SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da Mecburiyeti Olanlar..'

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:43:31
'Malatya'da Mecburiyeti Olanlar..'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisinin Ağustos ayı toplantısı yapıldı. TSO toplantı salonunda yapılan toplantıya Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ersin Özkan da katıldı.

Meclis üyelerine açıklamalarda bulunan Vergi Dairesi Başkanı Özkan, “Gelişme süreci devam ediyor. Bugün geldiğimiz aşama da e-fatura uygulamasına geçildi. Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura uygulamasını yürürlüğe koydu. E-faturanın açıklanmasına geçmeden önce kayıt dışı ekonomiye geçmek istiyorum, bizim her zaman vurguladığımız temel konu. Kayıt dışı ekonomi kısa vadede işletmelerimiz için karlı görünse bile, uzun vadede işletmelerin kayıcı olmasında önündeki engel. Kurumsal yapılaşmaların gelişmesinde en önemli engellerden bir tanesi. Bir taraftan vergi kaybına yol açtığı gibi, diğer taraftan ticaretin güvenli bir zemini dışına çıkmasına sebep olmakta. Tüketici haklarının gelişmesini engellemekte. Kayıt dışı ekonomi faaliyetlerinin önüne geçmek anlamında, bir aşama olarak geçtiğimiz Aralık 2012’de Gelir İdaresi Başkanlığı, bilgi işlem teknolojisinden yararlanmasının bir adımı olarak elektronik fatura uygulanması ve elektronik defter tutulması uygulamasına yönelik tüm alt yapı çalışmalarını tamamladı. Mükelleflere bu konuda daha iyi hizmet verebilmek, kayıt dışı ekonomiyi biraz daha kayıt dışına alma adına elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasını tüm alt yapılarını tamamlayarak, mükelleflerimizin kullanımına sundu. E-fatura uygulaması genel olarak mükelleflerimizin birçoğu için bir mecburiyet yok. Ama bir kısım mükelleflerimiz için zorunlu olacak. E-faturası uygulaması zorunlu olacak mükelleflerimiz kimler? Petrol Kanununa göre, madeni yağ lisansına sahip olan tüm mükelleflerimiz e-fatura uygulamasına geçmek zorunda. Bu mükelleflerimizden 2011 yılında her hangi bir mal alan sadece madeni yağ değil, 2011 yılı toplam cirosu en az 25 milyon TL olan mükelleflerimiz e-fatura uygulamasına geçmek zorunda. Diğer bir mükellef grubumuzda Özel Tüketim Vergisi Kanunun 3 sayılı listesi. Bu listede yer alan maddeleri imal ve ithal edenler. Bu listede alkollü içkiler, kolalı gazozlar ve tütün mamulleri. Bu mamulleri de imal eden, inşa eden, ithal eden tüm mükelleflerimiz herhangi bir rakama bağlı olmaksızın e-fatura uygulamasına geçmek zorunda. Yine bu mükelleflerimizden 2011 yılında mal alan, sadece alkol, tütün değil, her hangi bir mal alan mükelleflerimizin 2011’deki cirosu en az 10 milyon TL ise bunlarda e-fatura uygulamasına geçmek zorunda” dedi.

Özkan, e-fatura uygulamasına belirtilen grupların dışındakileri için geçme zorunluluğu olmadığını belirtti. Özkan, Malatya’da zorunlu olarak yaklaşık 110 mükellefin e-fatura uygulamasına geçmesini tahmin belirlediklerini kaydetti.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, 3. Organize Sanayi Bölgesi için yapılan çalışmaları meclis üyelerine anlatarak, “Malatya için çok önemli olan 3. Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapı ihalesi bakanlık tarafından gerçekleştirildi. Keşif bedeli 20 milyon olan ihaleyi yüzde 47 kırımla bir firma aldı. Yer teslim protokolünü imzaladık. Bu sürecin bu noktaya gelmesinde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nin ciddi destek ve katkıları olmuştur. Proje alt yapısı hazır olduğu için, yer teslimi yapılan firmaları gelip yatırımlarına başlayarak istihdam alanları oluşturmalarını bekliyoruz. Geride kalan etaplar içinde çalışmalar devam ediyor. Orada 10 bin 500 dönümlük Hazine'nin tapusunu almıştık. Yaklaşık bir 2 bin dönümlük alan özel mülkiyete ait. Orada çalışmalar tamamlandı. Bu alanında kamulaştırmasını gerçekleştirdikten sonra arsa tahsisleri başlayacaktır” dedi.

Erkoç, bundan sonra her ay Meclis Toplantısında en az iki meslek grubunun tüm üyelerinin Meclis Toplantılarına davet edilmesini düşündüklerini söyledi. Erkoç, yine her ay konusunda uzman bir yetkilinin Meclis toplantısına davet edilerek, bir konuda Meclis üyelerine bilgi verilmesini de sağlamayı düşündüklerini ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız