SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Konferans Verecek

A- A+ PAYLAŞ

"Dünyanın en zeki insanı" olarak tanımlanan Prof.Dr. Naida Camukova, Malatya'da "Zeka, Ahlak ve Eğitim Üçgeninde Türkiye" konulu bir konferans verecek.

31 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek konferansla ilgili Belediye Basın Bürosu'ndan yayınlanan bülten şöyle:

"Dünyada ve Türkiye’de “Dünyanın En Zeki İnsanı” olarak bilinen Prof. Dr. Naida Camukova, “Zeka, Ahlak ve Eğitim Üçgeninde Türkiye” konulu konferans vermek üzere Malatya’ya gelecek.

Malatya Belediyesi’nin davetlisi olarak 31 Mart 2007 Cumartesi günü saat 20.00’de Belediye Konferans Salonunda bir konferans verecek olan Prof. Naida Camukova bir yıldan bu yana Türkiye’de yaşamaya başladı. Türkiye’de bazı üniversitelerin bilim-eğitim projelerini yürüten ve bazı üniversitelerin de danışmanlığını yapan Camukova, Dağıstan Devlet Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Genç yaşta kariyerinin zirvesine çıkan, kırılması zor rekorların sahibi olan, her attığı adımda büyük başarılar sağlayan Camukova’nın Malatya’da vereceği konferansın büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Malatya Belediyesi’nin son yıllarda düzenlediği büyük kültür hizmetlerinden biri olan konferansa bütün Malatyalılar davet edildi.

İşte Prof. Dr. Camukova’nın özgeçmişi:

10.10.1976 yılında Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da dünyaya geldi. 1980 yılında 3,5 yaşında iken ilköğretimine Moskova’da başladı. On bir yıllık okulu 7 yılda altın madalya ile tamamladı. Ortaokul ve lise yıllarında Rus dili, edebiyat, matematik, tarih ve coğrafya konulu bilgi yarışmalarında Sovyetler Birliği birincilikleri aldı.

1985 yılında lise eğitiminin yanı sıra Tıp kolejine girdi ve 1987 yılında üstün başarıyla tamamladı. Üstün başarıdan dolayı Sovyetler Birliğinde sadece 8 kişinin faydalanabildiği Devlet bursu ile Ortaokul ve liseyi tamamladı.

1987 senesinde Lisans eğitimine Dağıstan Devlet Üniversitesi (D.D.Ü.), Edebiyat Fakültesi ve Moskova Devlet Üniversitesi (M.G.U.), Tarih Fakültesine başladı. 1988-1989 eğitim yılında Dağıstan Devlet Üniversitesi (D.D.Ü.) Edebiyat Fakültesinde Arhiografi Araştırma Ekibi oluşturmuş ve daha sonra ekip çalışmaları enstitü haline gelmiştir. 1992 yılında her iki üniversitenin de lisans ve yüksek lisans eğitim programlarını birlikte üstün başarıyla tamamladı. Eğitimi süresince “Lenin” devlet bursu aldı.

1992-1994 yılları arasında Dağıstan Devlet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi’nde “Kumuk Yazılı Edebiyatı” ve Moskova Devlet Üniversitesi, Tarih Fakültesi’nde “Rusya’nın 20.yy. başlarındaki Kafkasya Tarihi” konularında doktora eğitimini üstün başarıyla tamamladı.
2001 yılında tarih ve filoloji ilimleri alanlarında 25 yaşında dünyanın ilk profesörlük unvanını aldı. 1995 yılında merkezi İstanbul’da bulunan “Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı” tarafından koordine edilen Pedagojik Türkçe Eğitim kurs ve çalışmalarına katıldı. 1996 yılında D.D.Ü. Şarkiyat Fakültesi bünyesinde Türkoloji Bölümünü açtı ve bölüm başkanlığına getirildi.

2004 yılında Dağıstan Devlet Üniversitesi ve Uluslararası Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi ile yapılan işbirliği protokolü gereği halen başkanlığını yürüttüğü Türkoloji Bölümü bünyesinde “Türk Dili ve Kültürü Merkezi” açılmasının öncülüğünü yaptı. Dağıstan Devlet Üniversitesi tarafından değişik yıllarda düzenlenmiş Dağıstan’da ve birkaç ülkede arkeolojik ve arhiografik önemli saha araştırma ve çalışmalarında görev almıştır. Prof. Dr. Naida Camukova, 1990 yılından beri Dağıstan Devlet Üniversitesi, Şarkıyat Fakültesi Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

3 yaşından itibaren her yıl yapılan IQ zeka ölçüm testlerinde, Pıcasso (Humaniterlik) ölçüm standartlarına göre 360 üzerinden 357 puan, Instain ölçüm standartlarında (140-200 arası) 200 puana varmaktadır.

Bugüne kadar 25 tane çeşitli branşlarda ve ilmi konularda hazırladığı çalışmaları kitap ve broşür olarak yayınlanmıştır. Bir çok konuda değişik dillerde yayınlanmış makaleleri mevcuttur. İyi derece de bilgisayar üst programları kullanmaktadır.

Bildiği Yabancı Diller :
Rusça, İngilizce, Fransızca, Türkçe, Almanca, Arapça, Farsça.
Bildiği Türk Lehçeleri :
Genel Kıpçak Lehçeleri (Kumukca, Nogayca, Karaçay-Malkarca, Kazakça, Tatarca, Gagavuzca, Azerice)

Katıldığı ilmi konferans, seminer, kongre v.b. çalışmaları
“Türk Halkları Kurultayı”. İzmir, 1995.
“Türk Dünyası Kadınları Kurultayı”. İstanbul, 1996.
“4.Uluslararası Türk Kültür Kongresi”. Ankara, 1997.
“4.Uluslararası Türk Dili Kogresi”. Ankara, 1998.
“4.Uluslararası Atatürk Kogresi”. Türkistan / Kazakistan, 1999.
“Kafkas Halkları Tarihi” konulu sempozyum. Amsterdam, 1999.
“Kapalı Toplumların örf-adet ve gelenekleri” konulu sempozyum. Paris, 1999.
“Nevruz” konulu konferans. Sivas, 2000.
“Kafkasya Etnik Halkları” konulu sempozyum. Moskova, 2000.
“5. Uluslararası Türk Dili Kongresi”. Bişkek, 2001.
“Türk Dil Kurultayı”. Karaman, 2002.
“Ortak Türk Dili Sempozyumu”. Ermenek, 2002.
“Atatürk Araştırmaları Kongresi”. Ankara, 2003.
“Türk Dünyası Kadınları Kurultayı”. Ankara, 2003.
“6. Uluslararası Türk Dili Kongresi”. Ankara, 2004.
“Sivas Kongresi” konulu sempozyum. Sivas, 2005.
“Doğu Halkları Kongresi-İKANAS, 2005”. Moskova, 2005.
“Dünya Uluslararası Ekonomi Forumu”. Mahaçkale, 2005.

Aldığı Ödül, Belge ve Taktirler
1980-1987 yılları arasında “Brejnev” Devlet Yetenek Bursu.
1987 yılında lise üstün başarı madalyası.
1987-1991 yılları arasında “Lenin” Devlet Üstün Başarı Bursu.
1984 yılında Sovyetler Birliği “Rus Dili” ve “Matematik” Bilgi yarışmaları 1.lik diplomaları.
1985 yılında Sovyetler Birliği “Rus Dili” ve “Edebiyat” Bilgi yarışmaları 1.lik diplomaları.
1986 yılında Sovyetler Birliği “Rus Edebiyatı” ve “Coğrafya” Bilgi yarışmaları 1.lik diplomaları.
1987 yılında Sovyetler Birliği “Rus Dili” ve “Tarih” Bilgi yarışmaları 1.lik diplomaları.
1987 yılında üstün başarı altın madalyası.
1987-1992 yılları arasında çeşitli konularda düzenlenen İlmi Öğrenci konferanslarında üst üste birincilik ödülleri.
1988-1989 yılları arasında “İlmi Araştırma Projesi” konulu yarışmada birincilik ödülü.
1990 yılında Uluslararası Üniversiteler arası “Rusya Tarihi” konulu yarışmada Moskova Devlet Üniversitesi adına katılarak birincilik ödülü almıştır.
D.D.Ü. ve M.G.Ü. tarafından Üstün Başarı “Kırmızı” diplomaları verilmiştir.
1990-2004 yılları arasında her yıl Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın “Başarılı Pedagog” ödülleri almıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız