SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'da Oran Yüzde 48"

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:00:26
A- A+ PAYLAŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu, ‘Etkin Denetim ve Rehberlik Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’nin (KİTUP II) tanıtım toplantıları kapsamında Malatya’da basın mensupları ve muhtarlarla bir araya geldi.  

Son yıllarda uygulanan yöntemlerle kayıt dışı istihdamın yüzde 50’lerden yüzde 32’lere düşürüldüğünü açıklayan Sosyal Güvenlik Kurumu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’ (KİTUP 2) projesi ile kayıt dışı istihdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler konusunda toplumu bilgilendirmeyi ve bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 

Malatya’daki kayıt dışılık oranı yüzde 48

Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü ve SGK İl Müdürü Ayten Kara,  projenin Malatya ayağındaki tanıtım toplantısında Altın Kayısı Ramada Otel’de basın mensupları ve muhtarlarla bir araya geldi. 

Toplantıda konuşan SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, sosyal güvenliğin yararları, çalışanların yasal hakları, kayıt dışı çalışmanın işveren ve dolayısıyla da ülke ekonomisine zararları gibi konularda bilgiler aktardı.  Sigortasız çalışanların iş kazası, meslek hastalığı ve ölüm durumunda sağlanan birçok yardımlardan mahrum kalacağını belirten Yakup Süngü, “Bu hem ülke ekonomisine ciddi bir yük getirmektedir. Hem vatandaşımızı da bu haklardan mahrum bırakmaktadır.  Ayrıca, bir kişinin kayıt dışı çalıştırıldığının mahkeme kararıyla da belirlenmesi halinde bir yıllık sigorta pirim tahsili ile birlikte işverene yaklaşık 35 bin TL ceza kesilmesine neden olmaktadır. Bu rakam, istihdam edeceği 7 kişinin bir yıllık sigorta prim miktarına denk gelmektedir. Yani işveren ‘sigortasız işçi çalıştıracak kadar zengin değilim’ bilinciyle hareket etmelidir” dedi.

Denetim ve ceza kesmenin birinci öncelikleri olmadığını kaydeden Yakup Süngü, “Kayıt dışı istihdamla ilgili yaptığımız en önemli çalışma toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir.  Yoksa doğrudan denetim ve ceza kesmeyi benimsemiyoruz. Bu yüzden toplumun diğer katmanlarında bir fakındalık yaratma çabasındayız. Genç kuşaklarda neden sigortalı çalışmaları gerektiği bilincini yaratmak istiyoruz.  Dolayısıyla projenin sosyal ortakları da elini taşın altına koymazsa, bu durumla SGK’nın tek başına mücadele etmesi mümkün değildir. Bunun için toplumun diğer kurumlarının da bu duruma katkıda bulunması gerekmektedir” diye konuştu. 

Bütün olumsuzluklara rağmen kayıt dışı istihdama karşı verilen mücadeleler sonucunda yüzde 50 olan kayıt dışı istihdam oranın yüzde 32’lere düştüğünü söyleyen Yakup Süngü, Malatya’da bu oranın da yüzde 48 olduğunu kaydetti.   Süngü, ‘Malatya’daki kayıt dışı çalışan oranı, Türkiye ortalamasının üzerinde. Bunda, tarım sektöründeki kayıt dışı çalışma oranının etkisi var” dedi.

SGK İl Müdürü Kara: 2014’te 752, 2015’in ilk üç ayında 201 iş yeri denetlendi

Toplantıda Malatya’daki denetimlere ilişkin bilgiler aktaran SGK İl Müdürü Ayten Kara, Malatya’da 10 binin üzerinde işveren bulunduğunu söyledi. 2014 yılında 752 iş yeri denetlediklerini aktaran Kara, bunlardan tescilsiz olan 160 iş yeri ile bin 537 sigortalının kayıt altına alındığını ifade etti. 2015 yılında ise bugüne kadar denetlenen 201 iş yerinden 35’in kayıtsız olduğunun tespit edildiğini belirten SGK İl Müdürü Ayten Kara, 35 kayıtsız iş yeri ile 439 sigortalının kayıt altına alındığını ifade etti. 

Kara, “Bütün toplum olarak geleceğe güvenle bakmak, yarınlarımızdan endişe etmemek için sigortasız çalışmayalım” çağrısında bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız