri, Kitaplar, Makaleler, Kaynakça ve Yazar Dizini gibi ana başlıklarda geniş bir bibliyografya hazırlamıştır. Malatya üzerine araştırma yapmak isteyenler için önemli bir kaynak niteliğindedir. Eser Malatya Valiliğinin, “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında basılmıştır.

4-“MALATYA ÖYKÜLERİ”: Hemşerimiz Sayın Sadık YALSIZUÇANLAR tarafından kaleme alınan kitap 1960 lı yılların Malatya’sının yaşayan kültürünü harika bir edebi üslup ile anlatmaktadır. Yazarın kendi hayatını ve çevresini hikâyeleştirmesi, bunu yaparken gerçek kişilerle yapmış olması eserin özgünlüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Eser Malatya Valiliğinin, “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında basılmıştır.

5-“BATTALNAME” : Prof. Dr. Hasan KAVRUK ve Salim DURUKOĞLU tarafından hazırlanan kitap Battalnamelerin Türk kültüründeki yeri geniş bir şekilde incelendikten sonra “Hz. Ali Kerrema’allahu Vechehu Hazretlerinin Sülale-i Tahirelerinden Seyyid Battal Gazi Hazretlerinin Gazavatıdır.” adlı 6 ciltten oluşan nüshası verilmiştir. Destan, Battalgazi dünyaya gelmeden 200 yıl önce Hazreti Muhammed (sav) tarafından müjdelenmesi ile başlayıp Battal Gazinin doğumundan ölümüne kadar geçen süreyi destansı bir şekilde vermektedir. Eser Malatya Valiliğinin, “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında basılmıştır.

6-MALATYALI RESSAMLAR: Ressam Hasan DEMİRBAĞ tarafından hazırlanan kitap 55 ressamın çalışmasından oluşturulmuş. Seçilen eserler ve baskı kalitesi ile prestij kitaplar arasında yer alan eser Malatya Valiliğinin, “Malatya Kitaplığı” projesi kapsamında basılmıştır.

7-“BEYDAĞI SANAT GÜNLERİ ŞİİR ANTOLOJİSİ”:  Malatya Kent Konseyi tarafından basılan kitap Şairler ve Yazarlar Grubu temsilcisi ve aynı zamanda şair-yazar Adil AKKOYUNLU tarafından hazırlanmıştır.53 şairin şiirlerini bir araya getiren kitapta Abdullah Tunç, Bahri Çavuşoğlu, Ebubekir Eroğlu, Kemal Deniz, Metin Özer, Nurettin Gür Ozanoğlu, Osman Kaya gibi şairlerin yanında Murat Bilim, Mehmet Fatih Kahraman, Fethi Ahmet Ergin gibi şiirde adı yeni olan isimlerin de yer aldığı görülmektedir. 

8-“VAMPİR KIRALLIĞI  - I MAVİ GECE” : Yazarı Tuğçe HAN, Malatya Kolukısa Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi. Tuğçe, Romanın kahramanlarını da kahramanların mekânını da hayli uzak bir ülkede kurgulamış. Amerika’da okuyan iki öğrencinin zaman zaman Türkiye bağlantısı hikâyesi olsa da ilginç bir yazım deneyimini paylaşmış. Bunu Malatya’da okuyan bir öğrencinin kurgulamış olması hayli ilginç olmasının yanında uzun metrajlı bir betimleme yolunu seçmiş olması genç yazarımızın gelecekte kendi yaşadığı yeri de en güzel bir şekilde betimleyeceği umudunu vermektedir. Betimleme sanatının bilhassa şehir kitaplarında çok önemli olduğunu biliyoruz.  Zira bununla ilgili ilginç bir benzetme meşhurdur. Derler ki Paris yıkılsa Balzac’ın romanlarından hareketle şehri yeniden kurabilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında Malatya’mızın her caddesinin her sokağının betimlenmesine ihtiyaç olduğu muhakkaktır. Genç yazarımızı tebrik ediyoruz. Akranlarının gözlerini cep telefonlarından TV programlarından ayıramadığı bir zamanda oturup böyle bir emeği ortaya koyması takdire şayandır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

Orhan Tuğrulca yazıları