SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Olmayan, Adıyaman'da Olan!

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü görevinin yanı sıra bir süre önce kurulan Adıyaman Üniversitesi Rektörlüğü görevini de "tedviren (Yönetmekle görevli olarak/TDK)" yürütmekte olan Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, bu üniversitenin kuruluşunun ardından yapılan girişimler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak Adıyaman kamuoyuna bir duyuru yayınladı.

Hilmioğlu'nun mesajında, Malatya açısından en dikkat çeken konu, Adıyaman Üniversitesi için, bu ilin "iktidar- muhalefet" 5 milletvekilinin tamamının birarada gayret gösterdiği bilgisiydi.

Hilmioğlu'nun mesajı şöyle:

"Adıyaman Üniversitesi 2007 Yılı Yatırım Projelerinin ödenekleri ile ilgili girişimlerin olumlu sonuçlanabilmesi için son aşamaya gelindi. Adıyaman Üniversitesi Bütçesi 15-16 Kasım 2006 tarihlerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek karara bağlanacaktır. Bu konuyla ilgili olarak mevcut durumu Adıyaman kamuoyunun ilgisine ve duyarlılığına sunmak istiyorum.

Adıyaman Üniversitesi’nin on yıl gibi kısa bir sürede en az İnönü Üniversitesi kadar gelişebilmesi için 25 Ağustos 2006 tarihinden bu yana benim başkanlığımda konunun uzmanı olan akademik ve üst düzey idari personelden oluşan bir ekiple çok ciddi çalışmalar gerçekleştirilerek “Adıyaman Üniversitesi 10 Yıllık Gelişme Planı” oluşturuldu. Bu plan çerçevesinde 2007 Yılı Yatırım Projeleri hazırlandı. Bu yıl için talep edilen ödenek toplamı 64.430.000.YTL olarak belirlendi. Konuyla ilgili hazırlıklar eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra, bütçe görüşmeleri öncesinde ortak bir tutum belirlemek amacıyla bizzat tarafımdan yapılan öneri ile 2 Ekim 2006 tarihinde Adıyaman Milletvekili Sayın Mehmet ÖZYOL’un T.B.M.M.’deki makam odasında “Adıyaman Üniversitesi’nin Bütçesi” konulu bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılan Adıyaman Valisi Sayın Halil IŞIK ve Adıyaman Milletvekilleri ile birlikte, iki günlük bir çalışma programı hazırlandı. Bu heyet, program çerçevesinde, 12-13 Ekim 2006 tarihleri arasında, Ankara’da hem siyasi iktidarın hem de Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) sorumluları ile yoğun görüşmeler gerçekleştirip taleplerini iletti.

Maliye Bakanlığı ve DPT’nin üst düzey bürokratları, iki konuda kayda değer belirlemelerde bulundular:
1- Adıyaman Üniversitesi, yeni kurulan üniversiteler arasında bütçe hazırlayan 2-3 üniversiteden biridir. Adıyaman Üniversitesi’nin hazırladığı bütçe bunların en
iyisi olmakla birlikte; planlı, programlı, gerçekçi ve mütevazıdır. Gerçekçi ve mütevazı olan bu bütçenin ödeneklerinin; hiçbir eksiltmeye maruz kalmadan, hatta bazı harcama kalemlerinin artırılarak kesinlikle verilmesi gerekir.
2- Adıyaman Üniversitesi için, Vali, Rektör ve Milletvekillerinden oluşan bu heyetin sergilediği birlik, beraberlik ve duyarlılık davranışı karşılıksız
kalmamalıdır.

Hem Maliye Bakanlığı hem de DPT’nin üst düzey bürokratları, kendi uzmanlık görüşlerini, 2007 yılı bütçe planlaması görüşmelerinde birinci maddedeki yargılarına dayanarak ilgililere ileteceklerini belirttiler.

Bu heyet, 13 Ekim 2006 tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER’i makamında ziyaret edip, Adıyaman Üniversitesi’nin 2007 yılı yatırım programı
ile birlikte, “Adıyaman Üniversitesi 10 Yıllık Gelişme Planı”nı sundu. Sayın ŞENER de bürokratların belirlemelerine işaret ederek “Adıyaman Üniversitesi’nin bütçesi gerçekçi ve olması gerekenlerin en azı dikkate alınarak hazırlanmıştır” dedi. Ayrıca, Adıyaman Üniversitesi Senatosu’nun, Üniversiteye bağlı başta Tıp Fakültesi olmak üzere 13’ü fakülte ve 4’ü yüksekokul toplam 17 akademik birimin kuruluş kararını aldığı ve bu kararın YÖK’e gönderildiği bilgisi Sayın Bakan’a iletildi. Bunun üzerine Sayın Bakan; şahsım, Adıyaman Valisi ve Adıyaman’ın 5 milletvekilinden oluşan heyetin önünde “Tıp Fakültesi kuruluş kararını YÖK’ten çıkarın, talep ettiğiniz bütün ödeneği verelim” dedi.

Bütün bunlarla birlikte, son derece büyük bir özenle hazırlanmış olan gerçekçi ve mütevazı bulunan, üstelik Vali, Rektör, Milletvekilleri ve bütün halkıyla arkasında durulan Adıyaman Üniversitesi bütçesi, tam bir hayal kırıklığı yaratacak şekilde bağlandı.

Adıyaman Üniversitesi için gösterilen birlik, beraberlik, azim ve ilgi karşılıksız kaldı. Sadaka anlayışıyla bir bütçe önümüze kondu: Yeni açılan bütün üniversitelerin her birine 2007 yılı için yalnızca 500.000.YTL verileceği vaat edildi.

Kamuoyunun takdir edeceği üzere, 500.000.YTL ile değil üniversite kurmak, Adıyaman’ın sıradan yerleşim birimlerinde ancak iki daire alınabilir. 500.000.YTL ile bırakınız bir fakülte binasını, önceden bağış yoluyla elde edilmiş olan bir binanın yanına yalnızca 4 derslik eklenebilir; hepsi bu kadar. 10 yılda ulaşılması öngörülen hedefe bu ödenek ile Adıyaman Üniversitesi’nin 1000 yılda bile ulaşması mümkün değildir.

Bütün bunlarla birlikte, Adıyaman Üniversitesi’nin gerçekçi ve en az düzeyde istenilen ödeneklerinin alınabilmesinin bir tek yolu daha bulunmaktadır. 16-17 Kasım 2006 tarihlerinde Adıyaman Üniversitesi Bütçesi T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek karara bağlanacaktır. Bu görüşmeler sırasında, Komisyon Üyeleri tarafından verilecek önergelerle en az 64.430.000 YTL olması gereken, ama yalnızca 500.000 YTL verilen Adıyaman Üniversitesi Yatırım Projeleri ödeneğinin değiştirilme olanağı vardır.

Adıyaman Üniversitesi Yatırım Projeleri ödeneklerinin sağlanabileceği son aşama olan T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde komisyon üyelerince imzalanarak verilmesini beklediğimiz önergeler Üniversitemiz tarafından hazırlanarak birer örneği, Adıyaman Milletvekilleri, Adıyaman Valisi ve Adıyaman Belediye Başkanı’na iletildi.

Konuyla ilgili olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ ve İnönü Üniversitesi’ndeki uzman iki Daire Başkanı 14-17 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara’da bulunup, Adıyaman Milletvekillerine ve Komisyon Üyelerine bilgi-belge sunmak ve görüşmeleri takip etmek üzere görevlendirildiler.

Buraya kadar bildirildiği üzere, Adıyaman Üniversitesi’nin doğru ve düzgün bir yolda gelişebilmesi için, Üniversitemiz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çabalamaktadır.

Başta siyasi temsilcilerimiz olmak üzere bütün çevrelerden kendi sorumluluk alanlarında aynı ilgi ve duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir. Önümüzdeki birkaç gün, Adıyaman Üniversitesi’nin geleceği için, şimdiye kadar sergilenen birlikteliğin üstünde, ilgili çevrelerin samimi desteğine gereksinim duyulan en önemli günlerdir. Bu günlerde hepimizin temel görevi, siyasi iktidar üzerinde büyük kamuoyu baskısı oluşturarak talep edilen ödeneklerin verilmesini sağlamak olmalıdır.

Adıyaman Üniversitesi’nin 2007 Yılı Yatırım Projeleri’nin ödenekleri ile ilgili görüşmeler 16-17 Kasım tarihlerinde T.B.M.M Plan ve Bütçe Komisyonu’nda karara bağlanacaktır. Bu projeler için talep edilen ödenek 64.430.000 YTL’dir. Adıyaman Kamuoyunun ilgisi, desteği ve baskısı başarılı sonuç almaya yetmezse, Adıyaman Üniversitesi’nin 2007 Yılı Yatırım Projeleri’nin Bütçesi yalnızca 500.000 YTL olarak karara bağlanacaktır. Hiç düşünülmeyecek bu durum, Adıyaman Üniversitesi’ni bir daha telafi edilemeyecek sorunlara sürükleyecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

(Tedviren) Prof. Dr. Fatih HİLMİOĞLU
Adıyaman Üniversitesi Rektörü"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız