SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Malatya'da Kuş Gribi Yok Ama..''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'da kuş gribi vakası olmadığını, ancak vatandaşların yine de dikkatli ve tedbirli olup, özellikle kanatlı hayvanlarla mümkün olduğunca temasta bulunmamalarını istedi. Bu arada, 18 Ekim'de üniversitede "Kuş Gribi" konulu bir konferans gerçekleştirileceği bildirildi.

TARIM İL MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI..
Kanatlı hayvanlarda ortaya çıkan üst solunum yolu hastalığı gibi başlayan ve sürü halinde yaşayan kanatlı hayvanlar arasında çok hızlı yayılan viral bir hastalık olan Kuş Gribi hastalığının bugüne kadar sadece kanatlılarla doğrudan ilişkide bulunan insanlara bulaştığını yaptığı yazılı açıklamada bildiren Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, "İyi pişmemiş et, mikroorganizmalar açısından her zaman bir risk unsurudur. Buna karşılık iyi pişmiş tavuk etinden insanlara virüs bulaşması mümkün değildir. İnsandan insana bulaşması bugüne kadar dünya genelinde görülmemiş bir vakadır. Kuş gribinin görülme riskini artıran en önemli etken açıkta yapılan kanatlı yetiştiriciliğidir. Göçmen kuşların geçiş yolu üzerinde bulunan ülkemizde bu tür yetiştiricilik yapılan işletmeler hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına potansiyel teşkil etmektedir"şeklinde belirtti.

"İlimizde bulunan Broiler kümesleri entegre tavukçuluk yapan işletmelerle sözleşmeli olarak çalışmakta ve her türlü yem, aşı, ilaç ve veterinerlik hizmetleri işletme veteriner hekimlerince kapalı sistem kontrollü kümeslerde yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce rutin denetimler yapılmakta ve düzenli olarak damızlık kümeslerden Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünce kan numuneleri alınarak kümeslere sağlık sertifikaları düzenlenmektedir"diyen Güldal, sonuç olarak şu tavsiyelerde bulundu: "Sağlıklı tavuk eti tüketimi ve bulaşmadan korunmak için , açıkta yetiştirilmiş pazarda satılan canlı tavuklar alınarak eti tüketilmemelidir. Entegre tesislerde üretilen menşesi belli gıda tescil ve üretim izni olan, son kullanma tarihi geçmemiş tavuk etleri alınmalıdır. * Düşük ısıya tabi tutulmuş iyi pişmemiş tavuk etleri tüketilmemelidir. Kanatlı hayvanlarla yakın temastan mümkün olduğunca kaçınılmalı veya tedbir alınmalıdır."

ÜNİVERSİTEDE KONFERANS..
Öte yandan, İnönü Üniversitesi'nde 18 Ekim Salı günü Prof.Dr. Özfer Yeşilada tarafından "Kuş Gribi" konulu bir konferans gerçekleştirileceği bildirildi.

Fen- Edebiyat Fakültesi Süreyya Aybar Salonu'ndaki konferansın saat 12.45'de başlayacağı, isteyen herkese açık olduğu belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız