SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da Sadece Yüzde 7'

A- A+ PAYLAŞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Malatya Girişimci İş Kadınları Derneği tarafından düzenlenen, Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen, konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Atay ile Av. Arzuhan Kaplan’ın katıldığı “Kadın Hareketlerinin Dünü Bugünü” ve “Çalışan Kadının Hakları” konulu panele AKP Milletvekili Öznur Çalık ve çok sayıda kadın davetli katıldı.

Kadının toplumdaki yeri ve önemi hakkında yapılan açılış konuşmalarından sonra panelistlerden İ.Ü. Eczacılık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Göknur Atay, kadın hareketlerinin dünü bugünü üzerinde slayt eşliğinda sunumunu gerçekleştirdi. Dekan Prof. Dr. Atay, Dünya kadın hareketlerinin gelişimi üzerine bilgiler verdikten sonra özetle “İlk kadın hareketi 1857’de Newyork’ta tekstil sektöründe çalışan kadınların çalışma koşullarının ağırlığı ve ücret yetersizliği nedeniyle yapılan grevle başlamış ve günümüze kadar çeşitli evrelerden geçerek gelmiştir.” dedi. Atay, ülkemizde ki kadın hareketelerinin gelişimi konusunda ise “Ülkemizde kadınlar bugünkü kazanımlarını hiç bir mücadele vermeden Atatürk’ün 1923 ve sonrası verdiği kazanımlarla yetinmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk tarafından verilen haklar 1960 ve 1970’li yıllara kadar sürmüştür. O dönemlerden sonra kadın hakları ve sorunları konusunda çeşitli mücadeleler verilmiş ve 80’lerde ise hız kazanmıştır. 1980 yılında dünyanın önde gelen ülkelerinin imzaladığı ‘kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi” anlaşmasına Türkiye çekinceleri nedeniyle imzalamamış, kadınlarla ilgli kuruluşlar tarafından verilen mücadeleler sonucu 2000’li yıllara girilirken imzalamak zorunda kalmıştır” diye konuştu.

Dekan Prof. Dr. Atay sonuç bölümünde ise “Kadının sorunlarının çözülmesi ve hakları konusunda palyatif günübirlik söylem ve çözümler yerine Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 tarihine kadar sürecek Kadın-Erkek birlikte insanca yaşam olanaklarının oluşturulacağı köklü bir eylem planlarının oluşturulması gerekir” diyerek konuşmasını bitirdi.

Malatya Barosu Avukatlarından Arzuhan Kaplan da dünya ve ülkemizdeki kadınların genel sorunlarını aktardıktan sonra Türkiye ve Malatya’da çalışan kadınlar hakkında istatistiki bilgiler verdi. Av. Kaplan bu bölümde özetle “Ülkemizde çalışan kadınların sayısı gittikçe düşüyor. Bu oran ilimizde çok korkunç boyutta. Ülke genelinde 1990’larda çalışma hayatınının yüzde 33’ünü kadınlar oluşturuyorken 2007 rakamlarına göre bu oran yüzde 24’e düşmüştür. İlimizde ise bu oran yüzde 7’dir. Bu rakam çok düşük bir rakam. AB’ye ülkeleri arasında çalışan kadının en düşük olduğu oran ülkemiz. AB ülkeleri tarafından bu oranın yükseltilmesi için Türkiye’yi gerekeni yapmaya davet etmiştir. “ dedi.

Av. Kaplan konuşmasının diğer böülmlerinde Kadınların hukuksal hakları ve sosyal güvenlik hakları konusunda bilgiler verdi ve özetle “ Malatya Barosu bünyesinde özellikle de çalışan kadınların hukuksal sorunlarının çözümü konusunda bir hukuk komisyonunun oluşturuldu ve bu komisyon ücretsiz olarak kadınlarımıza hukuksal konularda destek verme amacıyla kuruldu. Ekonomik gücü yetersiz kadınlarımız herhangi bir hukuksal sorunla karşılaştığında bu komisyon aracılığıyla sorunlarına çözüm arayabilir” dedi.

Panel soru- yanıt bölümünden sonra sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız