SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Mücadeleyi Öne Aldık"

0
Güncellendi - 2017-10-06 05:15:18
A- A+ PAYLAŞ

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, okulda olması gereken çocukların tarlada çalıştığını belirterek, "Çocukların yüzde 78'i kayıt dışı çalışıyor. TESK olarak çocuk işçiliğini yok etmeye kararlıyız. Bunun için TESK olarak UNİCEF ile çocuk işçiliği ile mücadele etmek için protokol imzaladık" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK olarak UNİCEF ile çocuk işçiliği ile mücadele etmek için imzaladıkları protokole ilişkin açıklama yaptı. Başta Adana, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Malatya olmak üzere 8 ilde çocuk işçiliği ile mücadeleyi ön plana aldıklarını kaydeden Bendevi Palandöken, "UNİCEF ile yaptığımız protokol gereği 10 ilde çocuk işçiliği ile mücadele edeceğiz. Şuan 10 ilin 8 i tespit edildi. 2 il de kısa zamanda belirlenecek. Ülkemizde tarımdan sanayiye, tekstilden inşaata kadar birçok sektörde çalışan çocuk işçiler var. Bazı tarım ürünlerinin hasat mevsimi yeni eğitim öğretim yılının başlangıcına denk geliyor. Yani okulda olması gereken çocuklar tarlada veya başka bir sektörde çalışıyorlar. Örneğin Çukurova’da mevsimlik işçi olarak pamuk toplayan ailelerin çocukları henüz yeni eğitim öğretim yılına başlayamadı. UNICEF’in verilerine göre, Türkiye’deki 850 bin çocuk işçinin 400 bini tarım sektöründe yer alıyor" diye konuştu.

Suriye’den gelen göçlerle çocuk işçiliğinin artışına dikkatini çeken Palandöken, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2016’da açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 18 yaş altı çalışan sayısı 101 bin 650 olarak kaydedildi. Çocuk işçiliği ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın kanayan yaralarından biridir. Eğitim öğrenim görmesi, oyun oynaması gereken çocuklar küçük bedenleriyle iş yükü altına girerek zihinsel ve fiziksel gelişimleri olumsuz yönde etkileniyor. Özellikle son dönemlerde Suriye’den gelen göçler sebebiyle çocuk işçiliğinde yoğun bir artış yaşanıyor. Göçmen çocuklarda tarlalarda ve atölyelerde çalışan Türk çocuklarına katılarak bu sayının arttığını görmekteyiz" ifadelerini kaydetti.

TÜİK verilerine göre çalışan çocukların yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştığının altını çizen Palandöken, "Çocuk işçiliği maalesef ülkemizin bir gerçeği. Çocuklarımızın eğitim öğrenimden uzak kalarak çalışmalarına müsaade etmemeliyiz. Buna engel olamıyorsak bile en azından çalıştıkları alanda mesleki eğitim alarak gelecekte hem mektepli hem alaylı olarak profesyonelleşmesini sağlayabiliriz. Böylelikle bugünün çocuk işçilerini yarının patronları yapabilir, dolayısıyla çalışan çocuklarımızın sosyo-ekonomik gelişimlerinin olabildiğince yükselmesini sağlayabiliriz" dedi.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız